Wednesday, 5 July 2017

TARIK MENGKARUNG

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera

Alhamdulillah...dah raya ke 11. Baru mula dapat "seru" nak blogging balik..kikiki...

Hari ni,kami sekeluarga baru beraya. Orang lain sakan dah beraya, balik ke bandar bekerja..kami baru mulakan perjalanan nak beraya. Of course "feel" tu takkan sama lah kann...

Takpe, asalkan dapat beraya dengan insan tersayang,insan yang banyak berjasa, insan yang rapat..erti raya ni besar kan..bukan sekadar juadah raya.

Kak Ju nak share kisah tarik mengkarung ni..kisah mak k.ju lah. Yerlah kann...berbulan rasa nya ostematrix sepikan diri..apa lagi..ramai lah yang terindu rindu..termasuk mak k.ju.

Mak k.ju ni dah umur 66tahun tau. Alhamdulillah,masih kuat berkebun mini, ke sana sini. Mak k.ju ni...dari kecik dah kerja berat. Menoreh getah, kerja ladang sawit, sawah, buruh kilang, kerja kantin...macam2 lah kerja. Maklumlah,anak orang susah..pulak lepas 12 tahun kawin..dah jadi ibu tunggal 5 anak...gigih tu...

Kisahnya..mak kak ju ni selalu sembelit. Bila sembelit tak lalu makan. Berak macam tahi kambing je katanya....

Sejak ostematrix "short" kak ju bagilah herblax...suka kemain dia...dah senang buang balik...tapi dia kata tak se "best" ostematrix. Sebab ostematrix ni buat badan dia rasa cergas. Kurang lah sengal sengal. Lagi satu hal..dah umur banyak2 ni kan..selalu kene tarik mengkarung. Mak k.ju kata simpul mengkarung. Kadang berpusing sikit badan masa tidur..dah sakit..kesian pulak....

Bila ostematrix dah muncul balik...cepat cepat beli untuk mak...Alhamdulillah...mak pun kemain suka. Dia kata..sejal ber "ostematrix" tiap tiap malam sebelum tidur...bangun pagi badan rasa sedap, ringan je.....lepas tu..kene cepat ke jamban. Nak berak...hihi....seronok katanya..tak susah nak teran teran...duduk kat tandas.."push" sikit2 je pun..dah rasa lega sangat perut...

Lepas tu...macam biasalah...dah lapar...pagi pagi...buat susu panas, cicah biskut..tak pun roti.....dah kenyang..berkebun lah pulak...


Itulah rutin harian mak...yang buat mak happy..

No comments:

Post a Comment

Terima kasih bagi feedback..ceria selalu..

Popular Posts