Thursday, 24 August 2017

Tips Cergas Bangun Pagi

Assalamualaikum wbt & Salam
Sejahtera

Alhamdulillah...dapat pegang Hp nak update entry kali ni. K.ju tengah df adik Fateh...ok lah. Masa yang ada penuhkan dengan masa nak sharing dengan kawan2.

Share benda yang simple, dan sebenarnya memang ramai pun bila bangun pagi...lemau je badan...yer tak ? Nak nak pulak hari kerja...bos pulak dah announced BONUS takde tahun ni...kah kah kah.....bertambah kuasa lemau nak bangun pergi kerja kann..Hihi..

Okeh...kita share tips ye nak cergas bangun

1. Cuba ambik peluang nap waktu sebelum zohor. Dapat setengah jam pun best. Biasa lunch kan..beratur kat cafe nak membeli,makan sambil borak2 pastu g zohor... sambung pulak kerja...sampai lah balik rumah...lepas isyak dah menguap nguap kalah kucing mengantuk..hihi...badan kita takde "break". Sebab tu, bila bangun pagi rasa lemau je....cuba buat. K.ju dah cuba...lain tau rasa. Cergas bangun.

2. To do list
Bab kerja yang penting ni.... automatic otak kita dah setting awal2 sebelum tidur. Nak bangun awal nak buat itu,ini. Jadi,badan kita pun...dah rupa macam kene eletrik...laju je bangun sebab nak siapkan kerja yang dah plan kan...cuba buat....set sebelum tidur. Mintak Allah kejutkan bangun... InsyaaAllah boleh tu. Cuba je dulu...

3. Ambikla Ostematrix
Yang ni...siapa2 yang belum ambik..memang tak tahu lagi penangan. Tapi,bila dah tahu...lain tau rasa dia. Penat tidur ternganga berdengkur pun....tidur kul 12 boleh jaga pukul 5 tau. Ni kes macam k.ju lah...ada anak kecik...nak nap sebelum zohor tu...niat je bersungguh. Susah kemain nak dapat...faham2 jer lah anak2 tengah membesar. Bangun malam susukan anak, tukar pampers anak...kemain kerja banyak pun...badan lemau jugak...try telan ostematrix. Ha.....penat susukan anak pun...boleh cergas bangun pagi. Lenguh2 pun dah kurang. Tambah k.ju ni susukan anak duduk. Anak tak suka df baring. Haa....gitu....kene hadaplah segala lenguh pinggang,sakit belakang tu semua.

Bab ostematrix nih...mak k.ju yang umur 66 tahun tu penggemar ostematrix. Bila dah nak habis....confirm dia call. Bagi tahu dah nak habis. Dia kata...sekarang mak bangun rasa ringan badan, lepas tu terus nak membuang. Perut rasa selera nak makan. Kaki yang selalu kejang dah tak kejang dah...mak tak kata kejang...dia kata simpul mengkarung....hihi..

Lepas subuh,sarapan susu kambing dengan roti...lepas tu apa lagi...Pergi tengok pokok2 lah...

Alih pasu, siram pokok,gembur tanah..  anak pokok...tu lah yang dia suka.....orang tua ni.....kene bagi dia buat apa yang dia suka...nanti dia mudah depressed....betul tau....cuba korang tengok mak atau ayah korang. Dah umur gitu...mesti dia nak buat apa dia suka je....

Okeh...takat ni je kita share....adik dah lena...k.ju nak sambung kerja lain pulak. Nanti nak pick up abang kat tadika....

Nak tahu pasal Shaklee, nak cuba ostematrix...boleh contact k.ju....klik kat sini je...

Wasap.my/60133081376

ATAU

Fb : Juliza Sarif
Page : Sihatnatural Life
Telegram/WhatsApp/SMS/Call : 0133081376
Your Best Consultant
Shaklee Independent Distributor
SID : 888399


Saturday, 19 August 2017

GBS Masa Hamil

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Alhamdulillah,dapat lagi berkongsi menulis. Mood hari ni...nak berkongsi pasal kisah mak mak mengandung.

Salah satu ki,sahbukam mak mak mengandung ni...kes GBS. Nama penuh kuman tu ni ha... Group B Streptococcus (GBS).

Kuman ni...duduk kat vaginaataurectum.Kebi...asaannya, jadi pada wanita hamil. Pernah k.ju  dengar Dr terang kat sorang  mommy masa kat KK, sekali dia dah duduk kat situ,bukan senang dah dia nak lari. Nak nak time mengandung...haa...keadaan persekitaraan yang cukup best tahap gaban kuman tu...kira nya dia sakan buat rumah banglo kat situ...banglo tu...

Benda ni boleh cegah. Contohnya, ada mommy yang ada keputihan masa awal kehamilan. Haaa...jangan buat dek je. Mintak buat test. Bagi tau misi tau. 

GBS ni...boleh buat keputihan tu...jadi pekat sampai kehijauan tau. Itu kira dah tahap tinggi jugaklah kene jangkitan kuman GBS tu. Paling bahaya,bila nak bersalin nanti,kuman tu pergi kat baby...dan boleh bawak maut selepas Kelahiran....sebab tu misi akan tanya...ada gatal2 tak kat situ,ada keputihan tak...kalau ada...ngaku je. Jangan malu ayam sangat. Padah nanti...haaa...sendiri yang tanggung.

Bila dah ada keputihan tu,cuba kurangkankan. Kat sini...k.ju cadangkan Garlic Complex Shaklee. Garlic ni bawang putih. Ramai kan tahu, bawang putih ni...boleh bertindak sebagai antibakteria. Nak telan bawang putih gitu, tak pun yang bubuh dalam sup tu banyak2...macam tak lalu pulak...k.ju lah tu. Jadi telan Garlic Complex ni...mudah je. Ambik air, telan lah tablet tu...tak sempat pun tekak tu nak rasa bawang putih.

