Wednesday, 25 March 2015

TIPS ELAK ANAK MASUK AIR KAT WAD

Teks: Juliza Mhd Sarif

Assalamualaikum wbt & salam Sejahtera...

Musm panas sekarang ni...ramai dok update status anak masuk wad..suhu tinggi..kena masuk air berbotol-botol pulak tu..


Image result for kanak-kanak masuk air di wad

belum lagi cerita anak menjerit-jerit pasal nak kene cari line nak masuk air kan...Kalau geng ayah-ayah pon boleh sebak menahan perasaan...geng ibu-ibu mithali ni...patah lagi kan.....sob..sob...sedih...

Cuaca panas, memang perlukan kanak-kanak minum air banyak..bukan kanak-kanak je...mak bapak kanak-kanak nyer pon sama...tapi, yang dewasa ni..lebih senang...minum 100plus..minum air kosong banyak.. boleh fikirkan banyak cara kan...tapi yag tahap kanak-kanak ribena ni...nak air manis dan ada rase je kan....pendek kata nak yang sedap lah kan...???

Okey..untuk masalah biasa..caranya pon sempoi lah sangat-sangat.....untuk kanak-kanak umur setahun dan ke atas tu...dah boleh introduce Minuman Performance Drink Shaklee ni...


Rasa oren sebenar..bukan rasa oren tiruan tau...tiada pemanis...tiada pewarna....tiada gula..memang sebenar-benar asli..nak lagi sedap bancuh pekat..nak rasa cair sikit boleh bubuh sikit..

Bukan sahaja nek elak dehydrated...boleh beri tenaga yang super best kat kita....tak lah lesu memanjang...Mak Ayah...abang kakak..atok nenek...pon memang elok minum....kering la badan dengan cuaca panas sekarang nih..

Buat ibu-ibu menyusu....musim panas kering ni...sesuaila sangat..insyaaAllah boleh bantu masalah susu yang drop tu...tambah bertenaga lagi..tak de lah lemau penat sangat...

okeylah..anak pon dah tarik wayar laptop...nak pegang mouse..nak itu ..nak ini...Ju stop kat sini dulu yer..next time sambung sharing lagi.....

Sharing is caring....

Caring is loving....

Feel free nak contact Ju..nak share pandangan, nak bagi idea...sila-silalah yer.....sangat mengalu-alukan pandangan dari pembaca.....=)


Call/Sms/ Whats App : 013 3081376
Shaklee ID : 888399 (Your Best Consultant & Distributor)



Tuesday, 24 March 2015

BAJET YANG HOT

Teks : Juliza Mhd Sarif

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera

Alhamdulillah, malam ini Ju berkesempatan nak update blog. Simple je update ni...

Di era ekonomi yang tak menentu turun naiknya...ramai yang lebih suka memilih barang yang "BAJET"....Dan yang diharapkan...memberi kepuasan dan memenuhi kehendak...biarla tahap kepuasan hati tu.....capai 80% gitu...betul tak..???
Image result for obesiti

Di Malaysia...masalah obesiti boleh dikatakan antara "crucial problem" di kalangan pengamal perubatan. Kalau pesakit diabetes pula...kalau dah di tahap "obes" tu.....saranan Doktor..pastilah...."Turunkan berat badan...".

Mula la keinginan meneropong produk-produk kurus tanpa melihat dan mengkaji konsep "kurus" atau "turun berat"...dan di kala seronok meneropong produk kuruskan badan....mungkin terlupa....bukannya lemak yang disepak terajang keluar dari badan.....tetapi OTOT yang tak pasal-pasal dihambat keluar.....memang menyedihkan....dan sangat kasihan...." sooo pathetic" kata orang puteh....=)

Antara "HOT ITEM" produk Shaklee untuk kurus ni.....sudah pastinya Herblax dan juga Lecithin. Dengan harga yang rendah...bertahan 1-2 bulan, dan sangat memberikan kepuasan hati kepada pengguna...dan pencinta produk KURUS..!!!


BETUL KE BOLEH NI.....?????

Ok...Ju terangkan di sini...bagaimana Herblax dan Lecithin bekerjasama nak sepak terajang lemak dan sisa dalam badan tu keluar....


