Saturday, 24 August 2013

VIVIX..New Revolution

JAMU & HERBA....


Biasa kan kita dengar citer mak mak, atok, nenek, opah..diorang selalu minum air akar kayu bagai..yang saya pernah dengar, air rebusan kulit kayu halban (rasanyer sangatla pahit nyer..), kacip fatimah, pokok tunjuk langit, misai kucing, pokok sambung nyawa...bla..bla..bla...semua tu untuk kesihatan yang lebih baik...

Sumber makanan dari hasil tanaman sendiri..bercucuk tanam..tak de racun2 yang toksik pada tumbuhan yang dimakan...

Zaman sekarang ni..??? Hehe...sendiri tanya. sendiri jawabla...orang muda tak de la nak minum, makan semua bende2 herba tu...kalau yang rajin sikit pon...ambik supplement...itu pon tak berapa ramai pon kesedaran ambik supplement ni...biasanyer dah rasa sakit macam2..baru la nak cari ape-ape ubat @ supplement yang boleh membantu...sebelum sakit2 yang mula nk ngendeng2 kat badan tu jadi penyakit yang kronik... beza betul concern orang dulu dan orang sekarang..


PENEMUAN BARU UNTUK SEMUA....Ape tu..????

Penuaan Pada Tahap Selular

Phrase baru yang saya belajar..penuaan tahap selular...so nak share sikit kat entri kali ni...
Ade 4 mekanisme penuaan tahap selular...:)

1. Kerosakan DNA
DNA tubuh akan rosak dengan pelbagai serangan dan merosakkan pengkalan data genetik dan mengganggu fungsi sel....

2. Pengawalan Genetik
Ini menyebabkan kemerosotan umur

3. Pengeluaran Tenaga Kian Merosot Oleh Sel-sel
Kecekapan penjana tenaga dalam sel menurun seterusnya menurunkan fungsi sel

4. Penimbunan Protein Advanced Glycatin End products (AGE)
Ini boleh menyebabkan kerosakan tahap selular dan panjang umur

SUPER MARVELLOUS VIVIX..


TESTIMONI VIVIX - PEROKOK TEGAR YANG BERJAYA BERHENTI MEROKOK...!!!



Thursday, 22 August 2013

MEALSHAKE FOR ALL

SARAPAN YANG RINGKAS....

Bergegas ke tempat kerja...ada yang seawal 6.30pg...memang ler tak bersarapan...tak selera la nak sarapan awal-awal pagi..Itu yang saye rase...hehe.. jadi..selalu lah lambat sarapan...tak pon mkn biskut jer...kalo keje dah bertimbun....sampai je workstation...ambik mood kejap..terus buat keje....

Tapi sekarang ni..dah tak bekerja...keadaan yang same jugak...mungkin badan dah diajar tak bersarapan awal dan makanan yang berat...sarapan pon ringan-ringan jer..

Berkenalan dengan Shaklee..memang best...sebab boleh provide sarapan yang ringkas, kenyang dan tak der pulak rase lapar...pendek kate..tak la keje nak makan jer...perut rase kenyang jer....
Yang paling bestnyer..pedih perut sebab gastrik yg dah bertapa ni dah hilang....dah takde..terasa macam MAGIC la pulak...hehe...

Jom nak kongsi pasal M.E.A.L.S.H.A.K.E...besar-besar tulis tu...



APE BEZANYER MEALSHAKE NI...?? BEST BETOLLL..


  • Hidangan yang lengkap dan asid amino serta nutrisinya mudah diserap
  • Diperbuat dari bahan semulajadi - buah-buahan, sayur-sayuran, kacang soya dll.
  • Lactalbumin - bahan terbaik, mengandungi protein yng berkualiti, mudah diserap dalam tubuh dan menjadikan ia sesuai untuk kanak-kanak (setahun lebih) hingga ke dewasa.
  • Golongan yang sangat-sangat sesuai - pelajar, kanak-kanak, ibu mengandung, atlet,vegetarian, orang sakit dan golongan yang sibuk berkerja....

