Saturday, 25 October 2014

BAHAYA SUAMI MAKAN VITAMIN E SHAKLEE

Teks : Juliza Mhd Sarif

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera,

Sudah beberapa hari skip post kat blog...hari ini...Ju nak bercerita pasal Vitamin E Shaklee pulak...

Cerita yang simple jer...cuma agak kelakar la jugak...

Ade seorang kawan Ju ni...dia tanya...bawah ni...ade perbualan...tak boleh la nak printscreen...sbb ade unsur 18sx sket....just Ju taip balik...yang kelakarnye tu...hihi...baca perbualan ni...

Huda : Kak Yah....Vitamin E ni elok kan untuk kesuburan suami isteri..?

Kak Yah : Yer Huda...sebotol 120 kapsul...tahan 4 bulan....suami isteri bolah ambil..=)

Huda : Bukan ke Vitamin E untuk kulit cantik ke...dok tengok iklan..depa kata kulit halus mulus....

Kak Yah : Vitamin E ni..banyak fungsi...Ia bersifat antioksidan juga...bantu repair sel tubuh...kulit muka...sebab tu kulit jadi halus mulus....

Huda : risau gak...kot satni...glowing pulak muka laki...seriau aihhhh...satni muka laki glowing...kot tak senang duduk pulak...

Kak Yah : haha....Vitamin E ni...mengimbangi hormon...kalau perempuan...memang la halus mulus...sebab kulit perempuan memang semualajadi mulus...kalau lelaki...kulit lelaki jadi bersih, licin dan segar...takde mulus macam perempuan tu Huda...

Huda : owh....lagu tu....tu yang nak tanya dulu...kot sat ni...dah pakai...jambu sangat pulak laki saya....hehe....

Kak Yah : haha....jambu....sedap jugak kan....cicah jambu batu...sambil suap-menyuap....hihi....

Huda : amboi kak....hehe....kiranya...saya jadilah beli....nanti saya transfer duit na....Assalamualaikum wbt

Kak Yah : Waalaikumsalam wbt....terima kasih membeli dengan Kak Yah.. Nanti boleh order lagi......=)

Itu la perbualan kisah Vitamin E....untuk tahu khasiat satu-satu supplement yang kita nak beli ni...perlu faham betul-betul...bukan main tengok...dengar orang bercerita...yang mana "info glemer"..itulah yang kita faham....salah cara macam tu....

Ok la...Ju dah share kisah Vitamin E...."Bahaya" yang bagus Vitamin E ni...jadi...kalau berminat nak beli Vitamin E....feel free to contact me....

FB: Juliza Sarif
Fanpage : Sihatnatural Life
Sms/ Call/ WhatsApp : 0133081376
Shaklee ID : 888399 (Your Best Consultant & Distributor)


Posted via Blogaway

Sunday, 19 October 2014

HARI ISTIMEWA BERSAMA FAMILY

Teks : Juliza Mhd Sarif

Assalamualaikum wbt....Malam sebelum tidur...Ju nak share...hari istimewa...ikutkan hari ni dah masuk 19 Oktober 2014...semalam hari jadi Ju la...18 October 2014..hehe....haari Jadi yang  ke 30....3' series dah rupanya....

Yang menarik aturan Allah SWT...bila tarikh lahir Ju...Suami...dan anak sulung kami Muhammad Taufiq...adalah bulan Oktober....!!! Memang tragedi OKTOBER lah...!!!

Hubby Ju..pada 14/10....Ju pulak..18/10....dan tiada kebetulan..tapi perancangan Allah SWT....anak Ju pulak 22/10...selang 4 hari.....

Sambutan...tiada sambutan yang istimewa....hanya wish dari suami, adik.beradik dalam whatsapp family dan juga rakan-rakan FB....

Cuma...pada 16/10....kami bertiga makan kat Big Plate...kat Area Subang...tempat asben pernah kerja....

Suasana ok...tak ramai orang...makanan pon "Not Bad"....makan Chicken Chop, Chicken Roaster dan Mushroom Soup untuk Taufiq....simple je pon...hihi....

BIG PLATE DI SUBANG

Inilah kali pertama Taufiq makan kat restoren...duduk kat baby chair....hihi...nampak kerjasama yang baik.....thumbs up Taufiq...Hehe...=)

Cara kami sangat sederhana....tiada majlis sambutan hari jadi...yang ada...hanya la makan bersama....kerana tarikh seperti ini....adalah masa istimewa bersama keluarga....

PROMO TERKEJUT VITAMIN C 500MG SHAKLEE

Dan yang paling TERKEZUT....bila Shaklee announce PROMO BELI 6 PERCUMA 1 SUSTAINED RELEASED VITAMIN C......omakkk aiii....dan yang bestnya...hanya pada 18/10/14 SAHAJA ...!!!!

Dah la Bulan ni....double promo...

ESP BELI 6 PERCUMA 1....

MEALSHAKES BELI 3 PERCUMA 1....

SEKARANG...??? JADI TRIPLE PROMO...!!!

Memang Shaklee ni....full of Surprise la...hihi....

Ok lah...mata pon dah mengantuk....Ju nak rehatkan badan....anak pon dah lena...

Nite...uollss......