Herblax Yang Mencuci Bersih
Herblax adalah gabungan dari 9 jenis herba yang secara specifiknya berfungsi untuk membersihkan usus. Membuang setiap hari...tidak menjanjikan usus perut dibersihkan dengan baik.

Image result for usus kotor
Herblax membantu untuk melembutkan sisa-sisa lama yang sudah mengeras dan menebal di dinding usus. Perlu kita ingat, usus yang kotor akan mengurangkan tahap serapan nutrien kepada tubuh. Rugi !!! Rugi !!! Mungkin dalam fikiran kita, sudah makan makanan berkhasiat..tetapi...mengapa badan seolah-olah kurang khasiatnya..??? Yang lebih menakutkan...jika sisa lama tadi sudah menternak makhluk asing dengan jayanya...!!!


Image result for cacing pita di usus
Geli...memang geli....mana tempat "kegemaran" makhluk ini dibiakkan...??? Pastinya di usus kecil kita. Usus kita panjang. 5-6 meter panjang usus kecil bagi yang sudah dewasa. Bayangkan perjalanan makanan yang melalui usus yang kotor. Dan yang paling menyedihkan jika nutrien makanan diserap dengan jayanya oleh "makhluk" asing tersebut !!!

Di sinilah Herblax membantu. Menyingkirkan sisa lama dan juga membantu menyahkan "makhluk asing" jika ada yang wujud di usus kecil kita. Seronok kan....jika dapat membuang sehabis-habisnya ??? Terasa lapang dan ringan badan.

Image result for lemak tepu

LECITHIN Yang Menakjubkan

Lecithin adalah ekstrak minyak soya. Ianya berfungsi untuk memecahkan molekul lemak yang besar kepada molekul yang lebih kecil.

Image result for lemak perut

Molekul lemak yang lebih kecil ini akan lebih mudah dibuang dari usus. Herblax yang berfungsi seperti lori sampah majlis bandaran akan mengheret segala lemak-lemak yang dipecahkan tadi. Lebih menarik jika amalan minum air panas suam diambil ketika tekak sedang menelan Lecithin. Lebih cepat kapsul dipecahkan dalam usus perut dan seterusnya "bekerja" memecahkan askar lemak yang bersaiz GERGASI tu....

Image result for easy
Nampak mudah bukan...?? Ya, ianya mudah jika diulang setiap hari. Kerana setiap hari usus menerima makanan dan minuman. Pastinya sisa bertoksin ini tak dapat lari dari melalui usus kecil sebelum melalui usus besar dan seterusnya dinyah keluar dalam bentuk najis.


Sangat seronok bila dapat membayangkan proses ini berlaku dalam perut.... Ju tak pandai pulak nak buat ilustrasi....biar kita sama-sama nampak apa yang Ju bayangkan....

Image result for lecithin shaklee

Sebelum Ju menutup cerita HOT BAJET ni....Ju hadiahkan serangkap pantun kepada pembaca....=)

Lecithin pecahkan lemak
Herblax mencuci usus
Nampak bajet tapi gempak
Memang tercapai hasrat kurus

Ok, Ju berundur diri dulu. Mata pon dah mengantuk sangat. Moga kita berjumpa lagi.....bye...bye...Assalamualaikum wbt

Sharing is caring....

Caring is loving....

Feel free nak contact Ju..nak share pandangan, nak bagi idea...sila-silalah yer.....sangat mengalu-alukan pandangan dari pembaca.....=)


Call/Sms/ Whats App : 013 3081376
Shaklee ID : 888399 (Your Best Consultant & Distributor)

Monday, 23 March 2015

TUNGKU BESI YANG BEST

Teks : Juliza Mhd Sarif

Assalamualaikum wbt & Salam sejahtera...

Agak lama jugak Ju menyepi...hihi...sepilah sangat....

Mencabar bila nak update blog..sebab nak guna blogaway...asyik failed memanjang...nak guna laptop...Si Taufiq pon suka sangat nak "tolong taip"....hihi...alhamdulillah...dia semakin membesar, banyak akal, makin manja...dan sangat nak perhatian dari ibu dan Abah nya....

