Monday, 29 September 2014

BILA TAUFIQ SEMBELIT...!!!

Teks: Juliza Mhd Sarif

Assalamualaikum wbt....

Semoga hari ini...jauh lebih baik dari semalam...lebih tenang, ceria dan jyga dirahmati Allah swt hendaknya...aamiin...

Tengok pada  title...hari ini...tergerak hati nak bercerita pasal sembelit Taufiq..biasala budak baru umur 11 bulan kan....ada gak masa-masanya diserang sembelit...

Ju punya style...setiap hari Ju memang bagi jus kurma pada Taufiq...kurma sebijik tu...bubuh air..pastu lenyek la...sampai pekat tu...pastu suap kat mulut Taufiq..pastu...tekak dia mesti rasa manis kan...jadi minum air kosong pulak...kiranya nak tak nak...dia akan nak minum air kosong...sebab Taufiq ni jenis agak mencabar nak bagi minum air masak....

Alhamdulillah....setakat ni memang berkesan...tapi untuk umur setahun lebih ke atas....ada budak berjaya....ada sesetengah tu..tak berjaya....

Alternatifnya ialah...biasanya Campuran MealShakes dalam susu yang budak-budak minum ni...sangat berhasil...untuk budak-budak yang dah besar...macam umur 10-12 tahun tu....ada yang jenis tak minum susu kan....senang je...ambil satu sudu besar MealShakes tu...campur dalam minuman kegemaran diorang...tak kisah la...Milo ke...horlick ke...insyaaAllah....berkesan...ramai jugak kawan-kawan Ju dah cuba

Bukan setakat sembelit..kanak-kanak yang jenis susah nak makan pon....memang digalakkan sangat..."highly recommended"

Dalam MealShakes ni...ada fiber, multivitamin dan protein....bila usus dah bersih...sembelit dah tiada lagi...nutrien makanan akan lebih mudah diserap ke tubuh...bila khasiat makanan diserap baik...tambahan multivitamin dalam MelaShakes ini...meningkatkan tahap imun tubuh....jadi, budak-budak yang selalu demam, eczema, asthma...lebih mudah dan cepat sembuh....Inilah konsep semulajadi yang Shaklee tekankan...=)

Ok lah...dari bercerita pasal Taufiq sembelit...terus pulak bersambung kt MealShakes..bukan ape....sebab bulan ni tengah promosi...memang jimat banyak lah kan....hihi....

Jam pon dah 12.21am....Ju kene berundur dulu...nak menyiapkan kerja-kerja esok hari...jauh gak perjalanan esok...dari Bandar Sri Sendayan ke Perak je pon...hihi....

Feel FREE to contact me ye..kalau nak bagi komen membina, tukar pandangan...dialu-alukan sangat....

FB: Juliza Sarif
Fanpage : Sihatnatural Life
Sms/call/WhatsApp: 013 3081376
Shaklee ID: 888399 (Your BEST Consultant dan Dealer)


Posted via Blogaway

BILA TAUFIQ SEMBELIT...!!!

Teks: Juliza Mhd Sarif

Assalamualaikum wbt....

Semoga hari ini...jauh lebih baik dari semalam...lebih tenang, ceria dan jyga dirahmati Allah swt hendaknya...aamiin...

Tengok pada  title...hari ini...tergerak hati nak bercerita pasal sembelit Taufiq..biasala budak baru umur 11 bulan kan....ada gak masa-masanya diserang sembelit...

Ju punya style...setiap hari Ju memang bagi jus kurma pada Taufiq...kurma sebijik tu...bubuh air..pastu lenyek la...sampai pekat tu...pastu suap kat mulut Taufiq..pastu...tekak dia mesti rasa manis kan...jadi minum air kosong pulak...kiranya nak tak nak...dia akan nak minum air kosong...sebab Taufiq ni jenis agak mencabar nak bagi minum air masak....

Alhamdulillah....setakat ni memang berkesan...tapi untuk umur setahun lebih ke atas....ada budak berjaya....ada sesetengah tu..tak berjaya....