Lagi satu...top up dengan Vitamin C... Vitamin C ni...nak citer 7hari 7malam tak habis. Paling best, dia tingkatkan imun badan. Biar imun ibu & anak kuat. Tak mudah kene jangkitan. 

Okeh...k.ju nak pergi menjahit jap. Sikit lagi nak siap langsir dapur & bilik tu. Bermujahadah tau nak siapkan jahitan ni bila ada anak kecik.

Nak tahu lebih lanjut pasal Garlic Complex, boleh contact k.ju ye...cara ni lah paling senang...janji ada whatsapp...tekan je link sini

Wasap.my/60133081376/GarlicGBS

ATAU

Fb : Juliza Sarif
Page : Sihatnatural Life
Telegram/WhatsApp/SMS/Call : 0133081376
Your Best Consultant
Shaklee Independent Distributor
SID : 888399

LAWAS LEMAK

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera

Alhamdulillah pagi Sabtu ni... anak2 lena lagi. Pokok dah siram...siap tanam anak pokok halia lagi...kikiki. tak lah banyak mana pun tanaman, boleh lah untuk kegunaan harian. Tambah pulak menanam ni sunnah. Jadi, kita buat lah kan. Moga2 Allah terima amalan yang tak sehebat mana tu... InsyaaAllah.

Okeh, dah kata awal pagi, k.ju nak share apa yang k.ju rasa bila berkawan baik dengan lecithin nih.

Banyak cara ambik lecithin ni. K.ju pun try and error kata omputih. Tengok hasil cemana.

Paling best, awal pagi ambil 6 biji sekaligus. Best...best tak tau nak habaq...kata oqang utagha.

Awal pagi,biasalah..minum air kosong dulu...tak pun jamah lah 2-3 biji kurma. Best tau amal ambik kurma awal pagi. Bertenaga. Sedap badan. Jadi, lepas ambil kurma tu....try telan lecithin 6 biji. Lepas dalam setengah jam tu...barulah ambil nasi goreng ke,bihun goreng ke sepinggan....sepinggan je tau...kenapa k.ju kata sepinggan ?

Sebabnya, perut akan rasa cepat kenyang. Betul ni....bukan cerita rekaan. K.ju citer macam ni bukan apa, k.ju ni jenis suka makan. Sarapan pun mau 2 pinggan baru rasa erti "kenyang" hihi.

Paling menarik lagi, lepas sejam ke 2 jam..memang kene ke bilik termenung. Tapi tak lah termenung lama sangat. Kejap je menung tu. Sebab,lawas yang sangat mudah even semalam tu...makan nya...kurang sayur & buah. Laju je....hihi...

Lecithin ni...tugasnya pecahkan saiz lemak dan minyak yang  besar ke saiz  yang lebih kecik2. Jadi, dengan saiz yang lebih kecik tu, lebih mudah untuk dinyahkan....nyahkan tu.

Sebab tu,bila membuang....rasa laju je... gamaknya lemak yang keluar tu kot dah jadi "pelincir"...takyah lah nak teran teran sangat.

Bab paling awesome k.ju rasa.....dia punya inchloss tu....cair betul hati bila tengok lecithin nih. Tak perasan seluar zaman bujang2 dulu yang ketat tak leh naik bila kat punggung, bila sesaje try nak sarung....eh, dah muat...bukan muat je...longgar pulak tu....bila jalan laju je...kene angkat seluar. Dah melorot ke punggung bahagian pinggang nye...nak letak tali pinggang,jenis seluar yang takde letak tali pinggang......jenuh lah menarik je kejenye.....mau tak perasan inchloss dah banyak...hihi.

Ok,K.ju dah kongsi tips cara makan lecithin yang k.ju amalkan. Berbaloi tau. Lecithin ni...harga murah lah kalau nak banding dengan kesan. Kulit terasa lebih moist gitu.....bukan moist macam kek coklat moist tu....jangan berangan ke situ pulak...haha...

Nak cuba lecithin, nak jugak merasa pengalaman macam k.ju...boleh contact k.ju kat link sini...mudah Sangat

Wasap.my/60133081376

ATAU

Fb : Juliza Sarif
Page : Sihatnatural Life
Telegram/WhatsApp/SMS/Call : 0133081376
Your Best Consultant
Shaklee Independent Distributor
SID : 888399

Friday, 18 August 2017

Nak Mula Bisnes Dengan ZERO Modal

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera

Pagi ni...redup je Alhamdulillah. Tengah susukan adik baby. Kenyang tengok dia...puas rasa hati. Kepuasan bila tengok anak kenyang ni...feeling dia kalah lah feeling sweet sawiiiit cintan cintun dengan en suami. Serius ni....feeling habih...hihi.

Ok...k.ju nak share pasal kisah suri rumah. Ramai yang jadi suri rumah atas memang nak jadi...dan terpaksa jadi suri rumah. Betul tak ?

Kisah nye...kisah nak cari duit tambahan. Senang kata, duit poket sendiri lah.

Kadang ramai yang bila jadi suri rumah..rasa down jugak bila takde income kan....nak nak yang biasa kerja, ada duit sendiri,bebas nak belanja..bila dah duduk rumah....tengok muka mak ayah rasa tak sedap hati...nak hulur...kita pun poket kempis. Nak mintak suami....ermm...paham paham lah kan ekonomi sekarang ni...macam mana....

Saya suri rumah, saya nak bisnes

Ada suri rumah, sebelum resign dah ada macam2. VSS company ada bagi habuan.