Okay....tengah malam buta menaip ni..Ju nak share pasal tungku besi yang Ju beli online ni...dan yang bestnya ..Ju bertungku bukan masa pantang...tapi anak dah umur 7 bulan !!!

Ju bersalin dengan kaedah ceasarean...Jadi, masa tu agak blurrrrr sangat pasal berpantang bila dah kene belah ni...last-last tak bertungku...

Image result for tungku besi bersalin

Ini lah rupa tungku besi Ju guna...beli online je pon...huhu...

Antara 10 kebaikan bertungku :
1. Dapat bantu kecutkan rahim
2. Buang angin-angin jahat dalam badan
3. Dapat kurangkan rasa kebas-kebas dan lenguh-lenguh badan
4. Dapat bantu lancarkan peredaran darah
5. Bantu buang darah beku dalam rahim (cuci rahim)
6. Rasa yang selesa pada perut
7. Kempiskan perut
8. Kurangkan rasa tak selesa pada vagina dan kurangkan kentut vagina
9. Rapatkan vagina
10. Bertungku di tapak kaki beri kesan baik pada seluruh tubuh


Sepanjang berpantang....Ju hanya gunakan Set Berpantang Shaklee dan juga minyak urut NonaRoguy...memang awesome...sebab paling ketara...Mak Ju cakap macam ni...."Pekat betul susu ko....biasa kalau awal-awal bersalin tak lah pekat sangat...."

Ketara pada pandangan Mak yang sudah lahirkan 5 orang anak dan besarkan anak dengan susu ibu...Lepas umur 2 tahun barulah minum susu formula....

Mungkin Ju kurang berminat untuk berpilis bagai...hihi...rimas pulak nak menempek ke dahi....jadi..adat-adat tu semua memang tak ikut...

Okeylah...sekian sharing kali ini...semoga sharing tungku besi kali ini....sangat bermanfaat untuk semua......


Feel free untuk contact Ju..nak bertukar pandangan, bagi idea untuk penulisan yang lebih baik dan apa-apalah sahaja sharing yang menarik...sharing is caring...^____^


Call/Sms/ Whats App : 013 3081376
Shaklee ID : 888399 (Your Best Consultant & Distributor)

Wednesday, 18 March 2015

TIADA LAGI DERITA SI KENCING MANIS

Teks : Juliza Mhd Sarif

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera

Alhamdulillah, dapat menaip lagi di awal pagi begini. Di saat anak diulit tidur yang lena di dalam kamar yang sunyi dan suram...cukup membuatkan minda bergerak sepantas kilat memuntahkan segala larva idea untuk semua pembaca...haishhhh....ala-ala sasterawan la pulak..hihi...

Hari ini..Ju nak bercerita dan berkongsi mengenai kencing manis. Secara umumnya, ramai yang agak takut dan merasakan penyakit kencing manis disebabkan banyak makan makanan bergula. Tapi, jangan pelik...masih ramai yang menjadi "penderita" penyakit ini walaupun kurang mengambil makanan "manis" dalam diet harian.

Dalam ruangan kali ini, Ju lebih tumpukan kepada Diabetes Type 2. Banyak punca penyakit diabetes.

Antaranya :

1. Pemakanan tak seimbang ( air bikarbonat, pengambilan makanan laut, makanan segera dll)
2. Obesiti
3. Kurang senaman fizikal
4. Stress
5. Penambilan ubat-ubatan dan supplemen yang salah
6. Badan tinggi toksin dan juga urik asid

Ini adalah  ringkasan dari pembacaan Ju sahaja. Mungkin ada lagi info yang belum tahu dan juga terlepas pandang.

Shaklee adalah syarikat nutrisi dan membantu meningkatkakn taraf kesihatan tubuh badan melalui kaedah nutrisi. Ada pelbagai kaedah untuk merawat penyakit ini. Dan Ju akan lebih fokus kepada kelebihan dan kekuatan nutrisi makanan dan pengambilan makanan tambahan ( supplement ) untuk membantu kita menjaga tubuh dan menigkatkan tahap kesihatan kita bersama.


