Wednesday, 14 January 2015

SAKIT TUMIT DAH HILANG

Teks : Juliza Mhd Sarif
Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera
Malam ni nak update cerita ringkas jer....sebab nak share cerita best dari kawan lama sekolah menengah dulu...
Namanya NorHafiza...saya panggil Ija....orang nya comel..putih lepak....dah kawen pon....tapi belum ada anak lagi....
Ija mula ada kesedaran nak jaga bab kesihatan badan bila dia keguguran anak pertama.....memang Ija sedih sangat...Doktor kata badan dia lemah....sebab tu tak boleh nak carry on pregnancy...
So...lepas pantang tu....terusla Ija search supplement untuk tingkatkan tahap kesihatan badan....dan...Ija memilih Shaklee.....ha...thumbs Up untuk Ija....
Tetiba, malam ni....dia WhatsApp Ju...bagitau sejak dia ambil Ostematrik...dah hilang sakit tumit dia....dia sendiri tak perasan....bila sakit tumitnya hilang....hihi.....
Fevret mak kesayangan Ju tau Ostematrik ni....sejak ber "oste"....mak memang nampak lebih ceria dan sihat.....

Bukan setakat Mak je....siap dia promote kat Kakak dia yang umur 70-an....asyik sakit lutut...alhamdulillah...dah lega sakit lututnya...biiznillah...Ostematrik adalah asbabnya...=)
Mak sekarang...dah kurang sangat ngadu sembelit dan angin dalam perut.....makin kuat berjalan pulak tu....hihi....

Okeylah...setakat ni sharing untuk hari ni...
Kalau ada yang nak berkongsi idea, share pengalaman bersama Shaklee ker...atau travel mana-mana tempat best....sudi-sudikanlah ber"sharing" yer.....ni laman sosial Ju....

FB : Juliza Sarif
Page : Sihatnatural Life
Sms/Call/WhatsApp/ Telegram : 0133081376
Shaklee ID : 888399 (Your Best Consultant & Distributor)

Posted via Blogaway

Tuesday, 13 January 2015

CARA BUAT MASKER ALFALFA

Teks : Juliza Mhd Sarif

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera

Malam anak tengah tidur ni, Ju nak share cara-cara nak buat Masker Alfalfa. Memandangkan ramai yang bertanya cara nak buatnya bila Ju dok update status kat FB tu...

Bahan-bahan

1-2 biji alfalfa
Air masak secukupnya ( kalau boleh biarla air bersih yang siap ditapisyer )

Cara-cara

1. Ambil 1-2 biji alfalfa
2. Rendamkan kejap sampai kembang ( dalam masa 5 minit je pon)

3. Sedia untuk menepek ke muka

#Gambar snap di hari yang berlainan....so, jangan pelik pulak bekas nyer mula2 putih..pastu hijau pulak..

Dah siap....selamat lah muka yang dah bertukar warna hijau itu....macam warna hijau hulk kan...hihi.....

Okey...simple je sharing malam ni....selamat "menghijaukan" muka....

Assalamualaikum

Free-free...let's connecting each other....=)

FB : Juliza Sarif
Page : Sihatnatural Life
Sms/Call/WhatsApp/Telegram : 013 3081376
Shaklee ID : 888399 (Your Best Consultant & Distributor)


Posted via Blogaway

VITAMIN C UNTUK RESDUNG

Teks : Juliza Mhd Sarif

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera


Bercerita pasal resdung...macam-macam gaya cerita. Ada yang jerawat teruk, gatal hidung, bersin macam nak demam...ada jugak yang asyik berhingus macam "drug addict" pon ada.

Resdung adalah sejenis penyakit yang berpunca dari imun badan yang rendah. Disebabkan kurang daya tahan badan, ianya menjadi semakin kronik, malah boleh membawa kepada meningitis dan juga kanser hidung.