 Simpanan puluh ribu, rumah pun dah ada. Maknanya,masa dia bekerja dulu dia dah buat perancangan kewangan yang baik ( mungkin juga pendapatan nya tinggi).

Saya jadi suri rumah,ada lah sikit simpanan. Bukan VSS. Memang resign jadi suri rumah.Puluhan ribu tu takdelah. Nak kata dah beli rumah pun tak. Tapi saya nak buat bisnes. Tak kira lah kat mana saya duduk, saya boleh buat.

Masa tuu,saya menjahit. Tapi, bila mabuk teruk..saya tak dapat menjahit. Tak jahit, takde lah income kan.....ada yang nak menempah pun, kita kene tolak. Tak larat, mana boleh ambik tempahan kan. Bila nak siapnya...

Masa tu dah join Shaklee sebab nak murah.....yerlahkan...kata dah tak bergaji. kene lah lagi pandai rancang perbelanjaan. Masa tu yuran RM 75. Tahun 2013 masa tu. Sekarang dah naik dah RM 79.50. Rupa-rupanya ada cara nak dapat FREE MEMBERSHIP...takpelah.dah lepas kan...hihi

Tengok k.noriah...dengan anak 2 masa tu tengah aktif lagi boleh buat.macam best je.. yelah...anak dah 2. Nak ke sana sini transport takde suami bawak gi kerja.

Masa tu k.noriah kata, nak buat bisnes Shaklee ni...tak yah keluar modal. Promote, orang bayar kita beli kat Shaklee.

POS - Shaklee pos kan (takde limit belian. Beli 1 brg yg paling murah pun Shaklee pos)

Minimum order - ada jenis bisnes kene maintain belian. Shaklee takde minimum order. Siap dapat FREE postage lagi kalau kene gaya nye. Selalu k.ju dapat free postage. Siapa tak suka free postage kan...hihi

Stok - tak perlu buat pun. Sampai sekarang k.ju beli pun yang mana customer selalu nak cepat,hot product dan nak COD ke rumah. Bukan bertimbun sana sini.

Zaman sekarang online,masa tgh demam, pantang, anak kat wad bisnes boleh jalan. Pulak tu bukan kene hadap hp 24 jam nak update status. Ada caranya...sebab buat bisnes ada mentor ni lain.

Silap ditegur. Stuck dia bagi jalan, idea. Potensi yang kita ada(kadang tak sedar kita ada potensi) mentor gilapkan...

Sebab tu k.ju kekal Dan SETIA dengan Shaklee. Tepat di jiwa.

Nak tahu lagi lanjut trend bisnes Shaklee yang tepat di jiwa k.ju ni.....bukan k.ju je...tapi suri rumah, student, part time income...boleh klik kat sini...mudah sangat

Wasap.my/60133081376/BisnesShaklee

ATAU

Fb : Juliza Sarif
Page : Sihatnatural Life
Telegram/WhatsApp/SMS/Call : 0133081376
Your Best Consultant
Shaklee Independent Distributor
SID : 888399

Thursday, 17 August 2017

Recommended Intake: Ape Benda Tu?

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera

Morning morning th morning glory...kllhamdulillah, baby Fateh dah lena...boleh lah update untuk kawan2 semua...

Lately ni, ramai dah ada kesedaran nak ambil Supplement. Bagus tu...bak kata omputih... Prevention is better than cure...hihi.

Kesedaran dah ada...jadi kene tambah dengan pengetahuan. Barulah namanya pengguna bijak.

K.ju nak kongsi pasal apa yang dinamakan "Recommended Intake". Ada yang ambil lebih dan ada yang kurang. Bila kita nak ambil supplement, perlu tengok pada semua keadaan. K.ju bagi contoh k.ju lah ye...

Kerjaya : suri rumah
Job scope :

Pengurusan rumah
Memasak
Susukan anak
Jaga 2 hero anak

Tempat kerja : dalam rumah, ada kipas angin dan air cond. Rumah 2 tingkat. Adakala menjahit

Keadaan kesihatan
1. Pembawa beta talasemia
2. Alahan habuk, seafood
3. Ada keturunan asthma, kanser
4. Pernah ada gastrik
5. Bersalin czer 2x
6. Muka kering,parut jerawat berkawah

K.ju nak ambil Vitamin C Shaklee. Macam mana dengan intake harian ?

2 biji sehari
Disebabkan k.ju sendiri ada alahan dan juga keturunan asthma ( kategori penyakit alahan). Tambah pulak dengan resdung yang setia di sisi nih..makan udang,belacan...ha....memang cari nahass...so, amal je lah 2biji sehari.

3-4 biji sehari
Ni..bila dah mula tekak rasa tak sedap..mata pun dah rasa panas panas...mulut pun dah merah merah...kene lah up kan jumlah Vitamin C.Nama pun makanan tambahan. Masa ni.. memang nak Vitamin C lebih...kene lah tambah lebih sebab nak kat kuatka imun badan....tak nak lah jadi demam...betul tak? Susukan anak,kalau kita demam...tetap kene susukan jugak kan....baby mudah berjangkit dengan si ibu. Jadi,kita buat perisai benteng pertahanan kuat...kita demam ok lagi..tapi kalau baby berjangkit???? Kita yang libang libu kannnn....

6 biji sehari
Amboi....tak takut ke "kencing mahal"..hihi. ini yang rata rata komen yang mengatakan rugi ambil banyak VitamiC, vitamin C itu keluar ikut air kencing. Rugilah...itu pandangan yang biasa k.ju dengar sangat...
6 biji sehari ni...kira tahap paling Banyak lah kann..gini... pembedahan ni..bukan sekejap ambik masa nak baik. Nak nak luka belah dalam tu. Jadi, lepas czer memang k.ju ambil Vitamin C banyak. Vitamin C ni... antioksidan dan dalam asa yang sama...repair sel. Bantu juga tumbuh sel baru. Untuk nak cepat sembuh luka dalam tu....On Vitamin C over than recommended intake yang tulis kat botol tu lah. Sebab keperluan k ju memang tinggi nak banding kehidupan orang normal.

