Friday, 20 December 2013

OMEGA : KURUSKAN BADAN



HORMON PEPTIN


Hormon peptin yang oleh lemak yang berkomunikasi dengan otak untuk mengawal selera makan. Jadi, si pemakan OmegaGuard ni akan selalu rasa kenyang.

Makin banyak hormon peptin yang terhasil, makin kurang selera makan. Jadi, proses ni lah yang akan mengahalang obesiti.

Tambah pulak, Omega 3 yang dihasilkan dari ikan ini kaya dengan EPA & DHA. Sangat membantu untuk meningkatkan tahap memori.



Biar testimoni berbicara..Jom baca

 Banyak InchLoss you !!!!



PERUT BUNCIT PON BOLEH KEMPHISSS !!!!


CEASAREAN : SHAKLEE MEMBANTU



BERSALIN

BERSALIN : KAEDAH PEMBEDAHAN
Kebanyakan wanita memang ingin bersalin normal. Perkataan BEDAH tu macam mimpi ngeri kot !!! Saya pon same..hehe..masa doktor decide bedah sebab dah bermacam cara dia cuba tak berhasil..menangis gak le..sebabnye...MEMANG TAKNAK KENE BEDAH !!! Tapi, sebagai hambaNya, DIA penentu terbaik..yang penting POSITIVE & REDHA dengan ketentuanNya..Alhamdulillah, saya bersalin di Pusat Rawatan Islam Az Zahrah, Bandar Baru Bangi...hospital swasta..so, memang dapat layanan yang BEST..saya tak tahu macam mana dengan hospital gomen yer...takde experience..


EPISOD BERPANTANG 

1. DI WAD HOSPITAL

Jadual Makan Wad
Pagi- Nurse hantar sepaket VICO, Sarapan pagi
Tghari - Lunch Nasi Bubur ( Saya request) + menu lain
Minum Petang - Sepaket VICO, Kuih muih
Dinner - Nasi bubur

2. PULANG KE RUMAH KELUARGA 

2 hari lepas bedah, saya boleh keluar..Yeay !!! Sonooookk sangat..Tak suka dok kat wad..Sejuk aircond tu..rasa mcm kembang pulak badan. Bermula la episod berpantang.. Actually, saya memang bawa ESP & Ostematrik masa nak masuk wad. Sebelum kene induce lagi dah minum ESP..memang mengenyangkan..xde rase lapr..kadang2 makanan Nurse bagi...saya soh hasben makan..kenyang..tak leh nak masuk dah...

Saya memang consume Set Hamil Shaklee. Ni list nyer


  1. ESP- Energy Soy Protein
  2. Vitalea - Multivitamin
  3. BComplex - Vitamin B cukup dengan Asid Folik
  4. Ostematrik - Kalsium Magnesium Tablet
  5. Vitamin C Chew 100mg - masa ni stok SR Vitamin C xde lagi


SET BERPANTANG SAYA BERSAMA SHAKLEE

Untuk Husband - Alfalfa, Vitamin E & Zink Complex ( dia makan sekali sekala jer..huhu..)

Jadi, bila dah bersalin..saya yang consume set untuk my husband tu..Serius, memang tak banyak pun kluar bajet nak berpantang..sebab, bila consume SET HAMIL SHAKLEE, badan kita dah adapt dengan supplement tu semua, so bila berpantang...memang best..teruskan je TANPA RAGU-RAGU !!!

So, bila dah balik rumah..malam tu baby takmo tido..sebab dia LAPAR !!! Susu yang keluar cuma kolostrum..dia dah diberi susu FM masa kt hospital sebab saya bedah...so nurse dah bg awal2 lagi....Ni yang xbest..nak wat cemana kan..tak leh nak control..:)

Hari ke 3..Alhamdulillah..ade susu !! Siap warna kekuningan lagi...Mak cakap..ni bagus..susu ni banyak khasiat..Pam susu..sebab baby Taufiq saya tak pandai menyusu direct..KELIRU PUTING kata Nurse..hehe..jadi, saya ajar dia slow2..kadang2 pujuk untuk BF direct pada ibu..

Entri ni, saya nak share pasal tips berpantang ceasarean saye...


10 TIPS PANTANG BERSALIN BEDAH 

1. Saya ambik SET HAMIL SHAKLEE, terus saya consume dlm pantang..BEST !!

Alfalfa - saya ambil sebulan selepas bersalin, sebab saya nak pastikan jaundice baby betul2 clear..Clear sampai warna kuning kat mata tu clear..Walaupun dah 2 minggu baby dah ok, tapi saya masih belum yakin nak consume Alfalfa..hehe..

