Wednesday, 18 January 2017

DETOX UNTUK HAMIL

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera

Alhamdulillah, dah lama tak menaip..bak post entry baru untuk dikongsi bersama. Azam 2017, nak rajin balik update blog.

Alhamdulillah...sekarang ni..budak kenit ni dah 7 bulan dalam perut ibu. Kuat tendang, gerak sana sini...nak nak bila masa lapar dan ibu tengah makan...hehe...suka makan ye anak ibu ni....takpe...ibu makan, ikut keperluan adik ye....ibu bukan makan selagi tekak nak telan.....tak elok jugak untuk adik..

Nak citer...kali ni mengandung lepas ikut program Detox. Tengok ramai yang detox macam-macam kesan bagus...nak cuba jugak. Maklumlah...badan dah rasa berat...

Naik tangga cungap cungap. Main lari dengan abang Taufiq....dah surrender. Tak fit langsung ! Paling geram...seluar slack yang suka pakai...ketat...tak leh kancing !!!

Bila timbang....mak aiiii...dah 63kg !! Seumur hidup...tak pernah sampai angka 6 lagi....patutla tercungap semacam. Dah la pendek...terasa betul "kerendangan" diri...macam pokok rendang...yang pokoknya gemuk sihat....hihi...


Image result for detox

Masa tu baca detox plan tu...Dah kata Nutritionist yang buat kan....jadi confident tu tinggi lah jugak nak cuba...hehe...

Tengok...dia plan 7 hari je....eh..tak lama lah....tapi bila tgk pelan...alamak...5 hari tak ambik nasi....hari ke 6 dah boleh....


Image result for detox

Masa tu..iman tak kuat...kikiki....jadi buat keje ngelat sikit....buat pelan pelan...kes takut sangat perut terkejut...maklumlah...perut tong nasik ni...

Jadi..kita mula dari hari 7 ke hari 1...pastu..baru ikut hari 1-7....lepas hari ke 7 tu....teruskan je meal plan tu...sampai hari ke 30.

Bestnya lah rasa......tak tau nak cakap...sebab...berat dari 63kg turun sampai 56kg......yang suka tu....baju masa berat 50kg boleh pakai !!

Maknanya...kita punya inchloss banyak...saiz badan 56kg....sama dgn saiz badan 50kg.....badan rasa ringan, fit...boleh main lari lari dengan Taufiq...naik turun tangga tak tercungap dah.....suka ! Rasa macam dah dapat balik badan macam belum kahwin. Segar je....

Period...alhamdulillah memang ontime..macam biasa. Cuma...masa ikut plan detox ni...kurang sangat rasa sengal-sengal kat pinggang time period. Tak macam selalu.

Masa tu rasa....eh...badan ringan, fit, cergas....tambah pulak time period tak sengal pinggang macam selalu....double suka nih...

Lepas je habis sebulan tu....bulan depan nya period lambat datang. Pastu....datang sehari je....sikit je...ade warna perang perang je....pastu dah takde.

Lepas 2 minggu...buat UPT...negative ! Eh...dalam hati dah risau...kenapa ni ??? Takkan lah lepas detox jadi macam ni......? Tapi...takpe....kita tunggu lagi...minggu ke 3....buat UPY lagi.....haaa.....terang benderang 2 line...... Patut la...2-3 hari ni rasa mual mual bila time malam......


Image result for pregnant after detox

Rupa-rupanya...salah satu kesan detox ni....mudah hamil. Sebab..badan kita dah kene "servis". Padahal....bukan fikir nak pregnant...nak berat ideal, fit, cergas...senang kata...nak badan kita best lah....nak badan macam zaman 20-an dulu....cergas je...walau umur dah 30-an....

Okeh...kat sini...saya kongsi pelan Detox Shaklee..yang dah disusun oleh pakat nutrisi Shaklee. Sangat bagus, teratur dan buat kita rasa badan kita kene "reset" baru...

Saya dah kurang suka makanan bergoreng...nak nak yang deep fry tu...

Dah kurang suka makanan manis....kalau sebelum detox...kemain sukalah nak makan kek kat resepi rahsia tu...nak nak tengok video membaking....tak makan pun dah terliur sangat..

Saya perasan...saya mudah bangun tidur. Suka sangat makan buah. Suka makan ikan. Kurang minat makan ayam...nak nak lagi ayam goreng....tekak yang tak berapa suka nak telan.