1. PEMAKANAN TIDAK SEIMBANG

Image result for diet
Saya fokus kepada budaya masyarakat Malaysia. Malaysia memang kaya dengan pelbagai jenis tanam-tanaman dan juga tidak kurang hebatnya dengan gelaran "syurga makanan". Pelbagai budaya dan corak pemakanan membuatkan rakyat Malaysia memang "sakit banyak sebab makanan".


Pengambilan sayuran dan juga buahan yang kurang di kalangan rakyat Malaysia berbanding karbohidrat dan juga protein. Lambakan makanan segera yang berkonsepkan "drive thru" yang menjadi tumpuan anak muda dan golongan ibubapa yang sibuk dengan urusan kerja menjadikan kanak-kanak sudah dibiasakan disuap dengan makanan segera yang cukup "enak" dan mudah didapati.

Image result for junk food
 

Khidmat penghantaran ke rumah, pilihan makanan yang banyak cukup membuatkan rakyat Malaysia cukup "mewah" dengan makanan "segera yang sedap". Budaya ini bukan sahaja menular di kalangan anak muda, malah golongan "warga emas" juga turut terkena "tempiasnya" malah mereka juga turut "berselera" dengan revolusi makanan moden.


2. OBESITI

Ibu bapa menternak "gergasi" di dalam rumah yang dianggap cukup baik kerana "bagi anak cukup makan" sudah menjadi satu kebiasaan di zaman ini. Bukan sesuatu yang pelik bila ditanya "Dik, berapa umur....jawabnya 8 tahun...tetapi saiz tubuh mereka menggambarkan mereka sudah berumur 10 hingga ke 12 tahun...".....OVERWEIGHT !!!!
 
Image result for obesiti

Obesiti bukan sahaja di kalangan dewasa, malah kanak-kanak juga turut mendapat penangan "kehebatan makanan cepat" zaman kini. Bukan sesuatu yang pelik apabila ramai kanak-kanak yang sudah menjadi penghidap diabetes Type 2 di usia sebegini. HEBATKAH KITA  ????

"Jom lepak mamak.." adalah sesuatu yang sinonim di kalangan orang muda...tak kira lelaki atau wanita. Restoren dijadikan tempat untuk perbincangan, sumber "internet free"...teh tarik kaw kaw memang sudah menjadi pilihan kerana rasa yang "ummmph" pada tekak yang menerima. Tambahan pula dengan pengunaan MSG yang bisa membuatkan dendrite berada dalam keterujaan sehingga akhirnya "mati" menjadi "kemestian" bagi peniaga untuk memenuhi selera pelanggan..."Nanti kalau tak bubuh MSG...tak sedap..orang komplen pulak..!!"  Salah satu "tuntutan pelanggan" yang harus dipatuhi demi perniagaan yang dibina.



3. AKTIVITI SENAMAN UNTUK SIHAT

Ruang sudah ada..idea pon banyak...zumba, chicken dance, aerobik, tai chi...banyak lagi lah...tak kurang pula lagi dengan gym, taman rekreasi yang menyediakan tempat untuk bersenam dan riadah bersama keluarga....kurang menjadi pilihan masyarakat untuk kembali pada gaya hidup aktif. Hari bekerja..hanya otak yang diguna sepenuhnya..tetapi badan berehat di kerusi empuk menghadap komputer adalah sangat-sangat 'membahayakan' kehidupan " masa tua " anda.

Image result for maskulin

Bayangkan...bagaimanakah masa tua kita nanti..??? Gelaran Abang Sado yang menjadi tumpuan jejaka arjuna yang ingin tampil dengan susuk tubuh yang berketul-ketul..fit dan juga tampil sihat bergaya juga kurang menarik perhatian para jejaka untuk memilih gaya hidup sihat....

Gelaran..."buncit itu penyayang"sudah menjadi kebiasaan kepada para isteri untuk merasa selesa dengan perubahan fizikal suami mereka apabila sudha lama berkahwin...

Image result for buncit itu seksi

Semakin tinggi usia..semakin banyak lah lemak terpendanm (Lemak visceral) dalam tubuh. Tambahan pula dengan sisa kerak di usus yang semkin menimbun. Sebab tu lah semakin "mancung" perut suami anda semua !!! Nak tau tips CUCI perut...KLIK je kat SINI ...Pastikan cuci usus selalu...dan tahap kolesterol tubuh berda pada tahap yang diperlukan badan..OK !!