2.
BENGKUNG - ramai yg xtau sbnrnye ble pakai bengkung, cuma..peringkat awal, luka bedah belum baik sepenuhnye, bengkung pakai longgar je bhgn bedah tu..dah kurang sakit, baru pakai ketat.Perut lebih kemas.

~ Saya pakai bengkung moden. Yang ikat tu..so, bhgn yang kene belah tu, ikat longgar je peringkat awal.
CADANGAN BENGKUNG YANG SESUAI UNTUK BERSALIN CZER


3. BERTUNGKU - tungkulah macam biasa org bersalin, tang perut jgn kacau

~ Yang ni saya lompat2 sebab malas..hehe.. (Jangan tiru yer mommy semua...)

4. SEMBELIT - masalah biasa pantang. OSTEMATRIK sgt membantu MUDAHKAN PELAWASAN.

~ Peringkat awal, saya minum ubat dari hospital. Nama dia Duphalau. Cecair yang manis, memang senang jer nak membuang. Lepas dah habis Duphalau, saya terus consume Ostematrik.

5. SAKIT PINGGANG TEMPAT BIUS - bhgn suntik bius, OSTEMATRIK membantu kurangkan sengal bius tu

~ Bahangian ni memang sengal tak hengat !!!! Mula2 tak pasti kenapa. Bila tanya Bidan Hajah Parmi yang urut saya tu, dia cakap kat situ memang sengal..lambat sikit baik sebab tu kawasan kene cucuk ubat bius..A'ah..baru teringat..kih kih kih...

6. Luka dalaman & luaran bedah - Zinc Complex + Ikan haruan + pati haruan

~ Dalam tempoh nak baik tu, terasa macam ade bende yang gigit2 bhgn dalam perut tu...Especially dukung Si Taufiq yang bambam...

7. MENU MAKANAN - Saya makan bubur nasi. sekali sekala mkn nasi.

~ Menu biasa : bubur nasi + sayur campur (sawi pahit + halia + bawang putih banyak + lobak putih ) + ikan ( goreng/bakar/kukus)..Daging kdang2 jer ambik pd kuantiti yang sedikit

8. PROTEIN - banyak makan ikan sebab kaya Omega3 & Minum air ESP sebab ni high protein, penting utk bg tenaga & tingkatkan metabolisme badan
~ saya Suggest mommy semua ambik OmegaGuard Shaklee, sebab memang bagus. Masa ni saya tak consume OmegaGuard, sebab $$$ kureng...hehe...


9. Air Kunyit - Ini bagus. Sebab dia tinggi antioksida mcm Vitamin C & E

~ Resepi : Kunyit hidup kisar + halia + madu sikit + air asam jawa @ asam keping...Bajet air ~ 250mL (Secawan)
Nak minum, tutup hidung dulu..then dgn satu nafas je telan air tu..Kalau tak tutup hidung...fuh..!!!!

10. Alfalfa - Milk booster, tingkatkan metabolisme, bantu kecutkan rahim, kurangkan alergi ( sy ade alergi effect ubat bius)

~ Saya ade resdung. Healing crisis bila ambik alfalfa ni..saya jadi selalu bersin..Alfalfa detox tubuh saya..pastu saya stop kejap, sebab sakit perut bila asyik bersin. Perut dah tak sakit, sambung balik consume..Memang best, terasa B***** cepat jer full...Ohsem betul !!!

Alhamdulillah...sebulan baby saya dah 5kg. saya boleh mandikan sdri angkat dia..Lepas 44hari pantang, cergas & bertenaga. Luka dalam perut pon xterasa sakit lagi..Syukur..


## Mode : baby skrg dah 2 bulan, berat dah 6 kg !!! DEBAB !!!

Saturday, 7 December 2013

OMEGAGUARD

Lebih sepuluh tahun kebelakangan ini, kebanyakan orang Amerika memilih untuk consume minyak ikan Omega-3 supplement. Banyak kelebihan minyak ikan; terutama sekali untuk mengawal tekanan darah. Lebih-lebih lagi pada penggemar daging merah yang kurang gemar memakan ikan.

