Tuesday, 14 April 2015

Cerita Cloth Diapers

Teks : Juliza Mhd Sarif

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera

Jumaat petang...saat menunggu suami...berjalan ke kedai..dan menempah air horlicks dan kueh teow hongkong...makan bersama anak bujang yang comel nih...

Lepas dah kekenyangan...meliar mata ni mencari sesuatu yang menarik...Yesssss...kedai Lunatots....memang dah lama mencari kedai Luna ni...alhamdulillah bertemu dengan tuan kedai yang memang ramah.

Image result for lunatots cloth diaper

Mula-mula masuk, terpandang pada CD yang bergantung....dalam hati....comelnya....tapi yang lebih banyak dalam kepala ni...nak belajar pasal CD...Ye lah kan...Lunatots kan antara jenama yang popular kan....sesuai lah dengan harganya juga....setanding kualiti..

Bertemu Puan Syaza...adalah sesuatu yang sangat berharga. Beliau menunjukkan saya cara pemakaian CD, jenis-jenis CD dan juga keperluan lain untuk penggunaan CD.

Sebelum ini, saya banyak baca di blog pasal CD...tapi, agak kurang faham. Penerangan beliau sangat memuaskan hati.

Lalu, saya kongsikan sharing saya di dalam group whatsapp Isteri2 Solehah...hihi...motivasi nak jadi isteri Solehah kan...kikiki...

Semakin seronok saya mencari-cari prelove CD...yelah kan...nak mulakan pemakaian CD pada anak yanh dah berumur setahun lebih...pada saya...better late than never...ye dak...???

Go green...Go Natural...

Antara jenama yang agak murah dan menarik...boleh ke website berikut

Semakin rancak perbincangan kami...hinggakan tertubuhnya satu group pre order CD jenama Sheizy...bukanlah jenama yang se "popular"  Lunatots...tetapi kualiti nya juga berbaloi dan harganya sangat berpatutan dan mampu milik. Di zaman era GST ni....saya merasakan penggunaan CD sangat-sangat berbaloi......jujur saya katakan..saya sangat teruja.......harapnya jangan jadi CD addicted sudah.....

Ok, kalau rakan-rakan berminat..boleh join Closed Group kami....di pautan berikut..kami buat preorder...jadi, boleh dapatkan harga yang lebih rendah jika dapat kumpul order yang tinggi....insyaaAllah...

JOm sama-sam tukar pandangan...Sangat mudah nak contact Ju...hanya klik pada pautan FB dan juga Page....nak mudah lagi..boleh contact terus, whatsApp...dan berTelegram pon boleh...


Call/Sms/ Whats App : 013 3081376
Shaklee ID : 888399 (Your Best Consultant & Distributor)

Sunday, 12 April 2015

BAGAIMANA LECITHIN BEKERJA

Teks : Juliza Mhd Sarif

Assalamualaikum wbt & Salam sejahtera...

Alhamdulillah..syukur ke hadrat Ilahi...kerana dapat menulis kali ini..
Memandangkan bulan April yang "hot" dengan cerita GST....Get Shaklee Today...memang masa yang tepat Ju nak share pasal Lecithin.


Lecithin terkenal sebagai "pemecah lemak"..tak kurang juga menjadi pilihan "Set Bajet Untuk Slimming"..Perlual diingat ye...nak ingatkan banyak kali...Supplement Shaklee...bukan "UBAT KURUS"……

Lecithin Shaklee adalah daripada ekstrak soya. Boleh baca lebih lagi mengenai Lecithin di pautan INI....

Lecithin soya yang berfungsi sebagai pengemulsi lemak. Ringkasnya, ia berperanan memecahkan lemak dari molekul besar ke molekul yang lebih kecil. Disebabkan saiz molekul yang lebih kecil, maka molekul lemak akan terapung dan tidak akan menempel di dinding usus mahupun dinding sel darah...Sangat bahaya jika lemak sudah "bertapa" di dinding saluran darah.....