Alternatifnya ialah...biasanya Campuran MealShakes dalam susu yang budak-budak minum ni...sangat berhasil...untuk budak-budak yang dah besar...macam umur 10-12 tahun tu....ada yang jenis tak minum susu kan....senang je...ambil satu sudu besar MealShakes tu...campur dalam minuman kegemaran diorang...tak kisah la...Milo ke...horlick ke...insyaaAllah....berkesan...ramai jugak kawan-kawan Ju dah cuba

Bukan setakat sembelit..kanak-kanak yang jenis susah nak makan pon....memang digalakkan sangat..."highly recommended"

Dalam MealShakes ni...ada fiber, multivitamin dan protein....bila usus dah bersih...sembelit dah tiada lagi...nutrien makanan akan lebih mudah diserap ke tubuh...bila khasiat makanan diserap baik...tambahan multivitamin dalam MelaShakes ini...meningkatkan tahap imun tubuh....jadi, budak-budak yang selalu demam, eczema, asthma...lebih mudah dan cepat sembuh....Inilah konsep semulajadi yang Shaklee tekankan...=)

Ok lah...dari bercerita pasal Taufiq sembelit...terus pulak bersambung kt MealShakes..bukan ape....sebab bulan ni tengah promosi...memang jimat banyak lah kan....hihi....

Jam pon dah 12.21am....Ju kene berundur dulu...nak menyiapkan kerja-kerja esok hari...jauh gak perjalanan esok...dari Bandar Sri Sendayan ke Perak je pon...hihi....

Feel FREE to contact me ye..kalau nak bagi komen membina, tukar pandangan...dialu-alukan sangat....

FB: Juliza Sarif
Fanpage : Sihatnatural Life
Sms/call/WhatsApp: 013 3081376
Shaklee ID: 888399 (Your BEST Consultant dan Dealer)


Posted via Blogaway

Sunday, 28 September 2014

LANGSIR BARU

Teks: Juliza Mhd Sarif

Bismillahirrahmaanirrahim....

Assalamualaikum wbt...bertemu lagi pada entri kali ini...alhamdulillah....dah nak hampir sebulan kami berpindah dari Kulai ke Bandar Sri Sendayan....dah dapat duduk rumah sendiri...syukur....=)

Penat badan mengemas rumah...suami isteri sakit-sakit badan....sampai demam pon yer...tapi demam satu malam jer...hehe....sebabnya....masa badan dah mula rasa panas tu..Ju telan...satu sachet Nutriferon, lepas 2 jam pulak...telan lagi Vitamin C....minum air of course la kene banyak kan....nak cepat baik....hihi...

Encik Suami tu..siap tampal koyop lagi kat belakang...tapi Ju...cuma ambil 4 biji Ostematrik...untuk hilangkan sakit-sakit badan....alhamdulillah..semua dengan izin Allah.....esoknya bangun....sakit badan dah kurang sangat.....demam pon dah kebah...!!!

Ok la....nak cerita pasal topik langsir ni...Ju memang nak sangat buat langsir sendiri...especially kat sliding door...dan juga pintu ke dapur....kat dapur memang tak berpintu...cuma ala-ala gerbang jer...tapi...takkan tak berlangsir pulak kan....segan pulak kalau tetamu datang....terus direct nampak dapur...

Dah memang Ju suka nak berblogwalking...alang-alang terus belajar nak buat langsir eyelet dan scallop terus.....masa dok baca-baca cerita langsir blogger-blogger lain ni....memang Ju jumpa....design langsir yang simple tapi ade kelasssss gitewwww...pada mata Ju lah kan...hihi....tak sabar rasanya nak ke Nagoya....nak beli kain buat langsir...=)

Gabungan warna merah dan biru gelap ni..mungkin nampak agak garang...tapi versatile...haha..sebabnya...Ju biasa pergi rumah orang...tengok langsir berbunga-bunga....tak pon warna yang agak slow.....disebabkan jiwa Ju sendiri yang selalu dikatakan " tegas kadangkala garang" ni.....warna Merah-Biru tua ni....memang la terpikat....terpikat sungguh...!!!!

Ok..Ju belajar nak buat langsir ni...banyak dari blog..eyelet, scallop..dan banyaj lagi la...sama jugak la dengan princess cut Jubah, baju kanak-kanak...dan terbaru ni...nak buat quilt baby pulak...oh...dunia jahitan ku...!!!

Ok....nanti dah siap langsir...dengan eyelet, scallop dan juga quilt baby "Taufiq Chumell" nanti..Ju akan upload...dan tunjuk terus cara-cara nak jahit nya yer....

Perut lapar...mata mengantuk....I think my finger really ask me to stop swaping the monitor...see uolls for next writing yea...bye...bye...Assalamualaikum wbt....