Feel free to contact me...nak order produk Shaklee untuk bagi hadiah pada yang tersayang.....contact je terus....insyaaAllah konsultasi terbaik dari saya.....sekian..

Assalamualaikum wbt...=)

FB: Juliza Sarif
Fanpage : Sihatnatural Life
Call/ sms / WhatsApp : 013 3081 376
Shaklee ID : 888399 ( Your Best Consultant & Distributor )


Posted via Blogaway

Wednesday, 15 October 2014

SIMPUL MENGKARUNG

Teks: Juliza Mhd Sarif

Assalamualaikum wbt....waktu petang macam ni...bahang kat luar...anak pon best je tidur....dingin air-cond yang menyenyakkan tidur....inilah masanya Ju nak share dengan menulis di sini...

Bila mengeliat...tetiba...aargghhhh...kaki krem....tulang rusuk rasa macam kene tarik....uishhh....rasa nak menjerit je....kalau tengah lena tidur tu...tetiba pulak kaki krem....fuhhhh....mau nanges malam-malam.....dan yang paling kesian peggy mommies nih.....

UMUR 14 TAHUN DAH TAK MENGELIAT

Ini pengalaman Ju sendiri...masa tu start Form 2....masa kat asrama selalu malam-malam kejang...seminggu kadang-kadang 2-3 kali...dua-dua belah betis pulak tu...kadang-kadang malam tak krem...bangun pagi...masa mengeliat tu...kaki pulak krem.....so...memang tak berani lah dah....huhu....

Masa peggy pulak...perut dah membesar...aduhai...mau nangis sorang-sorang...kene pulak tima asben keje shift malam....meraung pon siapa nak tolongkan....?? Menitis jugak la air mata....menahan sakit yang amat....

Masuk je kandungan 5 bulan, Ju start ambil Ostematrik...sebab pinggang dah sakit sangat...asyik nak duduk je...mula ambil Ostematrik...4biji sebelum tidur...tablet nya...mak aiii...gedabak besar...tapi sebab tak pahit, tak de la susah sangat kan nak telan...lama sikit kat lidah pon tak pe...sampai naik kembang tablet tu...tak tertelan...hihi....

Lepas habis sebotol....tetiba Ju perasan...aku sesaja mengeliat...dah takde simpul mengkarung...!!! Best nya....Alhamdulillah....!!! Bayangkan la...dari umur 14 tahun tu.....ni dah nak masuk 29 tahun...!!! Dekat 15 tahun control mengeliat....cuma laburkan RM 50 je...dah boleh mengeliat.....siapa tak seronokkan....hihi...

Tambah pulak...sejak peggy memang susah nak tidur malam....terjegil je mata ni...hihi...siang je..mula la mamai kan....tapi sejak BerOSTEMATRIK ni...dah lena tidur....bangun pulak...rasa senang dan segar....best....jam 5pagi mesti dah terjaga....lepas tu rasa fresh je.....tidur yang cukup dan kualiti...!!!

Adatla kan...peggy mommy ni...perut dah besar...bukan senang tau nak membuang...dah banyak telan betik, pisang...minum air sampai rasa nak kembung..(dah la perut pon besar..)..semua tak jalan.....

Memang sangat ketara perubahan....TELAN JE OSTEMATRIK SEBELUM TIDUR....esok pagi bangun awal...membuang dengan jayanya....haha....dah macam flush out je dari perut....bersih....lepas subuh je...mula rasa lapar.....sebab rasa perut kosong..budak yang kat dalam pon ape lagikan....berguling-guling gamaknya mintak makanan..hehe..

Ini sebahagian moment Ju masa peggy dan juga OSTEMATRIK....sejak rasa banyak perubahan dalam diri...barulah rasa nak share kebaikan dengan orang lain.....senang kata...buat Biz online Shaklee...hehe...

Sharing is caring.....sharing is loving...sharing is heaven....:)

Ok la....dah nak masuk Asar...Ju stop kat sini dulu...kalau ape-ape nak tanya pasal Shaklee, nak tukar pandangan..idea...atau bak share apa-apa kebaikan....silalah beri komen...:)

Feel free to contact me......

FB: Juliza Sarif
Fanpage : Sihatnatural Life
Sms/Call/ WhatsApp: 013 3081376
Shaklee ID : 888399 (Your Best Consultant & Dealer)


Posted via Blogaway

Monday, 13 October 2014

SUSU AIR JAGUNG

Teks : Juliza Mhd Sarif

Assalamualaikum wbt...hari ni...Ju nak share pasal penyusuan ibu pada bayi...

Mungkin teks ni sesuai untuk para ibu, persediaan menjadi ibu..terutama yang tengah peggy...dan tak kurang juga pada geng "ayah" yang nak study sedikit sebanyak pasal penyusuan...

Ok la...share pasal Susu air jagung ni...adalah pengalaman Ju sendiri la...hehe...air susu yang biasa jernih sikit tu...jadi pekat dan sedikit kekuningan...hehe...=)

Nak tau ape tips nya...Ju ambil minuman soya ESP dan Vitamin B Complex dari produk Shaklee...

KENAPA SUSU JADI PEKAT...??