R.E.S.E.P.I     M.E.A.L.S.H.A.K.E
  1. MealShake + ESP  = Memang enak tak terkata
  2. MealShake + Horlicks = Bau vanilla & rasa lemak berkrim horlicks
  3. MealShake + Jus buah = Yang ni memang superb delicious...cuba la...
  4. MealShake + Milo = Lagi sedap dari milo campur susu krimer manis...
and..many many many more recipies....CUBA SENDIRI...BARU TAK TERKATA SEDAP NYER



IBU-IBU SANGAT SUKA MEALSHAKE...KENAPA YER...????

~~~~~~~~~~b.I.a.R     g.A.m.B.a.R   b.E.r.B.i.C.a.R.a ~~~~~~~~~~~~~~~~~
 

TESTIMONI MEALSHAKE....BANYAK LAGI TAU..INI SEBAHAGIAN JER...:)



Kanak-kanak ni keen HFMD...yangkat mulut dia tu la...sekejap jer MEALSHAKE bekerja nak pulihkan balik kesan tu.....awesome betoolll...!!!!


KELEBIHAN MEALSHAKE NI....


1
Nutrisi lengkap
Menyediakan 24 jenis vitamin, mineral dan zat. Mengandungi lecitihin soya yang bekerjasama dengan vitamin larut lemak

2
Bekal nutrisi pada sel tubuh
Kaya dgn protein (tiada laktosa)bantu bina sel-sel kulit, kuku, rambut, organ, darah, imun dll

3
Bantu tumbesaran
Asid folik, biotin, kalsium dan magnesium yg sangat penting untuk tulang dan sel-sel utk membesar

4
Anti-oksida
Vitamin A,C,E,zink, selenium yang bertindak melawan penyakit dan anti penuaan

5
Kembalikan Seri wajah
Vitamin B yg lengkap, zat besi dan copper yg cukup utk membina sel darah merah yg sihat

6
Detoksifikasi
Kaya dengan serat larut utk membuang lemak berlebihan dan sisa buangan dari perut dan usus

7
Rasa yang sangat lazat
Minuman yang lazat, penggantina segera terhadap kekurangan vitamin, mineral dan tenaga. Tiada pewarna dan gula tiruan




B-COMPLEKS

APE TU B-COMPLEX..???

Vitamin B ni jenis vitamin yang larut dalam air...Kalau ade lebihan pengambilan, ia akan disingkirkan melalui sistem pencernaan dalam badan...Kebiasaannyer Ia berwarna kunig..Supplement yang ade 8 jenis Vitamin B dipanggil B Compleks.. Ini senarai jenis vitamin yang ade..So, kalau ambik BComplex ni kene minum banyak air yer..paling sikit 2 Liter..

  1. Vitamin B1 (Thiamine) 
  2. Vitamin B2 ( Ribovflavin)
  3. Vitamin B3 ( Niacin)
  4. Vitamin B5 (Panthotenic Acid)
  5. Vitamin B6 ( Pyridoxin)
  6. Vitamin B7 ( Biotin)
  7. Vitamin B9 (Folic acid)
  8. Add caption
  9. Vitamin B12 (Cobalamin)


ISTIMEWANYA B COMPLEKS SHAKLEE...

Asid folik semulajadi yang pertama di dunia dan kadar serapan pada tubuh dan yang sangat tinggi dan berkualiti (acid folic di pasaran jenis sintetik amat rendah serapan pada tubuh tau...)






TIPS MEMILIH B-COMPLEKS YANG BAIK
  1. Ada 8 jenis Vitamin B (kesemuanya diambil pada masa yang sama)
  2. Mengandungi 100% RDA untuk Folic Acid dan Biotin
  3. Jurang peratusan nilai harian B1, B2, B3 dan B12 tidak terlalu besar
  4. Elak pengambilan B-Complex yang menawarkan rumusan larut air ( Sustain Release)

APE YANG KITA BOLEH DAPAT KALAU AMALKAN BCOMPLEKS NI...???

1
Menukar makanan kepada tenaga
Bantu penghadaman, mengurangkan masalah keletihan

2
Melawan tekanan
Sihatkan fungsi saraf, redakan sakit kepala dan kurangkan tekanan, kemurungan

3
Membantu tumnbesaran
Untuk tumbesaran yang sihat untuk kanak-kanak dan bayi dan mengurangka risiko kecacatan otak atau tulang belakang

4
Keguguran rambut