Paling best....saya ni jenis suka makan...makan nasi...lauk sedap sikit...confirm 2 pinggan...taksah tak tambah. Kalau pergi kenduri tu...tahan je hati nak menambah...malu pulak...hihi...kalau ikut hati...mau menambah lagi sepinggan....selera serupa naga !!! Tapi.....lepas je detox sebulan....makan nasi 2 senduk pun jenuh terkial kial.....penangan betul detox !! Automatik dia kawal selera makan. Tak yah tahan tahan makan. Tak yah lari larikan mata tengok makanan bergoreng panas2...ayam goreng berempah panas2...kalau dulu...sanggup tu tunggu orang goreng...sebab nak yang panas-panas...hihi...


Okeh...kat bawah ni



Image result for detox


Day 1️⃣ FIBRE🍃
-----
SALAD & FRUITS Meal
Semua sayur HIJAU BERDAUN sahaja dan buah sebiji (contoh epal)
Pagi Lunch makan raw
Malam mkn steam

WHY?
Untuk buang solid waste dan regulate bowel movement (sistem hadaman dan buangan badan jadi normal)

KESAN?
1. Badan Rasa Ringan
2. Kerap buang air menandakan proses detoks sedang berlaku
3.Bangun pagi rs selesa
4. Pening sebab baru nak adjust badan adapt kepada pemakanan baru
5. Ngantuk sebab lapo xckup tenaga
6. Minum air banyak dr biasa
7. Kuat berpeluh tanda detoks juga


DIARI Detox Hari ke-2

Day 2⃣ SOUP🍵

-----
VEGETABLE SOUP Meal
3x makan sup sayur
HIJAU BERDAUN & tidak BERDAUN dengan buah sebiji (contoh epal)

WHY?
Badan akan mmgumpulkan khasiat2x sayur
ini dan bergabung untuk buang lemak xmau dlm badan!Buang lemak ni..kne tabah 💪

Kesan?
1. Pening yang amat
2. Tak boleh bangun pagi ni.
3. Naik tangga pun sakit semua bdn
4. Bpeluh wpun tak buat ape
5. Skt mcm gastrik tp bukan belah perut, kat usus
6. Kulit mcm makin flawless




DIARI Detox Hari ke-3

DAY 3️⃣ COLORS 🎊
-----
SALAD & FRUIT Meal
Campur2x color sayur yang BERDAUN dan TIDAK BERDAUN bersama buah sebiji (contoh epal)
Siang makan Raw
Malam makan Steam

WHY?
Mengaktifkan enzim DETOX untuk membuang merosakan toksin dan mengelakkan kerosakan teruk lagi pada sel badan disebabkan toksin

Kesan?
1. Keluar Angin xberbau toksik cm dlu
2. Lapar amat tapi boleh tahan
3. Ada rasa  tak lalu sgt dh makan sayur tp masih terkawal nafsu
4. Membuang dgn lebih kerap dgn lawas dan lega
5. Ada jerawat naik tp lepas esoknya hilang
6. Kulit jadi lebih lembut
7. Ada yang akan berpeluh melampau dan ada bau; tanda detox sedang berlaku
8. Badan ringan
9. Tekak rasa loya sikit awal pagi tadi
10. Kepala tak pening dah



DIARI Detox Hari ke-4

Day 4️⃣ ENERGY 💪

-----
SALAD Meal
Makan Raw Sayur yang BERDAUN pada paginya
Kemudian boleh masak sayur tu untuk tengahari dan malam bersama secawan ESP yang diblend dgn buah+susu rendah lemak
(ESP Fruits Smoothie is yummie)

WHY?
Ia bantu tingkatkan berat badan tanpa lemak! (lean bodymass) dan sekaligus bantu tingkatkan tenaga badan berjam2x

Kesan?
1. Bangun pagi lebih awal dan semangat
2. Dh xlalu sgt nk telan sayur, buah masih ok
3. Dpat Protein Smoothies mmg energy Booster!!
4. Masih lawas membuang
5. Badan rasa semakin ringan baik dr segi emosi, fizikal, mental


DIARI Detox Hari ke-5

Day 5️⃣ Vitality 🎯
-----
Pagi : ESP Fruit Smoothie 
Lunch: Salad Meal
Raw sayur Berdaun + Ayam / Ikan (tanpa lemak/kulit) setengah tapak tangan (masak steam ke bako ke) bersama buah
Dinner: Western Meal
Ayam / Ikan (tanpa lemak/kulit) setengah tapak tangan (masak stim ke bako ke) bersama buah dan sayur berdaun / tidak berdaun

WHY?
Badan mula reset untuk Fokus Mental dan mengembalikan badan Fizikal cergas!