ESP ni adalah minuman yang berprotein tinggi. Sebab itu lah susu jadi lebih pekat. Biasa tak orang selalu cakap minum Milo ke horlick ke...susu akan lebih pekat..?? Ju memang suka sangat campur milo atau horlicks dengan ESP...Rasa lemak-lemak marvellous gitu...hihi...tak perlu letak susu....
.
Tambahan pula, bayi lebih cepat kenyang. Sebab nutrien dalam badan setelah minum ESP lebih tinggi dengan protein, karbohidrat dan zat vitamin lain. Ditambah pula zat dari makanan yang lain.

SUSU WARNA KEKUNINGAN

Pengambilan BComplex kebiasaannya akan mengakibatkan urin bewarna kuning. Sebabnya, Vitamin BComplex adalah jenis yang larut air. Jadi, kalau tak nak air kencing warna kuning..minumlah air banyak....tambah-tambah pulak menyusu ni memang perlukan air yang banyak...nak maintain banyak susu..

Jadi, warna kekuningan susu ibu tadi juga disebabkan Vitamin BComplex. Ini tak merbahaya. Sebabnya, Vitamin BComplex Shaklee adalah semulajadi dan merupakan Vitamin BComplex dengan Folic Acid semulajadi PERTAMA di dunia...!!! Tahap serapan ke tubuh pon tinggi..

Ok la...sharing simple je malam ni...kepada ibu yang masih menyusukan anak, teruskan berjuang untuk menyusukan anak....

Unik penghasilan susu ibu ni kan..anugerah Allah SWT pada wanita...Bukan semua wanita dipilih Allah untuk menjadi ibu...malah menyusukan anak pon sama....Jadi, bila Allah sudah kurniakan susu untuk anak, maka sudah menjadi tanggungjawab kita untuk sampaikan amanah itu pada anak..

Macam ceramah la pulak...ok, Ju berhenti di sini..hehe...excited nak bercerita lah katakan....hihi...

Ok....sebagai penutup..Ju nak ajak semua Mommies support breastfeeding mom...Doakan mereka kuat, cekal dan tabah untuk menyusukan anak-anak mereka sehingga 6 Bulan ekslslusif dan sempurnakan penyusuan sehingga 2 tahun....sudah dinyatakan di dalam Al Quran..pasti ada berita Hikmah di sebalik saranan itu...

Feel free to contact Ju...panjangkan silaturrahim... Luaskan pandangan....

FB : Juliza Sarif
Fanpage : Sihatnatural Life
Sms/Call/WhatsApp : 013 3081376
Shaklee ID : 888399 (Your Best Consultant & Distributor)


Posted via Blogaway

Sunday, 12 October 2014

TIBA TIBA RASA RINDU

Tazkirah

 Allah rindu tu 
 pernah tak tiba tiba rasa sebak ?
 pernah tak tiba tiba rasa sedih ?
 pernah tak tiba tiba rasa rindu ?

Tapi semua tak tahu kenapa. Tak tahu sebab apa.

Sayang, Itu tanda nya Allah rindu. Allah rindu rintihan doa dan hajat kita. Cuba ingat balik. Bila kali terakhir kita bermunajat sepenuh curahan hati kita pada Allah ?

semalam ?

kelmarin ?

minggu lepas ?

tak pernah langsung ?

Allah..Allah..

Sayang...
Bila tiba-tiba rasa nak menangis. Sebak rasa macam tak kena. Ingatlah.
Allah sedang rindu kan kita.

Mungkin dengar nasihat, rasa teruntun hati tu. Padahal takde ayat touching pun.
Tapi kita yang over nak sebak pulak .
No no. Rase tu Allah yang bagi.

Cuba kalau,
Rasa sedih sebak nak menangis.
Kita cepat-cepat pergi toilet.
Cari kepala paip. Bukak paip.
Mandi ? Tak. Ambil wudhu'. Masa amik wudhu tu hayati setiap titisan air yang jatuh pada anggota wudhu.

Confirm makin lebat hujan air mata.
Sebab ape ? Sebab nak pergi jumpa Allah ni.

Hamparkan sejadah.
Solat lah. Doa lah. Minta lah. Allah dengar. Allah rindu tu. Sebab tu Allah bagi rasa sedih tu.

Lepas siap mengadu. Mesti rasa lega. Sebab Allah dah dengar rintihan kita. Bersyukurlah kerana masih ada yang sayang.

Sayangg..
walaupun tiada bahu untuk bersandar untuk melepaskan rasa sedih kecewa marah,
tapi,
Kita masih ada lantai untuk bersujud. Kita masih ada Allah untuk di adukan segala masalah.
Okay? Jangan sedih lagi.
La tahzan. Innallaha ma'ana.
Ingat, Allah sentiasa ade dengan kita.
sebarkan bahagia

Moga Allah Redha...
Wallahu'alam



Posted via Blogaway

Saturday, 11 October 2014

LAGU HONEYMOON

[LIRIK LAGU] OKY SETIANA DEWI - ANDI ARSYIL RAHMA…: http://youtu.be/BZDVX467PAk

Saat selepas bergelar suami isteri...

Dan lepas kahwinlah baru belajar nak melayan lagu fe"feeling" nih...kih..kih...kih...

Untuk tontonan dan hiburan semua....selamat berhibur....