BONUS best bila terpaksa ambil lebih Vitamin C ni..... terpaksa biar kulit yang kering ni...jadi lembap....best je rasa pegang kulit muka...hihi.... Whitehead pun tak berala ada...kulit pun nampak cerah sikit...yer lah kan... Vitamin C ni kan bantu rangsang kolagen bawah lapisan kulit.....

Ada tau.. kawan2 k.ju...yang obses sangat nak kulit cantik dan cerah...diorang ambil 6 biji sehari tau....hihi...

Yang penting minum air banyak lah..xan janganlah ambik 6biji tu sekali telan. Selang selang masa lah....baru lah berkesan dan rasa tak caya muka nak jadi remaja gitu....hihihi...

Vitamin C Shaklee ni...istimewanya...ada Teknologi Sustained Release....maknanya ia dilepaskan perlahan lahan setiap sejam. Jadi, tidak ada masalah terbeban di hati yang selalu menjadi "kerisauan" pada pencinta tubuh.

Itulah kisah pengambilan Vitamin C k.ju. jangan lah pulak sama kan cara ambil Vitamin C dengan isteri perokok, kerja boilerman, atau orang yang kerja terde dengan "hazardous chemicals".

Diorang hari hari berdepan dengan persekitaraan yang "beracun".bukan macam k.ju ni yang hadap kuali nak goreng jemput dengan masak lauk pauk...hihi.

Nakkan panduan cara pengambilan Supplement Shaklee, mudah sangat..boleh direct wasap k.ju kat link ni

Wasap.my/60133081376/VitaminCShaklee

Atau di 

Fb : Juliza Sarif
Page : Sihatnatural Life
Telegram/sms/call : 0133081376


Your Best Consultant
Juliza Mhd Sarif
SID : 888399
#Bs_legacy
#Bsl_fighter
#UHFteamRICH
#ProsperStepChampion

Wednesday, 16 August 2017

INFECTION MULUT: SAKIT PEDIH

Beberapa hari lepas...kene infection kat mulut..

Sakit nya YaAllah....berganda2 lagi sakit daripada kene ulcer...bibir macam melepuh, lelangit macam melecur...lidah pun sakit...punya la susah nak makan.....rasa meleleh je air liur... berdenyut2 sakit dalam mulut dan bibir....

Tak tahan sangat,jumpa pakar ENT....dia cakap nampak teruk jugak..so terpaksa juga dia bagi ubat yang ada steroid...terpaksalah relakan....apa kan daya...

K.ju tanya ok ke...k.ju ni susukan anak....dia kata ok..takde masalah...ok..urut dada tau

Last makan ubat ni...masa kat wad bersalin,lepas OT dia bagi painkiller...balik rumah tak makan dah....hihi

Dah makan ubat...apa lagi...kene lah.makn jugak benda lain untuk nak kuatkn lagi badan...kata infection...

Vitamin C
OmegaGuard
Nutriferon

Dr kata...bila sakit ambil lah ubat tu....so..bila dah sakit...takyah lah..kiki...

Kejap je makan ubat,2 hari dah tak sakit.supplement...masih ON.

Jadi.. kawan2...ada masa kita perlu ubat...ambil...jangan kata tak yah ambil pulak bila dah ambik supplement. Tapi, bila penggunaan ubat tu dah tak perlu....tingkatkan tahap kesihtan tu dengan supplement lah...

Best rupanya nak lawan infection ni dengan Vitamin C, OmegaGuard...tetiba rasa kulit muka makin lembap....banyak BONUS nya bila berkawan baik dengan supplement....

Okeh..kalau kawan2 semua nak tahu lebih lanjut lagi pasal produk Shaklee...k ju sentiasa bersedia nak bantu...

Mudah sangat2 nak contact k.ju...klik je sini untuk whatsapp

Wasap.my/60133081376

Atau
Fb : Juliza Sarif
Telegram/SMS/ call : 013 3081376

#Bs_legacy
#Bsl_fighter




JAMU BERPANTANG

Assalamualaikum Salam Sejahtera

Okeh... petang2 macam ni...anak pun lena lagi...tak bangun...teringat pulak masa masa pantangkan di Fateh. Anak lelaki ke dua kami.

Sekarang ni..cuaca tak tentu..kejap panas,kejap hujan...masa hujan tu...best lah. Tak yah siram pokok...kikiki

Masa masa macam ni... teringat masa berpantang.Maklumlah..pantang sendiri, takde pun upah bidan luar buat kerja2 untuk bertangas, bertungku bagai. Sendiri je dengan 2 hero pulak tu...

K.ju takde amal apa apa jamu...sebab tak jumpa orang yang buat jamu yang betul2 cerita apa bahan jamu tu...jadi k.ju pakai "Jamu Shaklee" jer lah...hihi...

Nak tau apa jamu Shaklee ? Okeh..meh sini nak share.

1. ALFALFA
Alfalfa Complex Shaklee ni...special sangat. Alfalfa ni...pokok dia renek,tapi akar dia nun..jauh sampai 3meter ke dalam tanah. Akar yang dalam dapat serap lagi banyak mineral. Teruja jap..hihi. alfalfa ni...kalau makan k.ju rasa mudah berpeluh. Tambah pulak,untuk sesetengah badan orang yang serasi tu, boleh pulak jadi milkbooster...k.ju lah antara orang nye tu. Lepas susukan anak, ambil 2biji je pun... lepas setengah jam...haa... berdenyut2 Cik B...anak dah lena. apa lagi...kene perah lah susu.sayanglah kan.....biar je keluar.kot kot boleh derma pada yang memerlukan. 

