Buat peminat laksa..nak nak laksa utara..memang boleh terliur dengar nama laksa nih...cuma bab yang cukup segan tu bila nk rebus ikan, lepas tu nak asing tulang dengan kulit....itu lah yang paaaaaaliinggggg M sekali...tapi, ada jugak yang buat jalan "shortcut" guna sardin tin je..hihi..tapi, dia punya rasa "kaw kaw" tu tak sama dengan rasa kuah ikan rebus..betui dak..???
Gambar hiasan : google |
Rebuslah ikan guna pressure cooker tu..biasa dalam sejam..tulan ikan memang dah lembut..dah lembut macam tulang ikan dalam sardin tin tu tau...ha..lepas tu..apa lagi..blend lah semua..isi ikan dan tulang lembut tu skali...
Hasil buat macam tu, kuah lebih pekat tau...walaupun tak banyak ikan guna..mungkin sebab tulang ikan tu sendiri menjadi pemekat..
Biasa kalau guna 1kg ikan utk sebungkus laksa..tapi kalau guna cara ni..tak sampai sekilo pon dah boleh buat kuah laksa tu pekat.....
biasanya, petue-petua makcik makcik bagitau, nak sedap kuah laksa ni kene guna air tulang ikan...maknanya kene blend plak tulang tu..pastu ambik airnya..betul..Ju pernah buat..memang rasa kuah laksa lagi sedap....tapi dengan pressure cooker ni..tulang dah lembut..bukan air tulang ikan kita ambik...dengan tulang2 sekali kita blend...hihi....
Kat sini Ju kongsi RESEPI LAKSA
600-750 g Ikan Kembung/ikan sardin (ikan kembung lebih sedap kat tekak Ju)
1 bungkus laksa
1 liter air
2 kuntum bunga kantan
1 keping asam keping
3 batang dan kesum (kalau nk lebih boleh je)
1 sudu kecik belacan (kalau tak suka tak yah letak, nak lebih pun boleh..Ju biasa bakar dulu belacan)
3 labu bawang besar
10 tangkai cili kering (blend jadi cili boh)
Hiasan
2 biji timun
1 biji bawang besar
3 tangkai salad
4 biji telur rebus (optional, nak kurang, nak lebih, tak perlu pon boleh)
4 biji limau kasturi
10 biji cili api
1 pokok daun pudina (optional..ju tak letak pun sebab tak minat)
Cara-cara
1. Masukkan air dan ikan, rebus selama sejam guna pressure cooker sampai tulang lembut. Dan tak lupa juga rebus laksa kering. Ini cara jimat masa.
Gambar ihsan google : Ju ambik gambar ni sebab Ju pon guna pressure cooker jenama ni |
2. Sementara merebus, rebus cili kering sampai lembut, dan blend cili kering yang sudah lembut bersama bawang besar dan belacan.
3. Masak cili blended dengan daun kesum, asam keping, bunga kantan dengan api sederhana sehingga naik bau dan cili sudah masak sepenuhnya. (Ada juga orang tak masak cili dulu, terus masuk sekali dengan ikan rebus, tapi Ju lebih suka masak dulu cili..nanti perut Ju jadi pedih)
4. Bila ikan dah lembut, blend semua bahan rebusan sampai halus..nak buat kasar pon boleh.
5. Air lebihan rebusan ikan tadi pon masuk juga ke dalam periuk kuah laksa. Masukkan garam secukup rasa
Hiasan
1. Hiris bawang, timun, cili, limau, dan salad
2. kopek telur rebus dan bahagi dua
3. carik2 kasar daun pudina
ok...sedia dihidang dan dimakan....petua kuah laksa sedap ni..kuah laksa kene masak sehari awal...contoh, esok nak makan..malam dah buat laksa...esok cuma rebus laksa dan siapkan hiasan..kuah laksa akan lebih ummmph dengan cara macam tu...ini juga antara tips penjual laksa utara yang memang sedap....!!!!!
Antara jenis pressure cooker
1. Jenis guna dapur gas, biasanya harga lebih murah berbanding elektrik..bergantung kepada jenama. Tak perlu set masa. Perlu beringat sebab guna dapur gas kan..kang terlebih masa..lain pulak jadinya
2. Penggunaa Elektrik
Perlu faham cara set masa dan tempoh masakan. Ada juga jenis masakan yang sudah automatik set masa telah dibuat. Say pilih jenama Phillips. Harga nya mampu milik dan saya tak rajin nak menunggu dapur. Biarkan makanan masak dgn sendirinya dengan masa yang sudah disetkan.
3. Pressure Cooker yangb makin glamour. Periuk jenis ini menggunakan elektrik dan masa memasak lebih cepat berbanding pressure cooker elektrik jenama lain.
Resepi laksa utara juga antara resepi pilihan Ju semasa menjalani program detox, dengan pengambilan laksa yang sedikit ada masa tidak langsung dengan laksa, perbanyakkan sayur salad dan timun dan kuah laksa yang tinggi protein ikan. Menariknya menu sebegini, laksa tanpa penggunaa sedikit pun minyak..semuanya rebus...dan, jangan lupa telan dulu Lecithin sebelum makan....ianya sangat efektif untuk mengawal selera makan...insyaaAllah
ok, setakat ini sahaja Ju berkongsi..insyaaAllah di lain masa akan ada entry terbaru....terima kasih juga kerana membaca tulisan saya kali ini....
KESIHATAN ADALAH KEBAHAGIAAN
Always Safe, Always Work and Always Green
Fb : Juliza Sarif
Page : Sihatnatural Life
Call/ sms/ whatsapp / telegram : 0133081376
[ID : 888399] Your Best Trusted Consultant & Distributor
[ID : 888399] Your Best Trusted Consultant & Distributor
No comments:
Post a Comment
Terima kasih bagi feedback..ceria selalu..