Feel free to contact me...=)

FB: Juliza Sarif
Fanpage: Sihatnatural Life
Sms/call/WhatsApp: 013 3081376
Shaklee ID: 888399

Saturday, 27 September 2014

SAKIT KEPALA...TAK NAK DAH PANADOL...

Teks: Juliza Mhd Sarif

Bismilllahirrahmaanirrahim....

Assalamualaikum wbt....sekarang ni..dah semakin rajin nak ber "blog"..share cerita  kehidupan...dan harapannya...sangat bermanfaat pada semua...=)

Ok, hari ini..Ju nak share pasal sakit kepala....penyakit yang selalu sangat menyerang time belaja kat U dulu...tapi masa tu, Ju memang tak ambil pon panadol...atas sebab-sebab tertentu....dan Ju cuma letak tuala basah dan minum air banyak...

Sekarang Ni Dah Lain....Dah Jumpa Painkiller Semulajadi

Sejak berkenalan dengan Shaklee ni, alhamdulillah..Ju dah jumpa "sesuatu" yang boleh jadi painkiller...kalau tiba-tiba migraine datang menyerang....nak tau ape...??? Simple...and basic je....BComplex Shaklee...

Godek punya godek google ni...akhirnya dah tahu...apa "khazanah" dalam BComplex ni yang boleh jadi painkiller....paling membuatkan Ju rasa special..sebab BComplex Shaklee jenis larut air...kalau ambik terlebih pon...ianya akan dibuang dalam sistem pencernaan...dan tidak akan meninggalkan sisa-sisa ubatan pada buah pinggang....bukan untuk migraine je tau...sakit kepala, stress, kemurungan, mood swing masa pantang, time PMS....dan...banyak lagi lah.....

Cerita BComplex Untuk Sakit Kepala

Umumnya, BComplex terdiri dari 8 jenis Vitamin B yang penting untuk tubuh. Ringkasan peranan BComplex untuk sakit kepala ni....boleh baca kat bawah ni....

1. Vitamin B1(Thiamine)
# Vitamin B1 berfungsi untuk menghasilkan sel baru untuk tubuh.
# Selain itu, Thiamine juga berfungsi sebagai "anti-stress" dan memelihara sistem imun tubuh

2. Vitamin B2 (Riboflavin)
# Berfungsi sebagai antioksidan dan antipenuaan
# sangat membantu masalah migraine

3. Vitamin B6 (Pyridoxin)
# Ianya berfungsi untuk asid amino dalam tubuh
# Sangat berperanan untuk mengawal "mood" dan kawalan tidur yang berkualiti
# Membantu tubuh menghasilkan seratonin, melatonin dan juga norepinephrine yang mengawal hormon stress dalam tubuh

4. Vitamin B9 ( Folate)
# Sangat membantu masalah "depression" dan juga menguatkan memori
# Bagi wanita hamil, ianya berperanan untuk menghalang "neurological birth" (eg: Spinal Bifida)

Wokeh....dah cerita panjang lebar...jadi, kepada "penggemar" panadol atau painkiller....yang sedang tercari-cari natural painkiller untuk badan yang sihat...dan tak nak ubat berasaskan dadah.....memang "highly recommended"....hihi...=)

Rasanya, Ju nak berhenti di sini...feel free to contact me yer...nak beli produk Shaklee, nak menambah kenalan, bertukar pandangan...pon boleh...

FB: Juliza Sarif
Fanpage : Sihatnatural Life
Call/sms/ WhatsApp: 013 3081 376
Shaklee ID : 888399


Posted via Blogaway

SAKIT KEPALA...TAK NAK DAH PANADOL...

Teks: Juliza Mhd Sarif

Bismilllahirrahmaanirrahim....

Assalamualaikum wbt....sekarang ni..dah semakin rajin nak ber "blog"..share cerita  kehidupan...dan harapannya...sangat bermanfaat pada semua...=)

Ok, hari ini..Ju nak share pasal sakit kepala....penyakit yang selalu sangat menyerang time belaja kat U dulu...tapi masa tu, Ju memang tak ambil pon panadol...atas sebab-sebab tertentu....dan Ju cuma letak tuala basah dan minum air banyak...

Sekarang Ni Dah Lain....Dah Jumpa Painkiller Semulajadi

Sejak berkenalan dengan Shaklee ni, alhamdulillah..Ju dah jumpa "sesuatu" yang boleh jadi painkiller...kalau tiba-tiba migraine datang menyerang....nak tau ape...??? Simple...and basic je....BComplex Shaklee...