Jom berkenalan...=)

FB: Juliza Sarif
Fanpage: Sihatnatural Life
Sms/Call/WhatsApp: 013 3081376
Shaklee ID: 888399 (Your Best Consultant & Distributor)


Posted via Blogaway

Friday, 10 October 2014

ELAK DEMAM TANPA UBAT

Teks: Juliza Mhd Sarif

Assalamualaikum wbt...hari ini..Ju just nak share petua nak elak demam...actually dapat mesej ni dari kawan kat WhatsApp group...so...forward je la kat sini...hehe....=)

RAWATAN UNTUK DEMAM/SELSEMA/BATUK - SOCKS REMEDIES

Kalau anak demam...memang jadi susah hati...nak makan tak lalu...tido malam pon tak lena kan...sebab takut kita tengah sedap tido... tiba-tiba demam anak naik mendadak....kejap-kejap bangun jelum kepala...kepala anak le..bukan kepala kita...lap badan dia...rasa dahi...rasa badan...besok pagi ibu dah jadi beruang panda...lebam bijik mata... Ok nak kongsi sini...rupanya selain menjelum kepala dan basahkan badan anak ada satu cara untuk turunkan suhu badan anak iaitu Teknik hidroterapi menggunakan Stokin Basah.

Teknik Hidroterapi Stokin Basah

Menurut University of Maryland Medical Center teknik ini boleh membantu mengurangkan demam. Sebelum tidur, rendam sepasang stokin kapas nipis di dalam air, perah dan letakkan stoking basah pada kaki. Pakai sepasang lagi stokin lagi dan memakai kedua-dua pasang semasa tidur (double socks). Pada orang dewasa pon sesuai.

Semasa tidur, badan akan mula mengedarkan cecair limfa dan darah untuk melawan kaki basah, yang juga merangsang sistem imun. Stoking selalunya akan kering pada waktu pagi. Ulangi rawatan selama lima hingga enam malam berturut-turut seperti yang diperlukan untuk mengurangkan demam.

Opp

Kerana kaki kita mengandungi kepekatan yang lebih tinggi kelenjar peluh daripada seluruh badan kita, ia membantu dalam pembebasan haba.-Dr. Mehmet Oz, MD (http://www.sharecare.com/user/dr-mehmet-oz)

Selain kaedah wet socks menggunakan air biasa, terdapat beberapa penawar semulajadi yang juga sangat berkesan dalam merawat penyakit selsema atau batuk dan demam untuk melawan virus dan bakteria.

1. GARLIC SOCKS - MERAWAT SELSEMA /BATUK / DEMAM

Letakkan bawang putih pada stokin anak.

Cara untuk bayi atau anak kecil :

1. Pakaikan anak stoking berlubang besar sedikit spt jenis berkait atau yg berlubang-lubang.

2. Ambil sehelai lagi stoking, masukkan bawang putih yg telah ditumbuk sedikit, tidak perlu lumat, untuk bayi ambil separuh bawang putih dahulu ditakuti kaki anak terlalu kepanasan (tujuan guna 2 stokin berlapis adalah bagi mengelakkan tapak kaki bayi kemerahan sbb kepanasan bawang putih).

Jika bayi tidak selesa, boleh gunakan minyak bawang putih dan sapukan pada tapak kaki anak.

Cara buat minyak : Bakar seulas bawang putih tanpa buang kulit, lenyekkan pada minyak zaitun (boleh gunakan minyak masak biasa, minyak kelapa, atau minyak yang tiada bahan yang tidak semulajadi)

Untuk anak yg lebih dewasa :

Boleh guna sehelai stokin sahaja atau lekatkan sahaja bawang putih di tumit menggunakan handsaplast.

3. Biar anak tidur semalaman begitu. Selalunya, nafas anak juga akan berbau bawang putih apabila bangun tidur. Tujuannya supaya bawang putih itu menyerap dalam kulit sebagai antivirus .

Bawang putih sangat baik utk paru-paru. Ia juga akan melawan bakteria & virus dan pada masa yg sama juga meningkatkan imun badan.

2.ONION SOCKS

Menggunakan kaedah atau cara yang sama seperti Garlic Socks.

Penawar menggunakan bawang putih ini boleh digunakan untuk merawat apa sahaja penyakit disebabkan virus, bakteria atau fungus manakala bawang merah untuk penyakit disebabkan virus dan bakteria sahaja.

3. LEMON SOCKS - MERAWAT DEMAM

Cara merendam stoking dengan jus lemon.

1. Perah jus lemon (lemon organik lebih bagus, jika tiada, guna sahaja lemon biasa) campurkan dalam semangkuk air suam.

2. Rendam stoking beberapa minit hingga benar-benar menyerap jus tersebut.

3. Pakaikan pada anak stoking basah tersebut. Biar semalaman.

4. Rendam kembali stoking jika sudah kering ketika tidur dan pakaikan kembali pada kaki.

Boleh juga gunakan kain dan celup pada jus lemon, kemudian bungkus kaki anak dengan kain tersebut dan pakaikan stoking yang kering pula (1 kain basah dengan jus lemon, lapis dengan 1 stoking kering).