2. PeppermintGinger-Plus
Yang ni... seronok tak tau lah nak cakap. Bahan2 UTAMA dalam PGP ni jintan, pudina dan halia. Haa...bukan macam2 benda pun. Lepas telan 3-4 biji tu....tunggu dalam 15 minit....sakan dentuman angin keluar...Atas bawah pulak tu...kikiki. kadang2 tu... selit2 je kat dalam nasi panas2 masa makan tu....sedap jugak. Rasa sejuk2 pudina tu masa kunyah....sebab apa tau... kadang2 k.ju tak tertelan gak halia fresh tu....pedas pulak rasa.

3. GARLIC Complex
Garlic ni...dah namanya bawang putih kan. Terlalu lah banyak khasiat bawang putih. Dalam sayur sawi rebus,k.ju mesti letak banyak bawang putih. K.ju sepanjang pantang, hari hari makan sawi je tau.sawi rebus dengan halia, bawang putih. Salah satu kebaikan bawang putih kan sebagai anti bakteria. Jadi, elok sangtlah kan. Orang citer...orang Korea suka makan bawang putih...feeling korea lah pulak.....haha...

4. Herblax
Herblax ni..bahan UTAMA adalah daun senna. Daun senna ni banyak sangat khasiat. Antaranya digunakan sebagai remedi untuk masalah sembelit. Ada orang ok makan herblax, tak effect kat anak menyusu. Ada yang tak serasi. K.ju cuma ambil 2biji je sehari...selang 2 hari ambil. Alhamdulillah,memang sangat2 bantu membuang dengan bersih dan jayanya.....kikikik...tak yah la lama sangat kat bilik termenung tu....hihi

Okey,k.ju dah share " jamu " Shaklee yang Awesome sangat2. Kalau korang nak cuba...jangan segan silu lah nak tanya k.ju. InsyaaAllah k.ju guide dan pantau sehabis baik semampu k.ju lah.

Nak sembang, nak tanya...boleh contact k.ju kat sini

FB: Juliza Sarif
No tel : 0133081376

Nak mudah kan...klik je link ni. Tak yah save nombor kan...mudah sangat

Wasap.my/60133081376



Wednesday, 9 August 2017

KENANGAN MANIS DENGAN RESDUNG

Assalamualaikum wbt dan SalamSejahtera

Alhamdulillah,sementara tunggu nàk subuh..kita story  sikit...ni citer santai santai je..

Kisahnya....k.ju baru kahwin...k.ju ni...bangun awal pagi subuh tu...bersin..tak yah cakap lah kuat nya macam mana.... kadang sampai nak terkucil..kuat sangat...hihi.

Ada satu pagi subuh tu...en suami pergi surau. Awal...k.ju pulak solat kat rumah je...dah bangun...tapi tertidur balik. Elok suami dah nak sampai pagar rumah...dengarlah k.ju bersin....baru terjaga dari tertidur masa tu...haha.....kantoi kan...

Tak lama tu dia masuk rumah. Elok k.ju pun dah bagi salam...dia masuk rumah tanya.

Suami : ija ke bersin tadi?

K.ju : a'ah..(dalam hati...alamak...dia dengar ke....kikiki)

Suami : kuatnya.sampai depan pagar rumah dengar....

K.ju : tulah....macam ni lah resdung. Bersin memang kuat..( confident uolsss...kikiki...tapi sebenarnya malu gak...ahakkksss )

Suami : cari lah apa apa ubat. Kuat sangat tu...(supportive kan en suami ai...)

Tak lama tu...K.ju cuba ambil ALFALFA Shaklee...sebab..yang tu murah...tengok banyak tablet dia kan sebotol  330 tablet...banyak lah tu kan....k.ju ambik sehari 5tablet je....cer kira...lama mana tahan..2bulan lebih...mau tak lebih nya...kadang kadang ter skip makan....hihi...

Sekali tu kan...en suami tegur...lepas solat subuh sama sama...

Suami: dah lama abang tak dengar Ija bersin kuat pagi pagi....

K.ju : eh....a'ah la....tak perasan....memang dah lama tak bersin. K.ju dok fikir fikir...apesal dah tak bersin ek ?

Then jawab kat en suami.....owhh sekarang ambil ALFALFA..maybe berkesanlah tu....dah tak bersin kuat dahhh....

En suami : elok lah...amal lah selalu.dah serasi tu....

K.ju amal smpai sekarang ni ha....dah nak masuk 5tahun kawen...ambik lagi.

Bukan apa....BONUS untuk orang perempuan ambik alfalfa ni...bukan nak cakap banyak..sikit je..hihi....bab dia nak "ketatkan" miss V tu.....memang tak leh nak sangkal....

Malu tau masa nak tulis ni....tapi...dah kata nak share kan.....so...yang resdung...dah kawen...anak dara.....elok sangat2 ambik....highly recommended kata omputih.

Korang try beli 1....share makan dengan en Suami.... alfalfa ni..bersihkan darah....elok lancar je darah....so......lagi lagi lah bonus untuk hubungan en suami dan puan isteri...

Okeh...k.ju nak solat...nanti kita sambung lagi...bye bye...

Friday, 7 July 2017

TIPS HIDANGAN MUDAH DAN PANTAS MUSIM RAYA

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera

Alhamdulillah, dah masuk Syawal ke 13. Rumah terbuka dah mula meriah sana sini. Menu pulak..memang meruntun jiwa..hehe..

Ramai jugak ibu ibu yang "gantung periuk" hujung minggu. Penangan open house. Tak kurang jugak kes kene "serang" beraya...saudara mara, kawan2 lama...kes kes serang ni yang buat mak mak serammm...