Keperluan air kosong dan tabiat minum air kosong yang banyak sangat-sangat perlu bagi mempercepatkan "molekul yang terapung" tadi lebih mudah diseret keluar dari usus kecil...ke usus besar dan di nyah sehabisnya melalui rektum dalam bentuk najis...bushukkkkkk...


Keberkesanan Lecithin  berfungsi pada tubuh apabila digabungkan dengan Herblax...memang awesome !!! Kerana, Herblax pula berfungsi untuk melembutkan najis dan membunag segala sisa di usus dan lemak yang terperap di usus....Herblax dan air yang banyak sangat-sangat memberi kesan yang mampu membuat anda tersenyum lebar....

Sekadar share pengalaman sendiri....waktu membuang najis yang banyak...sangat-sangat mudah...Kerana, perjalanan najis yang keluar itu...sangat licin...tiada langsung rasa-rasa kasar......Wah...pastinya lelemak yang dibawa keluar dari usus yang melicinkan pengeluaran...rasa nak senyum je tau bila keluar jamban !!!

Jom...grab Lecithin cepat-cepat..Sempena PROMO APRIL 2015....Awesome...siapa tak nak buang lemak kannnnn..????

JOm sama-sam tukar pandangan...Sangat mudah nak contact Ju...hanya klik pada pautan FB dan juga Page....nak mudah lagi..boleh contact terus, whatsApp...dan berTelegram pon boleh...


Call/Sms/ Whats App : 013 3081376
Shaklee ID : 888399 (Your Best Consultant & Distributor)

Thursday, 9 April 2015

IDAMKAN TUBUH YANG BENAR-BENAR "PERFORM"

Teks : Juliza Mhd Sarif

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera..

Alhamdulillah....working at Home Mom...bila-bila masa boleh update blog....syukur...alhamdulillah...selesai masak kari untuk dicicah dengan roti arab....sekarang masa untuk menulis...

Rasa seronok dan ceria sahaja bila badan bertenaga, boleh berfikir dengan ligat...dan tak kurang juga dapat menganalisa sesuatu perkara dengan tepat. Mudah kata, kita mampu mengatakan diri kita..adalah seseorang yang akan fokus kepada penyelesaian kepada masalah dan bukannya menjadi "pencetus" atau yang "fokus pada masalah".... Ini adalah kesan dari badan yang bertenaga...dan juga pemikiran yanh sihat...insyaaAllah...
Penulisan buku, ruangan artikel penulisan..malahan para blogger juga ramai yang menulis mengenai kesihatan pemikiran dan tubuh...

Sekadar perkongsian bersama melalui pembacaan Ju...Jom kita sama-sama praktikkan..


PERFORM ROHANI

Image result for amalan rohani
Bukan untuk jadi penceramah bebas mahupun golongan asatizah...cuma ianya sekadar berkongsi..


Image result for amalan rohani
1. Solat
Jagalah solat...insyaaAllah minda akan sihat...dan APA YANG DIKATAKAN JAGA SOLAT...???

Solatlah di awal waktu...dengan kadar yang tenang...tak lambat sangat...dan tak lah kelam kabut sangat...kerana perlakuan solatlah lambang imej diri kita.....jadi....jom pakat tengok muka kat cermin...tanya...bagaimana solat aku....??? Janganlah pulak perasan lawa atau pun berlagak macho yer...hihi...

Image result for amalan rohani

2. Zikir dan istighfar

Mudah...tak perlu nak bersyarat wudhu' atau membersihkan hadas...Baik lelaki, wanita malah kanak-kanak juga boleh diamalkan...samada tengah sihat, sakit, bileh berkata-kata ataupun tidak...kerana yang penting..konsisten...ukur lah kemampuan diri....istighfar...subhaanallah....pon sudah memadai...jika itu pilihan kita untuk diamalkan selalu...hanya 2 kalimah sahaja....Ingat yer....Allah sangat sukakan hambaNya yang nampak amalannya tak banyak....tapi KONSISTEN....bila-bila masa je boleh zikir & istighfar...
Kalau nak menulis panjang lebar....banyak sangat....dan pada masa yang sama...kene ingatkan diri....pandai tulis...tapi konsisten kah...??? Menulis dari hati...biarlah telus...