membaiki masalah kulit kepala, kelemumur dan beruban

5
Baik untuk mata
kurangkan masalah keletihan mata, cegah katarak, tingkatkan memori dan focus

6
Mencegah anemia
bentuk sel darah merah & antibodi, lancarkan darah, rawat anemia, sakit kepala, migrain, muntah-muntah dan mabuk

7
Redakan senggugut
Baik untuk masalah senggugut, redakan kerisauan, keresahan dan masalah penghadaman

8
Mencegah mulut rekah
Cegah jangkitan lidah dan nafas berbau

9
Detoksifikasi
Redakan alahan

Wednesday, 21 August 2013

SI VITALEA..AWESOME

MULTIVITAMIN PERTAMA DI DUNIA...WOW..!!!!

Dulu..nak ambil supplement memang saya tak suka..cukup la malasnyer..sebab..tak nak ikut jadual pemakanan...leceh saye rase...

Tapi bila umur dah makin meningkat..badan pon dah mula sakit-sakit...survey jugak la ape yang bagus untuk badan kan...Mula la detik berkenalan dengan Si Vitalea ni..memang awesome vitalea ni...hehe..sebab saya dah mula boleh makan seafood..macam tak caye jer..kalo tak sebelum ni kalo makan seafood..mak aiii...macam nak runtuh kot bumbung rumah ni....punya la kuat bersin nyer..tapi sejak consume ni....GATAL-GATAL hidung dah kurang....tak de bersin teruk macam dolu-dolu lagi....

BERKENALAN DENGAN VITALEA

  • Nama asal "Vitalize-Mineral"..nama pendek "Vitamin" (kiranya Shaklee yang jadi pioneer Vitamin ni..)
  • 90 tahun dulu dalam cecair..sekarang dah tukar tablet..tukar nama baru..jadila VITALEA pulak..
  • Disalut spirulina, multivitamin yang paling cepat larut dalam air dan tubuh manusia
  • Mineralnyer mudah bergabung dengan protein untuk penyerapan pantas oleh usus kecil
  • Diiktiraf THE BEST MULTIVITAMIN di dalam Public Interest pada tahun 2000.

APE YANG YANG KITA BOLEH DAPAT DALAM VITALEA..???
  • Penambahan tenaga segera - pemberi tenaga, kecerdasan tubuh & kekuatan mental, sekaligus membantu sistem memori dan fokus dalam aspek pembelajaran dan kerjaya
  • Pelengkap nutrisi - Kekurangan pelbagai vitamin & mineral penting akibat diet yang tak seimbang, terutama pada mereka yang vegetarian & anaemia
  • Keupayaan sistem reproduktif - Penting kepada kanak-kanak dan remaja yang sedang membesar
  • Metabolisme - Membantu stimulasi metabolisme dan lambatkan proses penuaan..(wow..awet muda la nih...)
  • Elemen penting pada sel tubuh - Sediakan asas nutrisi, pertumbuhan sel baru, bantu proses tumbesaran, pertumbuhan rambut, otot, kulit, kuku, dan hormon
  • Melindungi organ - melindungi fungsi buah pinggang dan hati

APE YANG ADE DALAM VITALEA YER..






Tuesday, 20 August 2013

ESP

ESP..I'm In love With You..

Ini detik pertama saya mula jatuh hati pada Energy Soy Protein (ESP)..memang MAGIC saya rasakan..
Saya mula consume ESP masa mula-mula pregnen..tengah mornig sickness..tapi saya bukan morning sickness, tapi afternoon - evening sickness.....saya hanya boleh makan sampai jam 10pg..lepas masa tu sampai la nak tidur...saya tak boleh nak telan ape-ape kecuali air...

Muka pucat lesi, tak bermaya..jalan pon terhuyung-hayang jer...pedih perut sebab gastrik..Allah jer yang tahu...mau tak pedih..saya tak makan...memang sakan la acid dalam perut ni bergumbira...