Tambah BONUS lagi. Omega-3 mengandungi docosahexaenoic acid (DHA) dan eicosapentaenoic acid (EPA). DHA dan EPA ini adalah 2 elemen penting yang biasa diiklankan untuk susu Formula bayi hingga kanak-kanak.
Kajian menunjukkan Minyak Ikan Omega-3 dapat membantu :


  • Menurunkan tekanan darah tinggi
  • Menurunkan Triglyceride
  • Melambatkan endapan plak pada arteri
  • Menstabilkan denyutan jantung
  • Kurangkan serangan jantung
  • Menurunkan kadar 'mati terkejut' di kalangan penyakit jantung
KESAN SAMPINGAN :
  • Rasa hanyir ikan
  • Nafas berbau ikan
  • Radang perut
  • Rasa ingin muntah

PENGAMBILAN YANG SELAMAT

American Heart Association (AHA) mencadangkan :
  • Pengambilan adalah kurang dari 3g sehari
  • Pengambilan yang berlebihan boleh menyebabkan pendarahan kerana darah dah cair
  • Pengambilan sebanyak 2x seminggu


KEISTIMEWAAN OMEGAGUARD SHAKLEE
  • Diekstrak dari ikan air laut sejuk
  • bukan dari hati minyak ikan
  • 3x lebih tumpat dari hati minyak ikan
  • 1 kapsul OmegaGuard Shaklee = 905mg Omega-3, DHA, DHA
  • Tiada rasa hanyir & mulut berbau minyak ikan
  • Tiada rasa ingin muntah 
  • Pemprosesan : 
    • Kaedah ultratulen teknologi terkini
    • Proses penyulingan proprietari 3 molekul yang mampu menyingkirkan logam berat yang merbahaya seperti Plumbum, Merkuri, Arsenik, Kadmium, Dioksin & PCB


Friday, 13 September 2013

VITAMIN C 100mg



ASCORBIC ACID



Ascorbic Acid, nama saintifik bagi Vitamin C. Sesetengah binatang boleh menghasilkan Vitamin C mereka sendiri, tetapi berbeza dengan manusia. Manusia perlu mendapatkan Vitamin C dari makanan dan sumber lain. Sumber terbaik Vitamin C adalah dari buah-buahan segar dan sayuran terutama buah-buahan citrus (yang masam-masam tu).


Kebanyakan pakar menyarankan pengambilan Vitamin C adalah dari buah-buahan segar berbanding makanan tambahan ( supplement). Contoh, jus perah oren adalah lebih baik dari ready-to-drink jus oren. Cabarannya, pada zaman serba maju & penuh kesibukan kebanyakan antara kita lebih gemar mengabil ready-to-drink oren jus.



Dulu-dulu, Vitamin C sangat berguna untuk merawat penyakit skurvi. Kini, Vitamin C diperlukan untuk mencegah dan merawat demam dan batuk. Ada juga yang menggunakannya untuk sakit gusi, jerawat, masalah kulit, bronkitis, prostat, melawan depression dan sebagainya. Ada juga yang berpandangan yang Vitamin C boleh membantu untuk kesihatan jantung dan saluran darah. Ia mampu menguatkan arteri, menghalang darah beku, serangan jantung, strok, tekanan darah tinggi dan kolesterol tinggi.



Ada juga sesetengan orang letakkan Vitamin C di kulit ( samada suntikan atau sapuan krim)  untuk melindungi kulit dari sinaran matahari dan pencemaran udara. Tidak kurang juga yang memerlukan Vitamin C untuk terapi radiasi.


BAGAIMANA VITAMIN C BERFUNGSI..??


Vitamin C sangat diperlukan untuk pertumbuhan organ pada tubuh. ia juga berperanan penting dalam menstabilkan fungsi imun badan.







Chewable Vita-C™ 100 mg



  • Vitamin C memainkan peranan penting dalam memelihara kandungan antioksidan semulajadi tubuh dan juga penting untuk tulang, gigi dan gusi yang sihat serta keseluruhan kesihatan yang baik.  

  • Vitamin C tambahan diperlukan bagi ibu-ibu mengandung dan yang sedang menyusukan bayi di mana diet harian sahaja tidak mampu memberikan vitamin C yang mencukupi. 

  • Chewable Vita-C dengan rasa limau dapat menyediakan vitamin C setara 1½ buah oren.  Ia ideal juga untuk kanak-kanak atau sesiapa sahaja yang sukar untuk menelan pil.

  • Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan. 

Vitamin C ini merupakan Vitamin C yang telah diformula. Ada tambahan Rose Hips & Citrus, dan bioflavanoids.

PRE-CAUTION...!!!!!