Cara hirisan lemon :

1. Hiris lemon nipis-nipis.

2. Lekatkan pada tapak kaki guna hansaplast atau tak perlu lekat, terus balut dengan stoking.

3. Pakaikan stoking semalaman.

4. Tukar hirisan lemon jika lemon tersebut kering semasa tidur.

4. FIG VINEGAR (FV) / CUKA BUAH TEEN atau APPLE CIDER VINEGAR (ACV) / CUKA EPAL - MERAWAT DEMAM

1. Ambil FV/ACV kira-kira 2-3 sudu besar, campurkan dalam semangkuk air suam. Atau ikut kadar 1:1

2. Rendam stoking beberapa minit hingga benar-benar menyerap jus tersebut.

3. Pakaikan pada anak stoking basah tersebut. Biar semalaman.

4. Rendam kembali stoking jika sudah kering ketika tidur dan pakaikan kembali pada kaki.

*Boleh juga gunakan kain dan celup pada FV/ACV bercampur air suam tadi, kemudian bungkus kaki anak dengan kain tersebut dan pakaikan stoking yang kering pula (1 kain basah dengan ACVn, lapis dengan 1 stoking kering)

*Boleh juga menggunakan cuka kurma atau cuka putih biasa.

Sebelum memulakan semua rawatan di atas, sila lakukan ujian pada kulit anak dahulu. Oleskan sedikit bahan yang mahu digunakan, tunggu dalam setengah jam, lihat ada keradangan kulit atau tidak. Jika tidak boleh teruskan, jika ada sila hentikan. Kaedah ini dipanggil PATCH TEST..

Bagaimana sifat asid lemon / fv / acv membantu merawat demam atau menurunkan suhu demam panas?

Ini kerana sifat asid membantu menarik haba daripada kulit dan menarik haba keluar dari kepala dan bersurai ke seluruh badan. Apabila haba dapat bergerak ia menjadi satu alat aktif untuk melawan jangkitan.

>>>Selain itu, boleh juga menggunakan PUTIH TELUR (bagi yang tidak alah pada telur, dan anda akan lihat putih telur seakan masak setelah menyerap haba daripada badan) .

>>>Jel LIDAH BUAYA / ALOE VERA fresh daripada daunnya juga boleh digunakan merawat demam dengan cara sapukan jel pada seluruh tapak kaki dan pakaikan stokin, oleskan lagi jel tersebut 2-3 kali diwaktu pesakit sedang tidur.

Sumber: GROUP NUTRISI REMEDI ALAMI MALAYSIA (GNRAM).

Selamat Mencuba..!!!


Posted via Blogaway

Thursday, 9 October 2014

KECIL...TAPI BESARR....

Teks: Juliza Mhd Sarif

Assalamualaikum wbt...topik leisure untuk semua....simple je..tapi pada pandangan Ju perkara yang sangat penting dalam kehidupan...

KECIL...TAPI BESAR....!!!

2 perkara yang Ju nak sentuh pasal benda kecil ni....

1. Perkara kecil yang ditangguh-tangguh untuk diselesaikan

Ok..bab ni...rasanya ramai yang sedar...kadangkala buat ...kadangkala tak buat...hehe...
Sebenarnya, banyak konflik yang berlaku dalam kehidupan ini..berpunca dari masalah yang tak diselesaikan disebabkab punca yang remeh.

Contohnya: tangguhkan basuh kain sebab belum penuh bakul...hihi..simple je kan...
Esoknya nak basuh kain, tetiba pulak lepas basuh tu...hujan turun selebat-lebatnya..alhamdulillah...hujan rahmat...dah kene sidai dalam rumah....tiba-tiba pulak..anak kecil dalam rumah...minum HotChoco...kita tak sedar..dicurahnya air tadi ke baju-baju yang baru disidai....sudah....aduhai.....dah la pulak kene kat kemeja hubby, kain jenis susah nak tanggal kotoran pulak tu.....ish..ish...kene pulak menyental...mula la rasa nak marah...tup...tup...tengah marah tu...datang pulak mertua...kih kih kih...memang jadi drama...pulak tu MIL jenis yang cerewet...habis di gosipnya dengan ipar duai pasal kita menyidai baju dalam rumah...dah rupa macam pasar malam..hihi.....mesti membengkak je kan.....haha...mula la rasa tak senang dengan MIL sebab gosip tadi...bermula la episod "tak ngam" bermula....puncanya...simple je...tangguh basuh baju...kih...kih...kih....=)

Sebenarnya...banyak lagi kes yang simple..ni antara yang paling glemer la yang Ju dengar masa officemate borak-borak kat office dulu...hihi...

2. Kandungan kolesterol dalam makanan...walaupun kita ambil sedikit sahaja makanan...tetapi kolesterol nya tinggi...aduh..!!!
Hal macam ni..kene tengok la...kandungan makanan yang dibeli. Tambah juga info pasal kandungan kolesterol makanan. Contohnya : kolesterol dalam daging merah lebih tingi dari daging putih. Jadi, kalau makan daging merah...kene lah kawal sikit. Jangan la nak makan sampai separuh pinggan....lainla daging putih..contohnya ikan...kalau ambik banyak pun, kandungan kolesterol tetap lebih rendah jika dibandingkan dengan daging lembu...

Nampak tak beza...kecil...tapi besar...besar tapi kecil...!!!

Okeh..Ju nak mengundur diri...jam pun dah 5.08 petang...elok sangat nak prepare hal malam nanti.