2 minggu minum...saya dapat rase..pedih perut dah hilang..terasa macam MAGIC...dah lama mengidap gastrik ni...boleh pulak pedih perut tu hilang..sape yang tak rase MAGIC kan...???

Then..baru tergerak hati nak tahu...ape khasiat ESP ni sebenarnyer...sampai saya ada rase MAGIC bila consume...jom baca..:)

ESP..The Shaklee Difference..

  • Syarikat pertama cipta supplement berasaskan soya
  • Ianya bukan air soya biasa, tapi protein soya yang dah diekstrak dari kacang soyanyer..pada suhu rendah
  • Non-GMO kacang soya -- 850g ESP diekstrak dari 30kg kacang soya...(maknanyer cuma ~28.3% jer protein nyer..)
  • Dicuci dengan air..tak same dengan protein soya yang lain kerana kebanyakannya diekstrak dengan alkohol..agak bahaya tau cara ni..sebab soya boleh tercemar dengan bahan-bahan kimia dalam alkohol tu..
  • Dapat hasilkan 9 asid amino penting yang tak dapat dihasilkan tubuh manusia..
  • Sesuai dari umur muda- tua (dewasa ajer yer...kanak-kanak tak boleh...)
  • Glisemik Index (GI) yang rendah - 39...
  • Sumber: www.precisionnutrition.com




ASID AMINO..?? APE KE BENDA NYER TU.....?????

Sebenarnyer..protein ni ade 20 jenis asid amino..setiap asid amino pulak..hasilkan jenis protein yg berBEZA..

2 jenis asid amino
   a. Asid amino tak perlu - asid amino yang boleh dihasilkan sendiri oleh tubuh manusia
   b. Asid amino perlu - asid amino yang diperoleh dari sumber makanan..badan tak boleh hasilkan sendiri
       ### Inilah yang ESP tawarkan pada kita....


APE BOLEH DAPAT DENGAN ESP NIH..???

Tak payah citer panjang2...gambar boleh berbicara..hehe..ini sebahagian jer...ade lagi banyak kelebihan nyer...



Monday, 19 August 2013

CERITA DI SEBALIK KESUNYIAN...

Sebulan lebih..hampir ke 2 bulan berdiam diri daari menulis di sini... Memang terasa macam kehilangan jer...huaaaaa..

Kehidupan agak kelam kabut sejak akhir2 ni..mid Jun, asben dapat notice pindah keje dari LCCT ke Senai International Airport, Johor... Bermula la segala plan..asyik serch cari rumah sewa ajer ler...badan pulak dah makin berat...mencabar betul pegnen ni yer...baru la tau macam mana pengorbanan ibu untuk si anak...

1/7 - Ke Hotel Le Grandeur Palm Resort, hotel yang paling dekat dgn airport..Check in je hotel, terus keluar ronda-ronda cari rumah sewa...

5/7 - Selesai urusan sewa dgn tuan rumah..Bandar Putra, Kulai..10 minit ke airport..jalan xsesak, kawasan kejiranan yang ok..ramah & meriah...Alhamdulillah...

9/7 - Urusan pindah rumah selesai..upah cleaner hotel cuci rumah..packing barang dr rmh lama dan loading barang masuk ke rumah baru..

10/7 - Puasa..MashaaAllah..penat bukan main...hanya Allah yang tahu..perut dh makin besar.. saya & suami shj berdua buat semua urusan...Alhamdulillah selesai..

MEMANG MENCABAR PUASA SEMASA MENGANDUNG...DALAM KEPAHITAN... TERSELIT KEINDAHAN YANG TIADA TARA....


AIDILFITRI.....

Pulang ke Port Dickson pada malam raya..bertolak jam 2.30pagi..subuh baru sampai ke PD...Keletihan yang amat...

Sakan beraya ke sana sini dengan keluarga mertua..pengalaman pertama dalam hidup beraya dengan keluarga suami..

Ada cabaran & kegembiraan...Itulah fitrah kehidupan...


SEPANJANG SYAWAL....

Mula nak cari idea...nak post entri...So malam ni..bermula la semula...CERITA DI SEBALIK KESUNYIAN...



Popular Posts