Cegah sebelum parah...itulah kata-kata yang sering kita dengar. Imun badan ini perlu diperkuatkan sedikit demi sedikit. Setiap yang perlu dibina itu bermula dari asasnya.
Asas untuk kesihatan tubuh badan ialah usus yang bersih. Kemudian, barulah membawa kepada daya tahan badan yang tinggi.


CUCI USUS SELALU

Usus perlu dicuci selalu. Cuma tengok tandas kita. Kalau tak dicuci setiap hari...agak-agak bersih tak. Wangi ke...mushukk...???


Itu juga ibarat nye usus. Kene cuci selalu. Pengambilan Alfalfa dan herblax sangat membantu. Herblax membantu melembuatkan sisa-sisa usus yang sudah keras dan "bertapa" di dalam usus. Tambahan pula, usus kecil panjang dan berlipat-lipat di dalam perut. Jadi, pencucian perlu kerap dan konsisten.


VITAMIN C UNTUK IMUN BADAN
Tahukah anda, pendedahan tubuh anda kepada radiasi akan mengurangkan vitamin C dalam tubuh..???


Seorang perokok akan memusnahkan sebanyak 500mg Vitamin C sehari  !!!

Bayangkan kehidupan harian kita. Asap kilang, kenderaan, udara yang tercemar. Kerana itu, dari bayi hingga dewasa..ramai yang mengalami masalah asthma, alergi yang teruk dan tidak kurang juga dengan resdung.


RESDUNG DAN DOS VITAMIN C


Melalui pengalaman saya, pesakit resdung perlu mengambil Vitamin C yang banyak setiap hari. Saya bermula dengan 2 biji sehari. Kemudian saya tingkatkan kepada 4 biji sehari. Alhamdulillah, resdung saya sangat berkurang !!! Terasa macam MAGIC je bila makan udang tak lagi menggaru satu muka. Berkeruk-keruk badan dan kaki.


Masker Yang Best
Bukan perkara pelik kalau rasa gatal-gatal di muka jika anda pesakit resdung. Jerawat pon memang "fresh" je macam cendawan tumbuh lepas hujan. Segar sungguh kat muka.. Hudohhh...bak kata orang Utara....hehe...


Bermasker dengan Vitamin C memang tak pernah mengecewakan. Mudah sangat. Cuma patahkan Vitamin C kepada 3 bahagian. Kemudian, kembangkan Vitamin C dengan air....dan oleskan di wajah. Anda akan rasa gatal-gatal dan sedikit pedih. Tapi best....bukan pedih yang menyakitkan. Rasa best mungkin kerana kuman yang ada di bawah kulit tadi sedang berperang dengan Vitamin C.
Biarkan hingga kering. Kemudian basuhkan wajah anda dengan air bersih. Ju lebih suka basuhkan dengan air sejuk. Air suam akan bukakan liang roma.


Keesokan harinya..terasa lembut dan lembap je kulit muka. Patutla ramai artis asyik nak menyuntik muka dengan Vitamin C. Memang betul !!! Vitamin C benar-benar buat kulit rasa lebih lembap dan lembut. Rugi tak mencuba. Bila dah cuba, mesti nak buat selalu...=)



Konsisten dengan alfalfa dan juga Vitamin C sangat tak mengecewakan. Relakan tubuh anda dicuci setiap hari...dan "kebalkan" askar dalam tubuh anda dengan kehadiran Vitamin C yang cukup....Pasti hidup lebih ceria, bermakna dan cantik.


okeh, setakat ini tulisan Ju untuk hari ini. Feel free untuk contact Ju..nak bertukar pandangan, bagi idea untuk penulisan yang lebih baik dan apa-apalah sahaja sharing yang menarik...sharing is caring...^____^


Call/Sms/ Whats App : 013 3081376
Shaklee ID : 888399 (Your Best Consultant & Distributor)