  1. Pengambilan Vitamin C untuk wanita yang hamil & menyusu adalah 120mg/sehari.
  2. Pesakit diabetes - pengambilan tidak le ih dari 100mg/sehari.
  3. Vitamin C meningkatkan penyerapan zat besi dalam tubuh
  4.  Pesakit G6PDD: Pengambilan Vitamin C berlebihan boleh menyebabkan kerosakan sel darah

Wednesday, 11 September 2013

OSTEMATRIX


IANYA BUKAN SEKADAR KALSIUM

Kalsium merupakan elemen yang penting untuk tulang dan gigi. Kurangnya kalsium boleh menyebabkan tulang rapuh. Sumber kalsium; susu soya dan sarapan cereal...Rumusannya, memang sangat-sangat penting untuk semua golongan; tak kira dari bayi, kanak-kanak, remaja, wanita dan lelaki dewasa...dan warga emas..!!





FUNGSI KALSIUM PADA TUBUH

  • Menguatkan tulang & gigi
  • Mengawal selia fungsi otot
  • Menagwal selia jantung
  • Mengelak pembekuan darah
  • Sistem saraf
  • Fungsi enzim dalam tubuh
Pengambilan Kalsium perlu mengikut had umur..Terlebih dan terkurang boleh membawa mudarat pada tubuh


Babies 0–6 monthsapprox. 210mg (if breastfed)
approx. 350mg (if bottle fed)
Babies 7–12 months270mg
Children 1–3 years500mg
Children 4–8 years700mg
Children 9–11 years1,000mg
Adolescents 12–18 years (including pregnant and breastfeeding young women)1,300mg
Women 19–50 (including pregnant and breastfeeding women)1,000mg
Women 50–701,300mg
Men 19–701,000mg
Adults over 701,300mg




SUMBER KALSIUM
  • Susu dan produk tenusu
  • Sayuran hijau
  • Soya dan taufu - tempe pon ok
  • Ikan- palling bagus ikan sardin (kadang-kadang panggil ikan selayang) dan ikan salomon
  • Kekacang
  • Cereal



So, banyak pilihan yang kita boleh buat untuk dapatkan kalsium yang cukup untuk tubuh...

Bukan semua antara kita mampu nak cukupkan keperluan kalsium pada tubuh...nak nak kalau minum susu..betul tak..??? So, alternatif nya, ambil la supplement..kandungan kalsium dalam supplement sudah ada pada nutrition facts..so, boleh kira sendiri tahap keperluan & pengambilan mengikut tahap umur dan jantina..


MAKANAN TAMBAHAN KALSIUM (SUPPLEMENT)

Saya syorkan OSTEMATRIX SHAKLEE...memang berbaloi...Ianya bukan sekadar kalsium, malahan terkandung magnesium, fosforus & vitamin D, kuprum, manganese dan boron.




Manfaat O.S.T.E.M.A.T.R.I.X. SHAKLEE
  • Menguatkan tulang
  • Memperbaiki kekejangan dan kebas-kebas
  • Meringankan stress - mengawal tekanan darah, denyutan jantung, gementar, mood swing, sakit kepala
  • Memperbaiki masalah haid - terutama untuk wanita
  • Pengalkalian tubuh - mengimbangi pH tubuh, halang obesiti di umur tua
  • Memperbaiki sakit gastrik
  • Vitamin D - mampu merawat penyakit ricket. Sangat sesuai kepada vegetarian yang kurang Vitamin D, wanita hamil
  • Magnesium - Untuk kesihatan tulang rawan, hasilkan tenaga & pengecutan saraf dan otot, memudahkan pengeluaran rembesan sisa dari perut & usus


TIPS MEMILIH SUPPLEMENT KALSIUM

  1. Pilih produk yang ada Vitamin D
  2. Elakkan produk yang berasaskan haiwan- cth; tulang & dolomite
  3. Elakkan mineral Chelated - ini bagi mengelakkan penyerapan logam tercemar kepda tubuh



Sumber : Deakin University - School of Exercise and Nutrition Sciences


Dapatkan harga mampu milik terbaik dari saya

Juliza Mhd Sarif
ID : 888399
Call/ sms/ wasap 013 3081 376

Tuesday, 10 September 2013

TAMBAHKAN BERAT ANDA



Di dunia ni..setiap perkara ada pasangan..muda-tua, segar-lesu, lelaki- perempuan, atok-nenek, suami-isteri, KURUS - GEMUK..dan macam-macaaaaamm lagi..