Image result for amalan rohani


PERFORM FIZIKAL

1. Makanan Yang Segar

Image result for makanan sihat
Sukar...susah...tak mudah...ini antara yang sering didengar. Ya, bukan mudah untuk dapatkan makanan segar. Tambahan pula yang organik dan juga GMO...sekarang ni...semuanya dah jadi pelik-pelik. Kesan teknologi mungkin....dan ada juga dengan kaitan permintaan yang TINGGI tetapi bekalan yang tak mencukupi....

No..no...msg...dan bukannya senangkan..kalau selalu makan kat luar dan juga makanan "fast food"...
Image result for makanan sihat

Junk food pula memang menjadi kegemaran untuk dijadikan "snek lazat di tekak". Jadi, boleh mula insafkan diri dengan segala jenis "instant"..."junk food"..dan juga "fast food"...


2. Diet Seimbang

Image result for makanan sihat

Tak kisahlah nak makan ikut sedap tekak...dan pada masa yang sama...ikutlah juga "sedap perut"...feel symphaty to them..kesian pada usus kecil, usus besar, hempedu, hati, pankreas, buah pinggang...ingat..semua tu kita pinjam je...nanti kene pulangkan balik pada Yang Maha Memberi...

Makan ikut keperluan...kalau payah sangat nak tentukan...makan banyak buah-buahan dan sayuran...dalam buah dan sayuran terdapat banyak penawar penyakit...terutama sekali yang mengandungi kandungan antioksidan yang tinggi..

Kalau rasa malas sangat makan buah dan sayur...boleh amalkan pengambilan Multivitamin Vitalea untuk tubuh. Terdapat 28jenis vitamin yang sangat diperlukan tubuh.


KEPERLUAN MINUM AIR

Air kosong memang amalan yang baik untuk kesihatan. Memang ramai yang kata saya minum air..tapi cukup atau tidak air yang diambil..??Lain badan mungkin berbeza keperluan air, Mudah sangat untuk buat kira-kira..Ini pengambilan minimum tau..nak lebih sangat-sangat boleh

25 kg = 1Liter air kosong

OK...tengok penimbang berat masing-masing....kirala...berapa sepatutnya ambil air putih setiap hari...Kurang atau lebih. 

Image result for air kosong boleh kuruskan badan

Garam mineral sangat penting untuk tubuh. Kalau dikaji semula, asal kejadian manusia adalah dari tanah. Jadi, mineral yang terdapat dalam tanah akan diserap ke tubuh manusia untuk keperluan kehidupan manusia.

Saya cadangkan amalkan minuman Performance Drink. Kaya dengan mineral, tanpa gula, perasa dan pewarna tiruan..dan sangat sesuai untuk semua golongan...dari kanak-kanak berumur setahun hinggakan ke usia emas...

Selalu tengok Lee Chong Wei main badminton tak...?? Kalau anda perasan...setiap kali break bermain, beliau akan minum minuman warna oren...huhu...Dulu ingat dia minum Sunquick....rupa-rupanya Performance Drink....

Ju cuma kongsikan 3 Langkah saja...banyak lagi cara lain..insyaaAllah..ada masa dan peluang..idea akan dicurahkan ke enrty lain...

JOm sama-sam tukar pandangan...Sangat mudah nak contact Ju...hanya klik pada pautan FB dan juga Page....nak mudah lagi..boleh contact terus, whatsApp...dan berTelegram pon boleh...


Call/Sms/ Whats App : 013 3081376
Shaklee ID : 888399 (Your Best Consultant & Distributor)


Popular Posts