Jangan malu-malu nak hubungi Ju...

FB: Juliza Sarif
Fanpage: Sihatnatura Life
Sms/Call/Whats: 013 3081376
Shaklee ID: 88399 ( Your Best Consultant & Dealer )


Posted via Blogaway

HARI RAYA KORBAN

Teks: Juliza Mhd Sarif

Assalamualaikum wbt...alhamdulillah...dah habis raya haji...Raya Haji yang bermakna untuk Ju...dan penghayatan yang begitu menusuk kalbu....ecehhhh...jiwang pulak malam ni...hehe...

Sekadar coretan ringkas...Raya Haji ni..ramai yang update..balik kampung...banyak makan daging...berat pon makin naik...menambah-nambah daging dalam badan...huhu...

Raya Haji....Ju tak dapat tunaikan Solat Eid Adha...kerana Allah bagi cuti...tambah pulak anak kecik...siapa nak jaga kan..??

Tapi, penghayatan itu lebih bermakna....

PENGORBANAN HIDUP

Itu lah penghayatan yang Ju nak share....dan kita sama-sama renungkan...setakat mana pengorbanan Kita sebagai.....

1. Anak
2. Pelajar/ Pekerja
3. Suami/ Isteri
4. Menantu
5. Ipar
6. Boss

Dan kalau dihimpun semuanya....PENGORBANAN SEBAGAI HAMBA ALLAH SWT...

Memang rasa macam kerdil sangat....sangat sedikit kan....

Sekarang dah jadi ibu...terasa sedikit sangat pengorbanan kita pada ibubapa...

Belum lagi...nak kira yang lain-lain....

Selagi kita hidup di dunia.....hiduplah dengan impian...

Bahagiakan ibubapa
Bahagiakan suami atau isteri
Bahagiakan Anak-anak
Bahagiakan masyarakat

Kerana...KUNCI KEBAHAGIAAN ADALAH.....MEMBAHAGIAKAN ORANG LAIN YANG KITA SAYANG...

Ok lah..Ju nak mengundur diri...salam eid adha....

Ramaikan kenalan, luaskan pandangan fikiran...kukuhkan silaturrahim....

FB: Juliza Sarif
Fanpage : Sihatnatural Life
Sms/ Call/ WhatsApp: 013 3081376
Shaklee ID: 888399 (Your Best Consultant & Distributor)


Posted via Blogaway

Friday, 3 October 2014

TIPS MENGAWAL MARAH

Teks: Juliza Mhd Sarif

Bismillahirrahmaanirrahim....

Assalamualaikum wbt...hari ni...nak share satu segmen motivasi...hehe...sebenarnya...bukanlah motivasi sangat...cuma perkara biasa yang berlaku dalam kehidupan...dan ianya adalah satu fitrah...

Ok lah...marah ni...bukan setakat kita ni...manusia biasa...malah Rasulullah SAW dan Allah juga marah....tapi berbezalah marah kita yang namanya hambaNya yang memang ada DOSA...

TIPS MENGAWAL KEMARAHAN

1. Jika tengah marah waktu berdiri, maka duduklah dan istighfar..InsyaaAllah...akan rasa lebih tenang.

2. Setelah duduk, tetapi masih marah..maka bergeraklah untuk ke tempat wuduk, dan berwuduklah.

3. Jika berwuduk pun tak mampu mengurangkan lagi kemarahan, maka beredarlah dari tempat perbalahan @ yang mendatangkan marah.

4. Jika masih lagi marah, pergi la mencuci benda-benda yang kotor...kerana mungkin kemarahan tadi disebabkan hati kita yang kotor ( masa mencuci tu...sental lah cukup-cukup kotoran tu...hihi...)

5. Jika masih lagi belum reda kemarahan itu..tanyalah diri anda...apakah perkara yang anda buat Allah marah...???

Sekian, coretan nota motivasi untuk kita semua...semoga bermanfaat...=)

Feel free to contact me yea...

FB: Juliza Sarif
Fanpage : Sihatnatural Life
Sms/ Call/ WhatsApp: 013 3081376
Shaklee ID : 888399 (Your Best Consultant & Distributor)


Posted via Blogaway

TIPS MENGURUS KEMARAHAN

Teks: Juliza Mhd Sarif

Bismillahirrahmaanirrahim....

Assalamualaikum wbt...hari ni...nak share satu segmen motivasi...hehe...sebenarnya...bukanlah motivasi sangat...cuma perkara biasa yang berlaku dalam kehidupan...dan ianya adalah satu fitrah...

Ok lah...marah ni...bukan setakat kita ni...manusia biasa...malah Rasulullah SAW dan Allah juga marah....tapi berbezalah marah kita yang namanya hambaNya yang memang ada DOSA...

TIPS MENGAWAL KEMARAHAN

1. Jika tengah marah waktu berdiri, maka duduklah dan istighfar..InsyaaAllah...akan rasa lebih tenang.

2. Setelah duduk, tetapi masih marah..maka bergeraklah untuk ke tempat wuduk, dan berwuduklah.

3. Jika berwuduk pun tak mampu mengurangkan lagi kemarahan, maka beredarlah dari tempat perbalahan @ yang mendatangkan marah.