Part KURUS -GEMUK ni..untuk mengira tahap kegemukan atau kekurusan..boleh guna formula kat bawah ni yer...Dah siap kira, kemudian rujukla carta Body Mass Index (BMI) analisis pulak...Jadi, tahap berat dan ketinggian di paras mana..????

INDEX BERAT DAN KETINGGIAN (BMI)


UNDERWEIGHT LEVEL

Untuk entri kali ni, saya nak tekankan pada yang kurang berat (Underweight Level). Glamornye kita dengar supplimet nak sihatkan badan dan kurangkan berat badan...So, yang ni option untuk yang terkurang berat..

CADANGAN SET LENGKAP TAMBAHKAN BERAT


  1. ESP - Energyzing Soy Protein
  2. Vitalea
  3. B-Complex
  4. Vitamin C 100mg
  5. MealShake
  6. Omega Guard
1. ESP 
Saya sudah terangkan khasiat ESP dan cara pemprosesan ESP.. Memang berbeza dengan air soya yang berada di pasaran..sebab khasiatnya yang asli masih kekal untuk manfaat kita semua

  • Protein tinggi
  • Kandungan Isoflavones yang tinggi
  • Rasa yang enak
  • Boleh dicampur dengan pelbagai jenis jus & minuman yang lain
  • Bekalkan tenaga
  • Cantikkan kulit
  • Membantu mengurangkan dan seterusnya merawat gastrik
  • Banyakkan susu



Cara pemakanan (untuk tambahkan berat): 
  1. Ambil makanan berat terlebih dahulu. 
  2. Tunggu sehingga 2 jam (untuk proses penghadaman makanan tadi)
  3. Boleh minum ESP (sejuka atau suam) - resepi ESP boleh rujuk bahagian RESEPI ESP..banyak la sangat resepi yang boleh direka..nak reka sendiri ikut selera tekak masing-masing pon ok..

Cara pemakanan (untuk kurangkan berat):
  1. Minum ESP terlebih dahulu (kebiasaannya awal pagi, jadikan sarapan berkhasiat)
  2. Tunggu sehingga 2 jam (untuk proses penghadaman makanan tadi)..walaupun nampak minuman, tapi ESP high protein tau, jadi berikan masa perut untuk proses & serap nutrien untuk badan
  3. Makan la makanan berat

Specialnya Shaklee, walaupun satu produk..sangat bermanfaat untuk 2 tujuan yang berlawanan...



2. Vitalea - tujuannya adalah untuk memberi tenaga, pelengkap nutrisi tubuh (terutama pada yang kurang makan sayur), melindungi organ tubuh, dan banyaaakkk sangaaat lagi.....

(SILA RUJUK ENTRI SI VITALEA....AWESOME)







3. B-COMPLEX  ------ SILA RUJUK ENTRI BCOMPLEX
Ringkasannya, manfaat BComplex ni untuk kesihatan mata, rambut, kuku, kurangkan stress, kulit, anemia, senggugut, kesihatan rahim dan khasiat untuk lelaki dan wanita

Peringkat mula pengambilan, air kencing akan bewarna kuning..(itu tanda proses tindakbalas tubuh dan BComplex) dan lama-kelamaan keadaan itu akan berkurang.

Jika ade rase mengantuk yang tak boleh dikawal..itu healing crisis yang menandakan tubuh anda memang sangat kekurangan Vitamin B & Folic Acid..jadi, baru nak top up dalam badan...akan terasa sesuatu yang kurang selesa (Note : tidak semua orang mengalami healing crisis yang sama yer..)

Ambil BComplex waktu malam jika ade rase mengantuk yer...

Pengambilan BComplex adalah sangat perlu dengan pengambilan air yang cukup (At least 2 L) sehari


4. Vitamin C Chewable 100mg
Rasanya masam-masam..boleh hisap..kalo tak suka hisap, boleh telan jer...Kebiasaannya, orang dewasa yang underweight ni..imun pun rendah (tapi bukan semua yer...)..Jadi jangkitan kuman selsema, demam biasa, batuk tu memang cepat je...If dah rase simptom suhu badan dah naik,  mata pon dah rasa panas, cepat je letih macam nak demam...cepat2 ambik Vitamin C ni...minum air suam banyak..insyaaAllah..esok harinya..memang terasa segar je badan....testimoni diri sendiri nih...hehe...




