Thursday, 20 August 2015

RESEPI ASAM PEDAS PEKAT YANG OHSEM

Teks : Juliza Mhd Sarif

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera...

Setelah lama tak berkongsi cerita, hari ni Ju nak share resepi masak asam pedas yang pekat dan sedap di tekak...hihihi...

Suami Ju payah nak puji kalau masakan tu tak betul2 sedap di tekak dia....kalau dia dok kata sedap nih...maknanya memang sedap lah kot...kikiki....ok..kat sini Ju share yer resepi Ju ni...belajar dari kawan...dia kata ni asam pedas Johor...


Asam Pedas Ikan Senangin/Merah/ Ikan Pari Pekat

10 tangkai cili kering*
1 inci halia*
1 sudu lada hitam*
2 sudu ketumbar*
1 inci kunyit hidup*
2 ulas bawang besar*
5 ulas bwg putih*
5 batang bendi
1 biji tomato ( sederhana saiz)
2 tangkai daun kesum
Setangkai bunga kantan (optional)
Sekeping asam keping
Ikan merah/ senangin / Pari ikut suka la ikan mana yg sedap ditekak
Garam secukup rasa

Cara-cara:

1. Blend semua bhn bertanda *..kemudian tumis la sampai pecah minyak dgn daun kesum dan bunga kantan.
2. Masukkan air dlm 500ml dan asam keping.
3. Dah gelegak sikit, masukkan ikan.
4. Dlm 5 minit, dan ikan nampak dh masak,masukkan bendi, tomato dan garam secukup rasa
5. Semua dah masak elok, tutup api...sedia makan dgn nasi......

Sesiapa peminat asam pedas johor...ini asam pedas johor versi sesuka hati den...hihi....hasilnya, memang kuah asam pedas tu pekat...dan sedap menambah kuah...hihihi.....

Gambar Hiasan je nih...sebab lupa nak snap masa masak tu..sama je rupanya..hihi

Lepas makan...elok amalkan telan lecithin 3 biji...insyaaallah boleh kawal 'ternakan' lemak dalam badan tu.....

Selamat mencuba....:)

Feel free untuk contact Ju..nak bertukar pandangan, bagi idea untuk penulisan yang lebih baik dan apa-apalah sahaja sharing yang menarik...sharing is caring...^____^


Call/Sms/ Whats App : 013 3081376
Shaklee ID : 888399 (Your Best Consultant & Distributor)

No comments:

Post a Comment

Terima kasih bagi feedback..ceria selalu..

Popular Posts