Kat sini k.ju nak share sikit sebanyak style kak Ju buat persiapan asas melayan tetamu:

1. Sediakan air gula. Kadang tetamu datang, lagi 15minit dah nak sampai baru call kan...memang lah rasa macam kene "prank" tapi tetap jugak nak hidang sikit2. Air tetap jugak kene buat kan. Time time tu lah pulak anak kecik melalak meragam...at least buat air tu dah jadi mudah dan cepat. Kak Ju bukan suka hidang air gas kat tetamu. Lagi pun bukan setiap masa sesuai hidang air gas kan

2. Standby air kosong dalam dispenser rumah. Make sure penuh je. Bukan pe...senang nak buat air. Guna dispenser murah pun ok..Janji boleh isi air kosong banyak.

3. Ais kiub, ais ketul. Time siang, panas2 kalau pekena air ais memang best...lega tekak...kiki.

4. Sediakan gelas style macam ni. Bukan apa, kalau semua nak angkut berdulang, anak bergayut kat kain..kita pun risau...pakai macam ni..senang.pegang je tangkai tu...tak yah berdulang dulang..kak ju beli kat kedai RM 2 je pun..hihi..tak lah mahal mana...




5. Bahan masak cepat & mudah. Spaghetti dan sos spaghetti. Tu lah yang paling mudah dan cepat siap. Meatball pun standby siap siap ada dalam freezer. Tetamu datang, sekejap sangat buat menu spaghetti.

6. Kuih raya tunjuk2 dah susun siap2. Terpulang bekas apa pun. Janji dah ready. kak ju suka bekas plastik,kedap udara..bukan apa...kadang anak2 ni terlebih idea...semua boleh jadi mainan pada diorg kan...

Okeh..itu je nak share. Musim musim raya ni..berak naik mendadak, perut memulas,sembelit,berangin sebu semua cukup...kikikiki...maklum lah..sakan open house kannn...

Kak Ju cadangkan..awal pagi ambil awal2 lecithin..nak tidur malam....telan lah herblax..insyaaAllah...berat tu terkawal...herblax pulak tolong perut kita nak proses sisa2 makanan..takdelah rasa memulas perut..tapi tak buang2...lega je bila" setel " segala sisa pepejal tu...

Musim raya...memang k.ju sediakan herblax dan lecithin....eh...bukan kita orang Melayu je tau...yang bukan Melayu pun datang jugak open house....diorang pun kene ada benteng pertahanan jugak....minggu lepas jiran Chinese Kak Ju beli herblax sebab bak bagi senang membuang...

Selamat Hari Raya.Maaf zahir dan Batin..nak tahu lagi pasal Shaklee...senang je...klik sini terus

Wasap.my/60133081376

Wednesday, 5 July 2017

TARIK MENGKARUNG

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera

Alhamdulillah...dah raya ke 11. Baru mula dapat "seru" nak blogging balik..kikiki...

Hari ni,kami sekeluarga baru beraya. Orang lain sakan dah beraya, balik ke bandar bekerja..kami baru mulakan perjalanan nak beraya. Of course "feel" tu takkan sama lah kann...

Takpe, asalkan dapat beraya dengan insan tersayang,insan yang banyak berjasa, insan yang rapat..erti raya ni besar kan..bukan sekadar juadah raya.

Kak Ju nak share kisah tarik mengkarung ni..kisah mak k.ju lah. Yerlah kann...berbulan rasa nya ostematrix sepikan diri..apa lagi..ramai lah yang terindu rindu..termasuk mak k.ju.

Mak k.ju ni dah umur 66tahun tau. Alhamdulillah,masih kuat berkebun mini, ke sana sini. Mak k.ju ni...dari kecik dah kerja berat. Menoreh getah, kerja ladang sawit, sawah, buruh kilang, kerja kantin...macam2 lah kerja. Maklumlah,anak orang susah..pulak lepas 12 tahun kawin..dah jadi ibu tunggal 5 anak...gigih tu...

Kisahnya..mak kak ju ni selalu sembelit. Bila sembelit tak lalu makan. Berak macam tahi kambing je katanya....

Sejak ostematrix "short" kak ju bagilah herblax...suka kemain dia...dah senang buang balik...tapi dia kata tak se "best" ostematrix. Sebab ostematrix ni buat badan dia rasa cergas. Kurang lah sengal sengal. Lagi satu hal..dah umur banyak2 ni kan..selalu kene tarik mengkarung. Mak k.ju kata simpul mengkarung. Kadang berpusing sikit badan masa tidur..dah sakit..kesian pulak....

Bila ostematrix dah muncul balik...cepat cepat beli untuk mak...Alhamdulillah...mak pun kemain suka. Dia kata..sejal ber "ostematrix" tiap tiap malam sebelum tidur...bangun pagi badan rasa sedap, ringan je.....lepas tu..kene cepat ke jamban. Nak berak...hihi....seronok katanya..tak susah nak teran teran...duduk kat tandas.."push" sikit2 je pun..dah rasa lega sangat perut...

Lepas tu...macam biasalah...dah lapar...pagi pagi...buat susu panas, cicah biskut..tak pun roti.....dah kenyang..berkebun lah pulak...


Itulah rutin harian mak...yang buat mak happy..

Monday, 24 April 2017

11 Tips Khas Bersalin Ceaserean

Assalamualaikum wbt..dan Salam sejahtera..

Memandangkan, hari ni dah hari ke 40...lagi 4 hari merdeka katanya...K.ju nak kongsi..tips tips pantang secara czer..Ni kali ke 2 k.ju bersalin secara ceasarean....ngeri rasa bila nak masuk bilik yang tulis OT tu....huhuhu....