5. Meal Shake
Ini memang makanan segera....yang sangat-sangat sihat ler...rendah lemak, rendah Glisemik Indeks, banyak Vitamin & Mineral penting untuk tubuh, serat yang terbaik dan protein dan sangaaaaat pekat dengan kalsium. Kalau kanak-kanak yang susah nak makan, boleh campurkan dalam minuman yang dia suka...InsyaaAllah, selera makin bertambah la...
Kalau yang dewasa pon same...boleh tingkatkan selera makan...kepada yang underweight, sesuai sangat la untuk dapatkan berat & saiz yang ideal...



6. Omega Guard                                                              Sangat-sangat bagus untuk otak..sesuai untuk kanak-kanak- dewasa...awesome..!!! Ringkasaannya, Omega Guard ni untuk seimbangkan hormon, lancarkan saluran darah, meningkatkan sistem imun, menentang kanser, memelihara sendi dan mencegah insomnia. Minyak ikan terbaik dunia..kalau rase memang tak lalu nak minum pati ikan haruan tu...ambik la KAPSUL OMEGA GUARD ni





Hopefully, penerangan tips untuk tambahkan berat dengan Shaklee..dan merasai perbezaannya...sangat-sangat membantu yer...iNI YAnG SeT LeNgKaP...UNTUK SET PILIHAN...BOLEH BINCANG-BINCANG YER...


J.U.M.P.A.  N.E.X.T.   E.N.T.R.I.   Y.E.R............

Berminat Untuk Set Tambahkan Berat dengan Shaklee ???

Hubungi saya
Juliza Mhd Sarif
ID : 888399
Sms/ call/ wasap : 013 3081 376
FB : Juliza Sarif
https://www.facebook.com/juliza.sarif
Page : Sihatnatural Life
https://www.facebook.com/pages/Sihatnatural-Life/236705126454788






Friday, 6 September 2013

LECITHIN

LECITHIN : KANDUNGANNYA, KEPENTINGANNYA DAN KEGUNAANYA



KEPENTINGAN LECITHIN :
Asasnya, lecithin berfungsi sebagai 'pemecah lemak' (fat emulsifier). Lecithin didapati daripada tisu haiwan dan tumbuh-tumbuhan seperti jagung, telur dan kacang soya.



Ø KANDUNGAN LECITHIN :
  1. Asid Linoleik (essential fatty acid) – amat diperlukan oleh badan. Tapi badan kita tidak boleh menghasilkannya, jadi ia perlu diambil melalui diet harian .
  2. Kolin – satu komponen neurotransmitter.
  3. Asetikolina – bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak & sistem saraf.
  4. Inositol – sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan.



 Ø KEGUNAAN LECITHIN:

>>PALING UTAMA

  1. Untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids).
  2. Memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol.
  3. Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).
  4. Membantu kawal paras triglycerides.
  5. Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah.
  6. Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol.



 >>PENTING UNTUK FUNGSI OTAK

  1.  Acethylcholine penting untuk fungsi otak - berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman dsb.
  2. Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi-fungsi ini dapat dilakukan. Jika tidak fungsi itu akan tergugat. Acethylcholine dihasikan dari cholin. Cholin mudah diperolehi dari lecithin.
  3. Lecithin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine – kerana 30% otak adalah terdiri daripada lecithin, manakala 70% lemak di hati (liver) adalah lecitin. 


>> UNTUK KAUM TUA
  1. Lecithin amat diperlukan bagi mereka yang uzur oleh sebab angin, stroke (angin ahmar) dan sakit-sakit yang biasa dialami oleh kaum tua.
  2. Mengurangkan berlakunya masalah pembuluhan tersendat yang menjadi punca darah tinggi, sengal sendi, sejuk kaki dsb. 


>> UNTUK PENGHADAMAN
Lecithin diperlukan untuk menghasilkan bahan kimia yang dipanggil bile daripada kolesterol. Bile amat penting untuk proses penghadaman


>>UNTUK SEL
  1. Lecithin penting untuk mengangkut, menghantar bahan-bahan lemak dari makanan ke sel-sel.
  2. Choline & lecithin menguatkan selaput sel-sel neuron dan semua sel-sel tubuh badan kita 


>> UNTUK KESIHATAN KARDIOVASCULAR (SISTEM JANTUNG)
Fungsi utama lecithin – sebagai “Fat Emulsifier “ ia amat penting untuk perlindungan sistem jantung.



EKSPERIMEN LECITHIN DAN ALFALFA
GABUNGAN LECITIHN DAN ALFALFA....MEMANG TERUJA TAU TENGOK NI...!!!


Popular Posts