TEKNIK BAKAR IKAN TAK HANGUS

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera..

Hujung minggu macam ni..ramai yang kebiasaanya bercuti. Dan inilah masa yang biasanya ditunggu-tunggu untuk menyediakan judaha air tangan ibu yang special lagi awesome kan..??

Ju memang sukakan ikan bakar...meleleh air liur..nak nak pulak cicah dengan air asam..pari bakar, kembung bakar, siakap bakar, jenahak..macam-macam lagi...Haaa...dah terbayang dah ni...hihihi...

Alkisahnya, semalam Ju keluarkan ikan siakap..dok terfikir..macam mana nak bakar ikan ni..dengan takde oven, tak nak satu rumah berbau walaupun ada blower, dan malas nak melayan fasa ikan akan rentung sedikit. Tambah pula dengan takde daun pisang.....dan yang paling menambahkan kecerewetan Ju tak nak letak minyak atau butter langsung..!!!! kalau nak bakar atas kuali leper..nak tak nak mesti kene guna minyak jugak kan.....

tadaaaa...dapat idea bila ternampak Aluminium foil......menarik nih...!!!!

maka, jadilah ikan bakar sesedap rasa lagi terliur di tekak dengan ikan bakar resepi Ju ni..

Bahan-bahan
3-4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3-4 biji cili api
1 sudu serbuk kunyit
1 sudu garam halus

Cara-cara
1. Bawang dan cili ditumbuk halus. Dan lumurkan pada ikan bersama kunyit dan garam
2. Balut dalam aluminium foil. Memudahkan lagi teknik, Ju letak ikan dalam Aluminium foil tu, lepas dah siap lumat menumbuk, terus je lumur kat ikan tu. Tak perlu nak bersihkan pinggan bagai....
3. Siap balut, letak dlam kuali yang bisa Ju masak, buka api biarkan dia masak. Sekali sekala datang balik-balikkan bungkusan Al.Foil ikan tu..sampai agak-agak masak.


Gambar hiasan

Sebijik macam Ju punya style. Ju guna kuali yang dah rosak, tapi sayang nak buang. Sebijik macam dalam gambar tu. Jadi, gunakan untuk buat ikan bakar. Ju siap mandikan anak, ajak anak sarapan..main kejar-kejar...dah siap masak ikan bakar...marbeles...!!!

Kebaikan guna Al. Foil ini ialah...
1. Dapur tak berbau sangat dengan bau ikan bakar..Sebab bau tu terperangkap dalam bungkusan
2. Dapur tak kotor. Tak perlu nak mengelap bagai dapur dan mengemop lantai.
3. Bila ikan bakar dah sejuk, mudah sangat...pasangkan api..panaskan je ikan bakar tu...makan dengan nasi panas.....wow...meletop habissssss...
4. Rasa ikan yang manis berbeza dengan rasa ikan yang digoreng, dibuat kuah. Sebab kemungkinan manis ikan tu dah keluar masa menggoreng. Jadi, dengan membakar, kesedapan dan kesegaran ikan tu..memang dapat dirasai tekak...

ok, Selamat mencuba....Kurangkan lemak dan minyak dalam makanan, pasti badan pon seronok hati pun berbunga selalu.


KESIHATAN ADALAH KEBAHAGIAAN

  Always Safe, Always Work and Always Green

Image result for get in touch

Fb : Juliza Sarif 
Call/ sms/ whatsapp / telegram : 0133081376
[ID : 888399] Your Best Trusted Consultant & Distributor


Share this article:

No comments:

Post a Comment

Terima kasih bagi feedback..ceria selalu..