Ok lah....ni petua dan tips tips yang k.ju amalkan dari anak pertama...Alhamdulillah, best part masa czer kali ke 2...Dr puji...organ dalam ok...keadaan baik...tak melekat lekat.....

Satu hal bila dah pernah kene bedah ni, Dr akan lebih berhati hati untuk kali seterusnya...sebab terlalu banyak kes organ dalaman melekat dengan bahagian yang kena bedah untuk kali pertama....keadaan organ dalaman melekat lekat ni, melambatkan proses nak keluarkan baby.....tu yang risiko sebenarnya...

1. Elakkan haruan,pati haruan( Ni Dr sdri dh pesan awl2)
2. Bertungku mcm biasa. Elak kawasan perut
3. Selalu urut peha- betis dgn myk pns utk elak drh beku.
4. Mkn supplement utk nutrisi bdn, dan cepat sembuh luka. Saya ambik set pantang Shaklee.
5. Susukan anak. Ini sgt bantu cepat kecutkan rahim.
6. Bergerak selalu tp bukan lasak. Elak angkat benda berat
7. Batuk, bersin. Ampu perut dgn bantal.
8. Banyakkan makan kurma dan madu.
9. Boleh pakai bengkung lps luka luar dah cantum elok.
10. Bila dh mandi, lapkan luka luar dgn towel kering @ tisu. Ada hair dryer pun bagus. Selalu lap. Kadang peluh2 pun basah area czer tu, nnt boleh berair & infection.
11. Banyak minum air kosong suam. Utk elak dehidrat dan elak infection luka dalam.

Okeh....k.ju memang suka sangat dengan set pantang Shaklee....serius best. Luka cepat baik....dan kali ni..k.ju ambik Vivix Shaklee....sangat sangat membantu..buang darah nifas sampai habis....bonus lagi...k.ju tak perlu suntikan heparin yang biasa diberi pada ibu lepas bedah untuk elak darah beku....

Nak kata...best ke.......seronok..?? Dua dualah kan..

Sunday, 16 April 2017

PETUA BABY KENTUT

Alhamdulillah....dah genap sebulan Kak Ju berpantang. Secara rasminya kak Ju bukakan sarung tangan adik. Haa..biar bebas jari jemari comel tu....

Sebelum tu,dah potong siap siap kuku adik...biar pendek....taklah dia cakar muka dia bila jari jemari comel tu...pegang muka dia sendiri...hihi...

Okeh...kali ni Kak Ju nak share pasal kisah kentut adik....kentut pun nak citer ke...? Mesti...mesti nak citer...sebab, ramai je parent yang "jem" kejap bila baby kurang kentut, perut berangin...pastu meragam setiap masa.......kita pun boleh stress....yer tak

Ni kisah adik kentut....sudi.sudikan membaca ye...hihi...

K.ju perasan, 2-3 hari lepas adik tak kerap kentut macam selalu...pastu selalu sangat muak susu....dalam hati...budak ni minum terlebih dah ke...toing toing kepala berputar fikir kan hal muak susu...huhu

Malam kelmarin...dia susah sangat nak tidur...kejap kejap je....sampai dah tengah malam pun sama....tak lena sangat...

Last last...panaskan iron, tuam perut,urut kaki,tapak kaki....terkentut2...kuat pulak tu...macam orang dewasa....hihi...nak gelak pun ada...tapi dah tengah malam kan...senyum je lah dia kentut besarrrr...kita pun rasa lega dengar bunyi...potttt!!

Malam tadi, genap sebulan...k.ju telan #jamu #herblax.....herblax ni...gabungan 9 herba tau...khas cuci perut,usus...ada pulak alfalfa dalam herblax tu.....alfalfa ni bagus tau....bagi rapat miss V....haaa....gitu...kasi gripppppp....macam anak dara...

Pagi tadi...kemain adik kentut2...alih sikit kentut, ngeliat kentut...macam baru baru balik hospital ritu..kuat kentut.....perut k.ju pun sedap.....rasa leper plak...sebab segala sisa pepejal dalam usus dah terlepas buang...belum pakai bengkung dah rasa leper perut..best ker...syok macam tu..?

Best jamu herblax ni....dah kata jamu kan...kene lah ambik ikut kesesuaian dan keserasian baby...yer tak.....alhamdulillah....ibu memang suka herblax.... Adik pun nampak ok..bak kata bidan...tak lah "panas" sangat herblax nih....kalau panas,mau cerry berry dah adik kann....ada orang,panas sangat makan jamu...susu badan jadi drop..alhamdulillah...production susu maintain je.

Jamu best...nak lagi best...telan jamu #alfalfa.....alfalfa ni..penangan dia untuk orang dah kawen ni...seganlah sikit nak citerr....:-*

Kisah kisah wanita...kita bcg bisik bisik je...nak bisik kat wasap pun boleh....



Saturday, 15 April 2017

PETUA KHAS WANITA CANTIK

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera

Lama Kak Ju tak menulis. Sekarang tengah dalam pantang. Alhamdulillah, lahir anak kedua. Hero jugak. Dah 2 hero kak ju ni haaa...

Dah genap sebulan, baby pun tembam...alhamdulillah...mak baby dah nak makin slim...kasi can perasan sikit yer....kikiki...

Okey...ni Kak Ju nak share beberapa tips nak jadi wanita gojes...ala ala diva dalam rumah sendiri....yang penting..nak cantik luar dalam ni...kene rajin.....low cost okey.....rajin tu kene lebih lahhhh....kalau ada sakit M tu...meh sini Kak Ju babap sikit..

Jom kita sama sama rajinkan diri...

Dari WANITA untuk WANITA

SENAMAN MENGETATKAN / MENGUATKAN OTOT FARAJ.