Posted via Blogaway

Monday, 12 January 2015

MASKULIN DENGAN ESP SHAKLEE

Teks : Juliza Mhd Sarif

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera

Maskulin kebiasaan perkataan yang berkaitan dengan lelaki. Semua lelaki mengidamkan kriteria maskulin pada diri mereka. Walaupun mungkin orang di luar sana tidak memandang mereka adalah lelaki maskulin, cukuplah pasangan hidup atau orang terdekat yang mereka sayangi memandang mereka adalah lelaki "maskulin".
Soya, antara makanan yang dikatakan akan menjadikan lelaki kurang "maskulin". Rata-rata lelaki menganggap mereka akan menjadi lebih kepada wanita, hormon mereka akan bertukar cenderung kepada hormon wanita dan bermacam-macam lagi "mitos" yang "menakutkan" mereka.


LELAKI LEBIH MASKULIN DENGAN ESP SHAKLEE

1. ESP DIEKSTRAK DARI SOYA NONGMO
Tidak dinafikan minuman soya akan mengganggu tahap kestabilan hormon. Tambahan pula, soya yang ada di pasaran adalah soya GMO. Soya GMO tinggi toksik, membuatkan perubahan hormon tubuh badan seseorang, malah cenderung untuk mengaktifkan sel kanser dalam tubuh. Mungkin "ini" yang dianggap tidak maskulin.


2. MENGIMBANGI HORMON TUBUH

Soya ESP sangat membantu untuk mengimbangi hormon tubuh. Kebanyakan ayam yang dijual di pasaran tinggi dengan hormon estrogen (hormon yang tinggi dalam tubuh wanita). Mungkin lelaki di luar sana lebih memikirkan kesan makan 'ayam cucuk' berbanding ESP Shaklee. Ayam yang tinggi dengan hormon estrogen lebih cenderung mengganggu kestabilan hormon testosteron dalam tubuh lelaki berbanding soya.

Kanser prostat yang sering dialami oleh golongan adam semakin tinggi sejak kebelakangan ini. Amalan gaya hidup dan pemakanan perlu diteliti. ESP membantu tubuh untuh mengurangkan keaktifan sel kanser dalam tubuh.




3. Tenaga "EKSTRA" Untuk Lelaki Maskulin
Tak dinafikan, ramai pengguna ESP Shaklee mengakui mereka akan rasa lebih bertenaga dengan mengamalkan minuman ESP Shaklee. Makin ramai lelaki yang "makin boroi" bila berkahwin..(Termasuklah suamiku sendiri...ahaakkks,..).



Cuba bandingkan keselesaan semasa badan lebih "fit" masa sebelum kahwin dan perut yang makin "memboroi" selepas kahwin...??? Jadi, wahai sang arjuna di luar sana...anda fikir-fikirkan.....adakah anda MASKULIN dengan perut yang "boroi"...???



4. BINA BADAN UNTUK TAMPIL MASKULIN

Ramai yang ke gym untuk bina badan. Tak cukup lagi dengan gym, malah corak pemakanan pon dijaga semata-mata idamkan tubuh yang berketul-ketul. Pakai pulak baju yang fit. hihi.....Mungkin pada pandangan mereka wanita sangat tertarik dengan susuk tubuh mereka yang "maskulin" tu...hihi....(Ju tak minat la tengok laki pakai baju ketat...perempuan pon sama...pakai je la yang longgar-longgar....


Pengambilan minuman ESP Shaklee setiap hari akan membekalkan protein untuk tubuh. Ingat yer...nak dapatkan susuk tubuh yang berketul-ketul ni..kene banyak makan makanan tinggi protein, rendah lemak. ESP memang menepati ciri-ciri "BODY BUILDER"


oeh, setakat ini tulisan Ju untuk hari ini. Feel free untuk contact Ju..nak bertukar pandangan, bagi idea untuk penulisan yang lebih baik dan apa-apalah sahaja sharing yang menarik...sharing is caring...^____^


Call/Sms/ Whats App : 013 3081376
Shaklee ID : 888399 (Your Best Consultant & Distributor)

Saturday, 10 January 2015

BILA PEHA BERLAGA

Teks: Juliza Mhd Sarif


Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera..