Kesan?
1. Perut rasa makin kecil dan kurang craving dr biasa sebab dh dpat protein+ikan/ayam setengah tapak tangan
2. Badan rs stabil dan cool
3. Ada inch loss, badan rasa lebih cergas



DIARI Detox Hari ke-6
Day 6️⃣ Carbo 🍜
-----
Pagi : ESP Fruit Smoothie / Protein Smoothie
Lunch: Salad Meal
Raw sayur Berdaun + Ayam / Ikan (tanpa lemak/kulit) setengah tapak tangan (masak steam ke bako ke) bersama buah
Dinner: Rice Meal
Ayam / Ikan (tanpa lemak/kulit) setengah tapak tangan (masak stim ke bako ke) bersama buah dan sayur berdaun / tidak berdaun bersama setengah cawan nasi!

WHY?
Kawalan karbohidrat bantu kt kawal berat badan sihat dan kesihatan optimum

Kesan?
Nafsu makan dapat dikawal dgn baik dan xada rasa nak makan banyak dh 👍





Day 7️⃣ FRESH START

Pagi : ESP Fruit Smoothie
Lunch: Rice Meal
Ayam / Ikan (tanpa lemak/kulit) setengah tapak tangan (masak stim ke bako ke) bersama buah dan sayur berdaun / tidak berdaun bersama setengah cawan nasi!
Dinner: Noodle Meal
Ayam / Ikan (tanpa lemak/kulit) setengah tapak tangan (masak stim ke bako ke) bersama buah dan sayur berdaun / tidak berdaun bersama setengah cawan noodle

WHY?
Ready Untuk START badan dgn FRESH!
Baru nak start? inilah hari kt start untuk kehidupan baru setelah kt detox seminggu lalu.Detox adalah buang toksin dlm badan.Selepas melalui proses detox, maka, badan bebas toksin dan bertenaga untuk kembali normal dan mula menerima nutrisi dgn baik.

Kesan?
Ready untuk gaya hidup dan makan dgn seimbang!
Perut, emosi, mental dah ready 💪

Menu ini akan diteruskan sehingga hari ke 30

Kredit : Fb Firdhaus Zulkifli

Cadangan menu ini disusun oleh ahli nutrisi Shaklee. Setiap hari dalam proses detox juga dicadangkan makanan tambahan yang sesuai untuk membantu memberi tenaga dan juga bantu mempercepatkan kesan detox...

Rasa macam was was nak detox sebab bukan suka sayur..??? ada caranya...saya boleh guide..dah ada pun anti-sayur dalam group detox kami yang berjaya jadi suka sayur bila join detox program ni..

Alhamdulillah, sebulan lepas join detox ni...berat saya turun 6kg !!! Tak pernah lagi tau..sebulan turun 6kg...kalau sakit ke apa tu..memang lah kan..

daripada 63-56kg..Part yang best tu, inchloss banyak....suka suka suka..baju yang masa berat 50kg boleh pakai dengan longgarnye..maknanya saiz badan saya sama macam masa berat 50kg. masa tu memang tgh berusaha nak turun sampai 50kg..tup tup dah lekat !!

Alhamdulillah..berganda ganda Allah bagi. Berat turun, inchloss banyak.....anak pun dapat..syukur.

Rupa-rupanya bukan saya saje...ramai jugak geng seangkatan...hehe..lepas #Detox mengandung. Ada yang dah lama menanti, Doktor kata takde masalah...mengandung ! Tujuan detox untuk "servis" balik badan.

Bila scan rahim, ok..period ok..semua ok..tapi..tak lekat lekat....betul, rezki ni Allah punya kuasa kan..

tapi, kita tak boleh berhenti berusaha..kalau betul betul nak kan..cuba detox..mana tahukan...lepas "servis" satu badan...ada orang baru yang menghuni rahim comel kita tu..

Jom.....nak detox ni..biar ada geng...kawan-kawan bagi support sesama pendetox..baru lah semangat berkobar-kobar...betul tak ? 

jadi, pada yang nak cuba mendetox diri..dalam usaha nak badan lebih sihat, cergas..nak jugak dapat orang baru..boleh contact saya ye....jangan malu malu...cepat bertindak..

KESIHATAN ADALAH KEBAHAGIAAN

  Always Safe, Always Work and Always Green

Image result for get in touch

Fb : Juliza Sarif 
Call/ sms/ whatsapp / telegram : 0133081376
[ID : 888399] Your Best Trusted Consultant & Distributor

Popular Posts