Godek punya godek google ni...akhirnya dah tahu...apa "khazanah" dalam BComplex ni yang boleh jadi painkiller....paling membuatkan Ju rasa special..sebab BComplex Shaklee jenis larut air...kalau ambik terlebih pon...ianya akan dibuang dalam sistem pencernaan...dan tidak akan meninggalkan sisa-sisa ubatan pada buah pinggang....bukan untuk migraine je tau...sakit kepala, stress, kemurungan, mood swing masa pantang, time PMS....dan...banyak lagi lah.....

Cerita BComplex Untuk Sakit Kepala

Umumnya, BComplex terdiri dari 8 jenis Vitamin B yang penting untuk tubuh. Ringkasan peranan BComplex untuk sakit kepala ni....boleh baca kat bawah ni....

1. Vitamin B1(Thiamine)
# Vitamin B1 berfungsi untuk menghasilkan sel baru untuk tubuh.
# Selain itu, Thiamine juga berfungsi sebagai "anti-stress" dan memelihara sistem imun tubuh

2. Vitamin B2 (Riboflavin)
# Berfungsi sebagai antioksidan dan antipenuaan
# sangat membantu masalah migraine

3. Vitamin B6 (Pyridoxin)
# Ianya berfungsi untuk asid amino dalam tubuh
# Sangat berperanan untuk mengawal "mood" dan kawalan tidur yang berkualiti
# Membantu tubuh menghasilkan seratonin, melatonin dan juga norepinephrine yang mengawal hormon stress dalam tubuh

4. Vitamin B9 ( Folate)
# Sangat membantu masalah "depression" dan juga menguatkan memori
# Bagi wanita hamil, ianya berperanan untuk menghalang "neurological birth" (eg: Spinal Bifida)

Wokeh....dah cerita panjang lebar...jadi, kepada "penggemar" panadol atau painkiller....yang sedang tercari-cari natural painkiller untuk badan yang sihat...dan tak nak ubat berasaskan dadah.....memang "highly recommended"....hihi...=)

Rasanya, Ju nak berhenti di sini...feel free to contact me yer...nak beli produk Shaklee, nak menambah kenalan, bertukar pandangan...pon boleh...

FB: Juliza Sarif
Fanpage : Sihatnatural Life
Call/sms/ WhatsApp: 013 3081 376
Shaklee ID : 888399


Posted via Blogaway

Friday, 26 September 2014

Persiapan Perkahwinan

Majlis Resepsi Pada 1 Disember 2012

Teks: Juliza Mhd Sarif

Assalamualaikum wbt....Alhamdulillah....dapat menulis buat kali ini. Sebenarnya dah pernah post pasal topik ni..tapi entah macam mana boleh delete...hihi...Memandangkan ramai yang view..Ju share lagi sekali..tapi dengan susunan point yang lebih kemas..semoga bermanfaat untuk semua pembaca....hehe.....

Ok..kat sini Ju listkan beberapa point penting untuk persiapan perkahwinan..

1. Bajet majlis
2. Timeline dan checklist

1. BAJET MAJLIS

Ok...kat sini Ju nak share yang pihak perempuan. Kebanyakan kita ni..ada hantaran kan...?? Ada yang hantaran tinggi, sederhana dan rendah....Pada pandangan Ju...majlis pihak perempuan ni...buatla ikut banyak mana hantaran dari pihak lelaki + bajet yang pihak perempuan mampu tambah...Buat kira-kira dulu. Kemudian baru la rancang konsep majlis sebelah perempuan...nak grand, simple atau ringkas ala-ala kenduri kesyukuran je....bab ni ramai gak yang mengadu..dan bercerita meluahkan perasaan..sebab kene akur dengan kehendak keluarga...nak macam itu..macam ini...hihi...biasalah kan....

Bila ade hal yang sebegini...sebenarnya...ia menguji tahap ketegasan dan keyakinan. Bukan dengan cara stress atau memendam perasaan atau dengan buat "personal loan" untuk "memenuhi kehendak orang" atau "my dream wedding"....ingat ye...lepas kahwin lagi banyak nak pakai duit....kalau sebelum kahwin dah buat "loan"....agak2 macam mana dengan keberkatan majlis perkahwinan kita...kerana perkahwinan yang berkat itu...tidak membebankan.. Dan dibuat dengan kemampuan...bukan "memuaskan banyak kehendak"....ingat yer....kehendak manusia ni..tak pernah berhenti dan cukup..dah itu fitrah nyer....