Dapat bertemu lagi untuk entri kali ini...dari pagi nak menulis...sekarang ni berkesempatan nak menulis...alhamdulillah...sambil menulis...mata mencuri-curi tengok aksi si Hero Soleh Muhammad Taufiq ke sana sini....gembira betul dia...=)

Ok..tengok post hari ni..."BILA PEHA BERGESEL.." Sensitif kata seseorang pada Ju..hihi...ye lah...biasanya hal ni...terkena pada mereka yang bersaiz...ooopppppssss....hihi...=)


Peha yang berlaga adalah disebabkan lemak yang berkumpul di bahagian dalam peha. Akibat geseran kedua-dua peha...pasti ada risiko nya. Antaranya ialah

1. Peha melecet
2. Bahagian bergesel akan bewarna gelap
3. Seluar akan cepat nipis ( terutama lelaki)
4. Peluh yang akan sebabkan melecet
5. Rasa pedih dan sakit kesan akibat melecet
6. Risiko terjadinya keradangan kulit ( eczema, ruam, dsb)

Ia nampak biasa...atau "takde apa-apa kesan" pada diri...tetapi, bila hadapi situasi "melecet"....pasti ianya semakin sukar.


BAGAIMANA UNTUK ATASI  ???

1. Pengambilan makanan pemecah lemak/kolesterol
" Hanya lemak akan membakar lemak". Biasa dengar tak kata-kata macam ni..? Kata-kata ini betul...."Fats burning Fats"


Pengambilan minyak sihat seperti minyak ikan dan minyak zaitun sangat baik untuk membakar lemak dan kolesterol jahat dalam tubuh. Paras LDL dalam tubuh akan berkurang dengan pengambilan pati minyak ikan..dan juga minyak zaitun. Perlu memilih ya, cara pengambilan minyak zaitun yang sesuai.


Minyak ikan di dalam OmegaGuard Shaklee, sangat sesuai untuk mereka yng mempunyai paras kolesterol tinggi. Tak kurang juga di kalangan mereka yang mengalami masalah obesiti dan athma. Minyak ikan laut dalam ini kebiasaannya akan memberi kesan pengeluaran kahak yang banyak jika diambil oleh penderita asthma.
2. Senaman TaiChi
Senaman Tai Chi, nampak lemah lembut..tetapi ianya sangat memerlukan ketahanan badan yang tinggi.
Pergerakan untuk kekuatan sendi, otot badan memerlukan kekuatan otot dan ia sangat berkesan untuk pembakaran lemak. Lemak digunakan sebagai sumber tenaga di bahagian peha dan kaki memandangkan adalah kawasan yang perlu menampung keseluruhan berat badan.




3. Senaman Turun Naik Tangga
Senaman sebegini sangat baik ediamalkan. Terutama pada wanita yang inginkan pinggul yang lentik dan saiz peha yang cantik.


Naik tangga akan membuatkan dada kehadapan, dan pinggul automatik "dilentikkan". Dengan cara ini, pinggul akan melalui senaman lentikan dan akan membentuk cantik. Taklah mengembang je kan...
Keperluan tenaga yang tinggi ketika mendaki tangga sangat perlu. Jadi, dengan cara ini lah lemak di peha akan digunakan dan lama-lama akan berkurang. Jadi, bentuk peha akan lebih cantik. Tiada lagi PEHA BERLAGA !!!

Okeylah, setakat ini sahaja sharing hari ni... Feel free untuk contact Ju..nak bertukar pandangan, bagi idea untuk penulisan yang lebih baik dan apa-apalah sahaja sharing yang menarik...sharing is caring...^____^


Call/Sms/ Whats App : 013 3081376
Shaklee ID : 888399 (Your Best Consultant & Distributor)
Posted via Blogaway

Popular Posts