Friday, 7 July 2017

TIPS HIDANGAN MUDAH DAN PANTAS MUSIM RAYA

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera

Alhamdulillah, dah masuk Syawal ke 13. Rumah terbuka dah mula meriah sana sini. Menu pulak..memang meruntun jiwa..hehe..

Ramai jugak ibu ibu yang "gantung periuk" hujung minggu. Penangan open house. Tak kurang jugak kes kene "serang" beraya...saudara mara, kawan2 lama...kes kes serang ni yang buat mak mak serammm...

Kat sini k.ju nak share sikit sebanyak style kak Ju buat persiapan asas melayan tetamu:

1. Sediakan air gula. Kadang tetamu datang, lagi 15minit dah nak sampai baru call kan...memang lah rasa macam kene "prank" tapi tetap jugak nak hidang sikit2. Air tetap jugak kene buat kan. Time time tu lah pulak anak kecik melalak meragam...at least buat air tu dah jadi mudah dan cepat. Kak Ju bukan suka hidang air gas kat tetamu. Lagi pun bukan setiap masa sesuai hidang air gas kan

2. Standby air kosong dalam dispenser rumah. Make sure penuh je. Bukan pe...senang nak buat air. Guna dispenser murah pun ok..Janji boleh isi air kosong banyak.

3. Ais kiub, ais ketul. Time siang, panas2 kalau pekena air ais memang best...lega tekak...kiki.

4. Sediakan gelas style macam ni. Bukan apa, kalau semua nak angkut berdulang, anak bergayut kat kain..kita pun risau...pakai macam ni..senang.pegang je tangkai tu...tak yah berdulang dulang..kak ju beli kat kedai RM 2 je pun..hihi..tak lah mahal mana...




5. Bahan masak cepat & mudah. Spaghetti dan sos spaghetti. Tu lah yang paling mudah dan cepat siap. Meatball pun standby siap siap ada dalam freezer. Tetamu datang, sekejap sangat buat menu spaghetti.

6. Kuih raya tunjuk2 dah susun siap2. Terpulang bekas apa pun. Janji dah ready. kak ju suka bekas plastik,kedap udara..bukan apa...kadang anak2 ni terlebih idea...semua boleh jadi mainan pada diorg kan...

Okeh..itu je nak share. Musim musim raya ni..berak naik mendadak, perut memulas,sembelit,berangin sebu semua cukup...kikikiki...maklum lah..sakan open house kannn...

Kak Ju cadangkan..awal pagi ambil awal2 lecithin..nak tidur malam....telan lah herblax..insyaaAllah...berat tu terkawal...herblax pulak tolong perut kita nak proses sisa2 makanan..takdelah rasa memulas perut..tapi tak buang2...lega je bila" setel " segala sisa pepejal tu...

Musim raya...memang k.ju sediakan herblax dan lecithin....eh...bukan kita orang Melayu je tau...yang bukan Melayu pun datang jugak open house....diorang pun kene ada benteng pertahanan jugak....minggu lepas jiran Chinese Kak Ju beli herblax sebab bak bagi senang membuang...

Selamat Hari Raya.Maaf zahir dan Batin..nak tahu lagi pasal Shaklee...senang je...klik sini terus

Wasap.my/60133081376

Wednesday, 5 July 2017

TARIK MENGKARUNG

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera

Alhamdulillah...dah raya ke 11. Baru mula dapat "seru" nak blogging balik..kikiki...

Hari ni,kami sekeluarga baru beraya. Orang lain sakan dah beraya, balik ke bandar bekerja..kami baru mulakan perjalanan nak beraya. Of course "feel" tu takkan sama lah kann...

Takpe, asalkan dapat beraya dengan insan tersayang,insan yang banyak berjasa, insan yang rapat..erti raya ni besar kan..bukan sekadar juadah raya.

Kak Ju nak share kisah tarik mengkarung ni..kisah mak k.ju lah. Yerlah kann...berbulan rasa nya ostematrix sepikan diri..apa lagi..ramai lah yang terindu rindu..termasuk mak k.ju.

Mak k.ju ni dah umur 66tahun tau. Alhamdulillah,masih kuat berkebun mini, ke sana sini. Mak k.ju ni...dari kecik dah kerja berat. Menoreh getah, kerja ladang sawit, sawah, buruh kilang, kerja kantin...macam2 lah kerja. Maklumlah,anak orang susah..pulak lepas 12 tahun kawin..dah jadi ibu tunggal 5 anak...gigih tu...

Kisahnya..mak kak ju ni selalu sembelit. Bila sembelit tak lalu makan. Berak macam tahi kambing je katanya....

Sejak ostematrix "short" kak ju bagilah herblax...suka kemain dia...dah senang buang balik...tapi dia kata tak se "best" ostematrix. Sebab ostematrix ni buat badan dia rasa cergas. Kurang lah sengal sengal. Lagi satu hal..dah umur banyak2 ni kan..selalu kene tarik mengkarung. Mak k.ju kata simpul mengkarung. Kadang berpusing sikit badan masa tidur..dah sakit..kesian pulak....

Bila ostematrix dah muncul balik...cepat cepat beli untuk mak...Alhamdulillah...mak pun kemain suka. Dia kata..sejal ber "ostematrix" tiap tiap malam sebelum tidur...bangun pagi badan rasa sedap, ringan je.....lepas tu..kene cepat ke jamban. Nak berak...hihi....seronok katanya..tak susah nak teran teran...duduk kat tandas.."push" sikit2 je pun..dah rasa lega sangat perut...

Lepas tu...macam biasalah...dah lapar...pagi pagi...buat susu panas, cicah biskut..tak pun roti.....dah kenyang..berkebun lah pulak...


Itulah rutin harian mak...yang buat mak happy..

Popular Posts