Slow Talk - Sesi Pujuk Memujuk

Ok..untuk bahagian ni...perlu juga ade sesi macam ni...samada nak formal ke...personal ke...terpulang pada kemampuan diri....dan yang penting...buatla solat hajat & istikharah agar dapat petunjuk dari Allah...cara terbaik untuk buat penjelasan...hihi..cheewah....

Beritahu Keadaan Sebenar

Jumlah kos, kemampuan pihak lelaki dan juga berapa banyak kos yang uoll mampu keluarkan...di pihak lelaki pulak...terus terang je la...setakat mana mampu...tak perlu rasa "malu" bila tak mampu bagi hantaran tinggi....ini soal rezeki....Allah yang tetapkan...tapi yang penting usaha sungguh-sungguh la...bukan berserah tak tentu arah ye...

Mungkin ada "rejection" tapi anggap ini cabaran. Berdiam diri jika ada "respon marah". Doakan dalam hati agar Allah buka hati mereka dan faham situasi dan keadaan kita. Dan yang penting..."Stand On Your Decision"... Banyakkan sedekahkan Al Fatihah kepada pihak yang menentang...itu akan lebih menenangkan hati...Tapi, kalau ade yang nak sponsor....syukur alhamdulillah....ngenge....

2. TIMELINE & CHECKLIST

Yang ni...sangat-sangatlah penting...walaupun nampak macam remeh....kat sini..uoll boleh tengok..kat mana yang dah siap...yang pending...siapa pulak "Person In Charge" dan bila pulak nak follow up...haha....

Dan kat sini jugak...boleh tengok..kat mana peluang nak dapatkan sponsor....chewaaahhhh ..... Mana la tahukan...memang uoll ni ramai kenalan...adik beradik pulak ade yang bermurah hati... Jadi...inilah masa yang tepat untuk request..yang mana belum ada bajet....

Kurangkan Stress dan Uruskan Dengan Cekap

Bila bab kenduri kawen ni...memangla sedikit sebanyak akan keluar jugak feel stress tu...adatlah...cuma kita boleh kurangkan risiko stress tu...

Pengurusan itu sangat penting...so..takde lah last-last minit...itu belum siap...ini belum bincang..bajet lak takde....aduhai...kene ingat yer...kenduri kawen ni melibatkan 2 keluarga...sedara mara....sensitip tau...kalau tak urus betul-betul....jangan rasa "bengang" kalau timbul banyak sok sek sok sek di belakang hari...jadikan hari indah kita...juga indah untuk orang sekeliling kita.....sebarkan yang indah....tapi kene ingat yer......takkan datang yang indah...kalau tak nak harungi cabaran yang GETIRRR..bukan sekadar NAK..tapi dengan Pengurusan Yang Betul & Tersusun....kalau rasa nak dekat kahwin ni, asyik stress dan moody je...telan lah BComplex Shaklee....dapat kurangkan mood swing dan depression uoll tu...hihi....kulit pon akan lembab-lembab giteww....hihi...

Ok lah....kat sini Ju ade share sikit..Ju nyer simple planning..ala-ala bajet company kecikla....hihihi....( Doakan Ju akan buka company sendiri satu hari nanti )

Ok...semoga entri kali ni..dapat memberi manfaat untuk kalian semua..semoga majlis raikan cinta Uolls semua berjalan lancar...dan juga mendapat rahmat dan keredhaan Allah hendaknya....aamiin....

Sebenarnya, Ju akan sambung bab penjagaan kesihatan sebelum kahwin...tip top nyer...cheewahh...tapi..khas kat entri lain....baru best  nak baca....biarrrr  EKSLUSIF...untuk pengantin punyer....=)

Wokeh....Anak Ju pon dah lena tidurnya, maka bermula lah kerja-kerja yang terbengkalai untuk disambung semula....bai bai....Assalamualaikum wbt....=)

Feel Free to Contact Me yea....

FB : Juliza Sarif
Fanpage : Sihatnatural Life
Sms/ Call/ WhatsApp: 013 3081 376

#Jika berminat dengan produk Shaklee, harap jangan malu-malu, segan-segan nak contact....=)


Posted via Blogaway

Popular Posts