VIVIX

Bukan sedikit, malah ramai yang memilih Vivix untuk membantu tahap kesihatan ibubapa terutama sekali yang sudah menderita kencing manis. Lebih mudah kerana pengambilan yang mudah diingat dan 'rasa' yang sedap.

Vivix dengan rasa anggur asli..lebih pekat dan membuatkan si pemakan merasa "bukan makan ubat". Kita sedia maklum bahawa ubat yang dibekalkan dari klinik dan juga hospital kebiasaannya perlu "ditelan" dengan saiz yang besar...dan tidak kurang juga dengan rasa yang "pahit". Tambahan pula, pengambilan yang kerap dengan tempoh masa tertentu kadangkala membuatkan orang tua kita "lupa" dan "buat-buat lupa" untuk makan ubat.

Berbeza dengan pengambilan Vivix Shaklee, hanya sesudu sebelum tidur dan juga di awal pagi. Tiada lagi lepas lunch, ubat itu..lepas 4 jam ubat ini..lepas dinner ubat lain pula..... Secara logiknya, seperti anda perlukan seorang "jururawat: untuk memastikan pengmbilan ubat untuk mak ayah di kampung terjaga.


BAGAIMANA VIVIX SANGAT MEMBANTU

Vivix mengandungi resveratrol dan juga polyphenol yang tinggi. Ekstrak dari anggur muscadine, purple carrot, elderberry dan polygonum puspidatum yang ternyata membuatkan anda terasa begitu hebat ciptaan Allah yang menganugerahkan kepada kita tumbuhan yang sangat memberi impak yang bagus pada kesihatan tubuh. anda boleh klik di SINI untuk mengetahui kelebihan Vivix membantu pesakit kencng manis.

Kandungan antioksidan dalam Vivix Shaklee sangat diperlukan bagi "membersihkan" semula bdan dari segala keladak. Buka setakat keladak ni dalam perut je...tetapi keladak seluruh badan.


Apa itu "keladak" dalam badan..???

Mudahnya Ju membuat gambaran sebegini. Sel kita selalu terdedah kepada radikal bebas yang merosakkan sel, mematikan sel dan tak kurang juga yang mengubah sel menjadi mutan..dan akhirnya terbentuk lah sel kanser. Owhhhhhh....bila dengar je kanser...semuanya jadi takut..!!! Tapi, bila kita berbincang soal punca yang membawa kepada jadinyasel itu...mudahnya mengambil jalan fikiran sebegini.."ala...kalau semuanya nak kawal..makn itu tak boleh..makan ini tak boleh...susahlah..."

Islam mengajar kita erti KESEDERHANAAN.....Bukan menghakang..kerana keinginan makan itu ini adalah fitrah semulajadi manusia..betul tak..?? Jadi, pilihla keserhanaan..dan nikmatilah segala jenis makanan yang halal di muka bumi ini...dan jangan lupa juga pada makanan yang membantu menyihatkan....kerana itu...saya cadangkan VIVIX SHAKLEE.......

Ianya sangat menyihatkan...memudahkan..malah mampu menjadikan anda rasa lebih yakin dengan penampilan kulit yang lebih bersih, halus dan bertenaga..!!!

Image result for vivix
Ingin tampak lebih muda dari usia sebenar anda ??? Vivix pilihan terbaik....jangan biarkan derita Diabetes membayangi kehidupan anda....

Anda boleh hidup lebih ceria..lebih sihat..lebih yakin...dan pastinya lebih awet muda....kerana itu PILIHAN ANDA.....Jom telan Vivix...Yeaahhhh !!!

okeh, setakat ini tulisan Ju untuk hari ini mengenai penyakit diabetes dan juga Vivix... Feel free untuk contact Ju..nak bertukar pandangan, bagi idea untuk penulisan yang lebih baik dan apa-apalah sahaja sharing yang menarik...sharing is caring...^____^


Call/Sms/ Whats App : 013 3081376
Shaklee ID : 888399 (Your Best Consultant & Distributor)

Popular Posts