HALAL SHAKLEE

Untuk pengetahuan semua, produk Shaklee memegang teguh pada prinsipnya Sentiasa Selamat, berkesan dan Semulajadi....Ini yang membuatkan saya sangat yakin dengan produk nyer..

HALAL SHAKLEE
Sijil Halal Shaklee dikeluarkan oleh Islamic Services of America (ISA) Badan Islam Luar Negara yang diiktiraof oleh JAKIM.


Sijil Halal Shaklee 2013 di bawah Islamic Services of America (ISA)
ISA : Badan Islam Luar Negara Diiktiraf JAKIM
Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Badan Islam Luar Negara di bawah pengiktirafan JAKIM, boleh lawati laman web di bawah:

http://www.halal.gov.my/v3/index.php/ms/garis-panduan/badan-islam-luar-negaraMLM PATUH SYARIAH

Ini antara syarat MLM patuh syariah:


1. Produk MLM ini mestilah dibeli dengan tujuan yang sebenarnya seperti produk yang benar-benar bermanfaat dan dibangunkan dengan serius seperti ubat-ubatan berkualiti, unik dan lainnya. 

Justeru, produk MLM yang kabur kualiti dan kegunaannya tidaklah dibenarkan kerana ia hanyalah bertujuan untuk mengabui dalam undang-undang dan hukum Shariah, ia tiadalah halal di sisi Shariah. Justeru, kekuatan MLM itu ialah kepada produknya yang bermutu dan bukan kepada objektif jangka pendek mengumpul dana (modal).

2. Produknya bukan emas dan perak yang boleh dijual beli secara tangguh. 

Ini kerana penjualan barangan emas secara tangguh adalah Riba jenis Nasiah.

3. Komisyen yang diberikan kepada ahli untuk setiap penjual dan ahli bawahannya mestilah jelas. 

Tiada komisyen tanpa usaha, ini bermakna orang atas hanya berhak mendapat komisyen dari ahli bawahan yang dibantunya sahaja.

4. Keuntungan dan komisyen bukan berdasarkan ‘kepala' atau ahli yang ditaja, tetapi adalah berdasarkan nilai produk yang berjaya dijualnya. 

Ini diperlukan bagi membuktikan ia menumpukan kepada perniagaan penjualan produk dan perkhidmatan dan bukannya permainan wang (money game) atau head hunter.

5. Tidak diwajibkan bagi si ahli membuat belian sendiri dalam jumlah tertentu bagi memperolehi komsiyen dari orang bawahannya

Ini kerana dibimbangi ia mirip paksaan belian. Namun jika syarikat meletakkan syarat JUALAN MINIMA untuk memperolehi komisyen kumpulan dan sebagainya,  ia mungkin dibenarkan dengan syarat ia dibuat atas asas ju'alah. Untuk itu, syarat dan rukun jua'alah mestilah dipastikan sempurna.

6. Setiap ‘upline' atau orang di sebelah atas mestilah menaruh usaha atas jualan orang bawahannya, seperti mengadakan perjumpaan taklimat, motivasi dan teknik berkempen secara terancang seperti sebuah syarikat yang pelbagai ahlinya

Selanjutnya, boleh rujuk link di bawah
http://www.zaharuddin.net/images/garis_panduan_mlm_20111.pdf

http://www.zaharuddin.net/senarai-lengkap-artikel/3/999-garis-panduan-perniagaan-mlm-yang-halal.html

http://www.wafiqulya.blogspot.com/2013/06/shaklee-mlm-tak-lulus-syariah.html
Berminat Untuk Produk Shaklee

Hubungi saya
Juliza Mhd Sarif
ID : 888399
Sms/ call/ wasap : 013 3081 376
FB : Juliza Sarif
https://www.facebook.com/juliza.sarif
Page : Sihatnatural Life
https://www.facebook.com/pages/Sihatnatural-Life/236705126454788


No comments:

Post a Comment

Terima kasih bagi feedback..ceria selalu..