Monday, 24 April 2017

11 Tips Khas Bersalin Ceaserean

Assalamualaikum wbt..dan Salam sejahtera..

Memandangkan, hari ni dah hari ke 40...lagi 4 hari merdeka katanya...K.ju nak kongsi..tips tips pantang secara czer..Ni kali ke 2 k.ju bersalin secara ceasarean....ngeri rasa bila nak masuk bilik yang tulis OT tu....huhuhu....

Ok lah....ni petua dan tips tips yang k.ju amalkan dari anak pertama...Alhamdulillah, best part masa czer kali ke 2...Dr puji...organ dalam ok...keadaan baik...tak melekat lekat.....

Satu hal bila dah pernah kene bedah ni, Dr akan lebih berhati hati untuk kali seterusnya...sebab terlalu banyak kes organ dalaman melekat dengan bahagian yang kena bedah untuk kali pertama....keadaan organ dalaman melekat lekat ni, melambatkan proses nak keluarkan baby.....tu yang risiko sebenarnya...

1. Elakkan haruan,pati haruan( Ni Dr sdri dh pesan awl2)
2. Bertungku mcm biasa. Elak kawasan perut
3. Selalu urut peha- betis dgn myk pns utk elak drh beku.
4. Mkn supplement utk nutrisi bdn, dan cepat sembuh luka. Saya ambik set pantang Shaklee.
5. Susukan anak. Ini sgt bantu cepat kecutkan rahim.
6. Bergerak selalu tp bukan lasak. Elak angkat benda berat
7. Batuk, bersin. Ampu perut dgn bantal.
8. Banyakkan makan kurma dan madu.
9. Boleh pakai bengkung lps luka luar dah cantum elok.
10. Bila dh mandi, lapkan luka luar dgn towel kering @ tisu. Ada hair dryer pun bagus. Selalu lap. Kadang peluh2 pun basah area czer tu, nnt boleh berair & infection.
11. Banyak minum air kosong suam. Utk elak dehidrat dan elak infection luka dalam.

Okeh....k.ju memang suka sangat dengan set pantang Shaklee....serius best. Luka cepat baik....dan kali ni..k.ju ambik Vivix Shaklee....sangat sangat membantu..buang darah nifas sampai habis....bonus lagi...k.ju tak perlu suntikan heparin yang biasa diberi pada ibu lepas bedah untuk elak darah beku....

Nak kata...best ke.......seronok..?? Dua dualah kan..

No comments:

Post a Comment

Terima kasih bagi feedback..ceria selalu..

Popular Posts