4. Jika masih lagi marah, pergi la mencuci benda-benda yang kotor...kerana mungkin kemarahan tadi disebabkan hati kita yang kotor ( masa mencuci tu...sental lah cukup-cukup kotoran tu...hihi...)

5. Jika masih lagi belum reda kemarahan itu..tanyalah diri anda...apakah perkara yang anda buat Allah marah...???

Sekian, coretan nota motivasi untuk kita semua...semoga bermanfaat...=)

Feel free to contact me yea...

FB: Juliza Sarif
Fanpage : Sihatnatural Life
Sms/ Call/ WhatsApp: 013 3081376
Shaklee ID : 888399 (Your Best Consultant & Distributor)


Posted via Blogaway

SOLAT DHUHA

Teks: Juliza Mhd Sarif

Assalamualaikum wbt...semoga Jumaat hari ini...kita semua dikurniakan rahmat Allah SWT yang tak putus-putua...aamiin...

Ok lah...kali ni..Ju cuma nak share pasal Solat Dhuha...

Setakat kefahaman Ju la pasal Solat Dhuha ni...

1. Dibuat pada waktu dhuha...antara jam 8pg-11 pagi...tapi ada je banyak lagi pandangan pasal waktu solat ni..

2. Dibuat sebanyak 2,4, 8 dan 12 rakaat...salam setiap 2 rakaat

3. Dibuat sebagai tanda syukur dengan kurniaan rezki dari Allah SWT yang tak pernah putus untuk hambaNya

4. Merupakan antara solat sunat kegemaran Rasulullah SAW..

Ramai yang mengatakan...kalau nak murah rezki, mendapat rezki yang tak putus-putus....amalkan Solat Sunat Dhuha....=)

Dan..perlu kita faham...bahawa rezki ini..bentuknya luas..kesihatan, kebahagiaan hidup, anak-anak, dan banyaakkkk lagi....bukan hanya...bersifat material sahaja...wallahua'lam..

Jom...istiqomah solat Dhuha...!!!

Panjangkan silaturrahim....bertukar pandangan dan berkongsi kehidupan...feel free to contact me ye....

FB : Juliza Sarif
Fanpage : Sihatnatural Life
Sms/Call/WhatsApp: 013 3081376
Shaklee ID: 888399 (Your Best Shaklee Consultant & Distributor)


Posted via Blogaway

SERONOKNYA BERSAIZ XXL...!!!

Teks : Juliza Mhd Sarif

Assalamualaikum wbt....salam ceria semua...semoga hari ini..lebih baik dari semalam..aamiin....

Hari ini...Ju nak share mengenai saiz badan yang "besar" atau terkenal dengan saiz "XXL"...

Selalu Ju perhatikan...golongan sebegini selalu dijadikan "bahan" untuk melawak, buat kelakar dan tak kurang juga bahan "gosip"...Saiz macam mana badan kita, yang penting.. Kita selesa....ye tak...???

APA MAKNA SELESA...???

Selesa yang Ju maksudkan ialah..tahap kesihatan...Walau ape saiz kita sekalipon...pergilah buat Check Up...dan perkara yang paling bahaya...tetapi selalu buat-buat tak pandang....KOLESTEROL...!!!

Saiz tubuh yang kecil...tidak bermakna kolesterol rendah...dan bersaiz "XXL" belum pasti tinggi kolesterol...semuanya bergantung kepada gaya hidup dan pemakanan harian..

Jika anda bersaiz XXL...tetapi keadaan kesihatan anda memuaskaan...maka BERBAHAGIALAH dengan saiz anda...Tetapi, jika anda rasa tidak selesa...aturkan pemakanan anda...supaya anda kelihatan "I Got Cinched"

Ada juga bersaiz XXL tetapi "Fit"..bersenam pon tak "pancit"..nak ajak lari pecut pon tak de hal...tambah lagi...nak panjat gunung pon "steady" je..yang jenis macam ni...kalau rasa "very steady"...just BERBAHAGIALAH dengan saiz anda....=)

Bab LEMAK pun satu perkara yang penting..lemak visceral dan subcutaneous....yang paling bahaya...Visceral..sebab ianya menyelaputi organ...luaran mungkin nampak ramping dan slim..tapi...organ-organ dalaman kita...mungkin dah tak mampu bernafas dek penangan selimut lemak Visceral tuh.....dahsyat...!!!

Penangan Visceral ni lah...yang tiba-tiba lumpuh, dapat serangan lemah jantung...dan tak kurang juga masalah kolesterol dalam darah...sebab lemak yang sudah tepu....bertukar jadi kolesterol...dan masuk ke sel darah...bahaya wooo...!!!

Ini salah seorang Chef yang boleh dikatakan "I got Cinched" bila berat badan dah berlebihan....umur yang masih muda..lingkungan 25-an...masih bujang...tetapi memilik berat yang tak stabil....

Setelah mengamalkan Shape Up Programme...Alhamdulillah....badan dah stabil...dan membuatkan si teruna ini teruja ialah...dia tak perlu menghabiskan beribu ringgit untuk "Cinched" kan tubuh dia....dengan Shaklee....penurunan berat badan yang selamat, berkesan dan mudah ini...sudah melepasi beratus-ratus kajian....kerana itu...hasilnya...tip top...

