Monday, 24 April 2017

11 Tips Khas Bersalin Ceaserean

Assalamualaikum wbt..dan Salam sejahtera..

Memandangkan, hari ni dah hari ke 40...lagi 4 hari merdeka katanya...K.ju nak kongsi..tips tips pantang secara czer..Ni kali ke 2 k.ju bersalin secara ceasarean....ngeri rasa bila nak masuk bilik yang tulis OT tu....huhuhu....

Ok lah....ni petua dan tips tips yang k.ju amalkan dari anak pertama...Alhamdulillah, best part masa czer kali ke 2...Dr puji...organ dalam ok...keadaan baik...tak melekat lekat.....

Satu hal bila dah pernah kene bedah ni, Dr akan lebih berhati hati untuk kali seterusnya...sebab terlalu banyak kes organ dalaman melekat dengan bahagian yang kena bedah untuk kali pertama....keadaan organ dalaman melekat lekat ni, melambatkan proses nak keluarkan baby.....tu yang risiko sebenarnya...

1. Elakkan haruan,pati haruan( Ni Dr sdri dh pesan awl2)
2. Bertungku mcm biasa. Elak kawasan perut
3. Selalu urut peha- betis dgn myk pns utk elak drh beku.
4. Mkn supplement utk nutrisi bdn, dan cepat sembuh luka. Saya ambik set pantang Shaklee.
5. Susukan anak. Ini sgt bantu cepat kecutkan rahim.
6. Bergerak selalu tp bukan lasak. Elak angkat benda berat
7. Batuk, bersin. Ampu perut dgn bantal.
8. Banyakkan makan kurma dan madu.
9. Boleh pakai bengkung lps luka luar dah cantum elok.
10. Bila dh mandi, lapkan luka luar dgn towel kering @ tisu. Ada hair dryer pun bagus. Selalu lap. Kadang peluh2 pun basah area czer tu, nnt boleh berair & infection.
11. Banyak minum air kosong suam. Utk elak dehidrat dan elak infection luka dalam.

Okeh....k.ju memang suka sangat dengan set pantang Shaklee....serius best. Luka cepat baik....dan kali ni..k.ju ambik Vivix Shaklee....sangat sangat membantu..buang darah nifas sampai habis....bonus lagi...k.ju tak perlu suntikan heparin yang biasa diberi pada ibu lepas bedah untuk elak darah beku....

Nak kata...best ke.......seronok..?? Dua dualah kan..

Sunday, 16 April 2017

PETUA BABY KENTUT

Alhamdulillah....dah genap sebulan Kak Ju berpantang. Secara rasminya kak Ju bukakan sarung tangan adik. Haa..biar bebas jari jemari comel tu....

Sebelum tu,dah potong siap siap kuku adik...biar pendek....taklah dia cakar muka dia bila jari jemari comel tu...pegang muka dia sendiri...hihi...

Okeh...kali ni Kak Ju nak share pasal kisah kentut adik....kentut pun nak citer ke...? Mesti...mesti nak citer...sebab, ramai je parent yang "jem" kejap bila baby kurang kentut, perut berangin...pastu meragam setiap masa.......kita pun boleh stress....yer tak

Ni kisah adik kentut....sudi.sudikan membaca ye...hihi...

K.ju perasan, 2-3 hari lepas adik tak kerap kentut macam selalu...pastu selalu sangat muak susu....dalam hati...budak ni minum terlebih dah ke...toing toing kepala berputar fikir kan hal muak susu...huhu

Malam kelmarin...dia susah sangat nak tidur...kejap kejap je....sampai dah tengah malam pun sama....tak lena sangat...

Last last...panaskan iron, tuam perut,urut kaki,tapak kaki....terkentut2...kuat pulak tu...macam orang dewasa....hihi...nak gelak pun ada...tapi dah tengah malam kan...senyum je lah dia kentut besarrrr...kita pun rasa lega dengar bunyi...potttt!!

Malam tadi, genap sebulan...k.ju telan #jamu #herblax.....herblax ni...gabungan 9 herba tau...khas cuci perut,usus...ada pulak alfalfa dalam herblax tu.....alfalfa ni bagus tau....bagi rapat miss V....haaa....gitu...kasi gripppppp....macam anak dara...