Saya pon sedang dalam proses mendapatkan semula berat badan unggul...tidak kurus..dan tidak juga tembam...walaupun belum masuk kategori "gemuk"...sebab saya lebih suka memilih BERBAHAGIA DENGAN SAIZ YANG JU SELESA...

Ju suka jalan laju, naik turun tangga dengan laju..senaman aerobik melompat-lompat...maka berat badan yang unggul HARUS diperoleh...

Ok lah....Ju nak berhenti di sini...tunggu next entri Ju okeh...tata...Assalamualaikum wbt...

Feel free to contact me ye....tambahkan kenalan..panjangkan silaturrahim...

FB: Juliza Sarif
Fanpage: Sihatnatural Life
Sms/ Call/ WhatsApp: 013 3081376
Shaklee ID: 888399 ( Your Best Shaklee Conultant & Distributor)


Posted via Blogaway

Thursday, 2 October 2014

TIPS MENGURUS KEMARAHAN

Teks: Juliza Mhd Sarif

Bismillahirrahmaanirrahim....

Assalamualaikum wbt...hari ni...nak share satu segmen motivasi...hehe...sebenarnya...bukanlah motivasi sangat...cuma perkara biasa yang berlaku dalam kehidupan...dan ianya adalah satu fitrah...

Ok lah...marah ni...bukan setakat kita ni...manusia biasa...malah Rasulullah SAW dan Allah juga marah....tapi berbezalah marah kita yang namanya hambaNya yang memang ada DOSA...

TIPS MENGAWAL KEMARAHAN

1. Jika tengah marah waktu berdiri, maka duduklah dan istighfar..InsyaaAllah...akan rasa lebih tenang.

2. Setelah duduk, tetapi masih marah..maka bergeraklah untuk ke tempat wuduk, dan berwuduklah.

3. Jika berwuduk pun tak mampu mengurangkan lagi kemarahan, maka beredarlah dari tempat perbalahan @ yang mendatangkan marah.

4. Jika masih lagi marah, pergi la mencuci benda-benda yang kotor...kerana mungkin kemarahan tadi disebabkan hati kita yang kotor ( masa mencuci tu...sental lah cukup-cukup kotoran tu...hihi...)

5. Jika masih lagi belum reda kemarahan itu..tanyalah diri anda...apakah perkara yang anda buat Allah marah...???

Sekian, coretan nota motivasi untuk kita semua...semoga bermanfaat...=)

Feel free to contact me yea...

FB: Juliza Sarif
Fanpage : Sihatnatural Life
Sms/ Call/ WhatsApp: 013 3081376
Shaklee ID : 888399 (Your Best Consultant & Distributor)


Posted via Blogaway

RESEPI BUAT REMPAH KARI SENDIRI

Teks: Juliza Mhd Sarif

Bismillahirrahmaanirrahim...

Assalamualaikum wbt...hari ni..Ju nak berkongsi resepi yang Ju dapat dari sepupu Ju...Ju panggil Yong aje

:: Resepi Buat Kari Tanpa Rempah ::

Kalau tak de rempah kat dapur...nak ke kedai pulak rasa malas semata-mata nak membeli rempah..boleh cuba resepi ni....;)

Blend je semua ni

Bawang besar 1 biji
Bawang putih  3 ulas
Halia  besar ibu jari
Kunyit hidup besar kelingking
Biji ketumbar  2 sudu besar
Jintan manis 1sudu besar
Jintan putih 1 sudu besar
Lada hitam 1sudu jecil
Cili kering 10 tangkai (ikut tahap kepedasan masing-masing..kalau nak pedas lagi..tambah lagi la)

Tambahan:
# Asam keping ( kalau buat kari ikan)
# Buah pelaga & kulit kayu manis ( kalau buat kari ayam @ daging)

Cara-Cara:

Tumis daun kari, buah pelaga, kulit kayu manis dan halba dulu..kemudian baru masuk yang blended pes tu...sampai pecah minyak

Kemudian...masuk santan sedikit je.. sebab pes memang akan pekatkan kuah

Selamat Mencuba....;)

Kredit: Ummi Yong

Kepada yang risau inch pinggang tu naik...standby siap-siap Lecithin sebelum makan...lepas makan..ambik air suam panas, telan la 3-5 biji lecithin tu...biar lemak-lemak yang masuk perut tu pecah...tak sempat menempel ke badan....jangan pulak minum banyak air...cuma minum air sikit je....nak telan kapsul tu...hehe...=)

Lepas sejam...kalau rajin..buat air lemon atau limau kasturi panas..tanpa gula yer....minum....barula pinggang pon ramping....hihi...takde la lemak nak "bertapa" kat perut tu...hihi...=)

Bukan setakat resepi masak....nak slim pon dapat...ini lah cara Ju maintain kan badan....sebab Ju jenis "perut nasi"..tak boleh la nak diet tanpa makan nasi...ok la..Ju nak beradu dulu...bye..bye....Assalamualaikum wbt....

Feel free to contact me yea....=)

FB: Juliza Sarif
Fanpage: Sihatnatural Life
Sms/Call/WhatsApp: 013 3081 376
Shaklee ID :888399 ( The Best Consultant & Distributor)


Posted via Blogaway

Popular Posts