Pagi tadi...kemain adik kentut2...alih sikit kentut, ngeliat kentut...macam baru baru balik hospital ritu..kuat kentut.....perut k.ju pun sedap.....rasa leper plak...sebab segala sisa pepejal dalam usus dah terlepas buang...belum pakai bengkung dah rasa leper perut..best ker...syok macam tu..?

Best jamu herblax ni....dah kata jamu kan...kene lah ambik ikut kesesuaian dan keserasian baby...yer tak.....alhamdulillah....ibu memang suka herblax.... Adik pun nampak ok..bak kata bidan...tak lah "panas" sangat herblax nih....kalau panas,mau cerry berry dah adik kann....ada orang,panas sangat makan jamu...susu badan jadi drop..alhamdulillah...production susu maintain je.

Jamu best...nak lagi best...telan jamu #alfalfa.....alfalfa ni..penangan dia untuk orang dah kawen ni...seganlah sikit nak citerr....:-*

Kisah kisah wanita...kita bcg bisik bisik je...nak bisik kat wasap pun boleh....



Saturday, 15 April 2017

PETUA KHAS WANITA CANTIK

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera

Lama Kak Ju tak menulis. Sekarang tengah dalam pantang. Alhamdulillah, lahir anak kedua. Hero jugak. Dah 2 hero kak ju ni haaa...

Dah genap sebulan, baby pun tembam...alhamdulillah...mak baby dah nak makin slim...kasi can perasan sikit yer....kikiki...

Okey...ni Kak Ju nak share beberapa tips nak jadi wanita gojes...ala ala diva dalam rumah sendiri....yang penting..nak cantik luar dalam ni...kene rajin.....low cost okey.....rajin tu kene lebih lahhhh....kalau ada sakit M tu...meh sini Kak Ju babap sikit..

Jom kita sama sama rajinkan diri...

Dari WANITA untuk WANITA

SENAMAN MENGETATKAN / MENGUATKAN OTOT FARAJ.

Bagi wanita yang mengalami situasi seperti dibawah juga boleh melakukan senaman ni.

1. Kebocoran kencing
2. Perut mudah masuk angin atau lebih ringkas dipanggil kembung perut
3. Ketika melahirkan anak, kesan koyakan pada vagina adalah keterlaluan dan lebih besar daripada kebiasaannya
4. Kurang aliran darah ke rahim dan vagina
5. dan yang paling ditakuti – kurang nikmat ketika berada di ranjang bersama suami.

Senaman Naikkan Kaki

1. Baringkan badan dalam posisi telentang
2. Angkat kedua belah kaki ke atas
3. Turunkan kedua belah kaki
4. Ulang selama beberapa kali

Senaman Kegel

1. Tahan nafas
2. Tanpa kecutkan otot perut, kemutkan faraj seperti sedang menahan kencing
3. Kira sampai 10
4. Lepaskan seperti biasa
5. Ulang 25 kali setiap sesi, buat 3 sesi sehari

Senaman Berjengket - Air-Squats

1. Berdiri dengan kaki selebar bahu
2. Pastikan pinggang lurus
3. Bengkokkan lutut dan turunkan tubuh secara perlahan-lahan
4. Untuk hasil yang lebih baik, depakan tangan

Senaman Otot Lantai Pelvik

1. Mula-mula sekali berdiri, duduk atau baring dengan kaki anda dijarakkan sedikit dan otot-otot peha, punggung dan abdomen direhatkan
2. Ketatkan otot-otot di permukaan hadapan dan belakang anda dan gerakkan otot ke atas
3. Lakukan sebanyak 10 kali secara perlahan dan 10 kali secara cepat
4. Lakukan senaman ini sekurang-kurangnya 4-5 kali sehari
5. Anda boleh lakukan senaman ini ketika menonton televisyen, membaca buku, malah ketika berada di dalam kesesakan trafik

Kredit to Fb: Emyne Fahimah Chan

Okey.....dah nampak kan...tips tips diva gojea dari Kak Ju.....nak tambah satu lagi tips.....korang telan ESP hari hari...kulit moist moist gitu....Kak Ju cakap...kulit Kak Ju dah tak kering dan gatal...kalau dulu...rasa macam kertas pasir pun ada...

Popular Posts