Bagi wanita yang mengalami situasi seperti dibawah juga boleh melakukan senaman ni.

1. Kebocoran kencing
2. Perut mudah masuk angin atau lebih ringkas dipanggil kembung perut
3. Ketika melahirkan anak, kesan koyakan pada vagina adalah keterlaluan dan lebih besar daripada kebiasaannya
4. Kurang aliran darah ke rahim dan vagina
5. dan yang paling ditakuti – kurang nikmat ketika berada di ranjang bersama suami.

Senaman Naikkan Kaki

1. Baringkan badan dalam posisi telentang
2. Angkat kedua belah kaki ke atas
3. Turunkan kedua belah kaki
4. Ulang selama beberapa kali

Senaman Kegel

1. Tahan nafas
2. Tanpa kecutkan otot perut, kemutkan faraj seperti sedang menahan kencing
3. Kira sampai 10
4. Lepaskan seperti biasa
5. Ulang 25 kali setiap sesi, buat 3 sesi sehari

Senaman Berjengket - Air-Squats

1. Berdiri dengan kaki selebar bahu
2. Pastikan pinggang lurus
3. Bengkokkan lutut dan turunkan tubuh secara perlahan-lahan
4. Untuk hasil yang lebih baik, depakan tangan

Senaman Otot Lantai Pelvik

1. Mula-mula sekali berdiri, duduk atau baring dengan kaki anda dijarakkan sedikit dan otot-otot peha, punggung dan abdomen direhatkan
2. Ketatkan otot-otot di permukaan hadapan dan belakang anda dan gerakkan otot ke atas
3. Lakukan sebanyak 10 kali secara perlahan dan 10 kali secara cepat
4. Lakukan senaman ini sekurang-kurangnya 4-5 kali sehari
5. Anda boleh lakukan senaman ini ketika menonton televisyen, membaca buku, malah ketika berada di dalam kesesakan trafik

Kredit to Fb: Emyne Fahimah Chan

Okey.....dah nampak kan...tips tips diva gojea dari Kak Ju.....nak tambah satu lagi tips.....korang telan ESP hari hari...kulit moist moist gitu....Kak Ju cakap...kulit Kak Ju dah tak kering dan gatal...kalau dulu...rasa macam kertas pasir pun ada...

Wednesday, 18 January 2017

DETOX UNTUK HAMIL

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera

Alhamdulillah, dah lama tak menaip..bak post entry baru untuk dikongsi bersama. Azam 2017, nak rajin balik update blog.

Alhamdulillah...sekarang ni..budak kenit ni dah 7 bulan dalam perut ibu. Kuat tendang, gerak sana sini...nak nak bila masa lapar dan ibu tengah makan...hehe...suka makan ye anak ibu ni....takpe...ibu makan, ikut keperluan adik ye....ibu bukan makan selagi tekak nak telan.....tak elok jugak untuk adik..

Nak citer...kali ni mengandung lepas ikut program Detox. Tengok ramai yang detox macam-macam kesan bagus...nak cuba jugak. Maklumlah...badan dah rasa berat...

Naik tangga cungap cungap. Main lari dengan abang Taufiq....dah surrender. Tak fit langsung ! Paling geram...seluar slack yang suka pakai...ketat...tak leh kancing !!!

Bila timbang....mak aiiii...dah 63kg !! Seumur hidup...tak pernah sampai angka 6 lagi....patutla tercungap semacam. Dah la pendek...terasa betul "kerendangan" diri...macam pokok rendang...yang pokoknya gemuk sihat....hihi...


Image result for detox

Masa tu baca detox plan tu...Dah kata Nutritionist yang buat kan....jadi confident tu tinggi lah jugak nak cuba...hehe...

Tengok...dia plan 7 hari je....eh..tak lama lah....tapi bila tgk pelan...alamak...5 hari tak ambik nasi....hari ke 6 dah boleh....


Image result for detox

Masa tu..iman tak kuat...kikiki....jadi buat keje ngelat sikit....buat pelan pelan...kes takut sangat perut terkejut...maklumlah...perut tong nasik ni...

Jadi..kita mula dari hari 7 ke hari 1...pastu..baru ikut hari 1-7....lepas hari ke 7 tu....teruskan je meal plan tu...sampai hari ke 30.

Bestnya lah rasa......tak tau nak cakap...sebab...berat dari 63kg turun sampai 56kg......yang suka tu....baju masa berat 50kg boleh pakai !!

Maknanya...kita punya inchloss banyak...saiz badan 56kg....sama dgn saiz badan 50kg.....badan rasa ringan, fit...boleh main lari lari dengan Taufiq...naik turun tangga tak tercungap dah.....suka ! Rasa macam dah dapat balik badan macam belum kahwin. Segar je....

Period...alhamdulillah memang ontime..macam biasa. Cuma...masa ikut plan detox ni...kurang sangat rasa sengal-sengal kat pinggang time period. Tak macam selalu.

Masa tu rasa....eh...badan ringan, fit, cergas....tambah pulak time period tak sengal pinggang macam selalu....double suka nih...

Lepas je habis sebulan tu....bulan depan nya period lambat datang. Pastu....datang sehari je....sikit je...ade warna perang perang je....pastu dah takde.

Lepas 2 minggu...buat UPT...negative ! Eh...dalam hati dah risau...kenapa ni ??? Takkan lah lepas detox jadi macam ni......? Tapi...takpe....kita tunggu lagi...minggu ke 3....buat UPY lagi.....haaa.....terang benderang 2 line...... Patut la...2-3 hari ni rasa mual mual bila time malam......


Image result for pregnant after detox

Rupa-rupanya...salah satu kesan detox ni....mudah hamil. Sebab..badan kita dah kene "servis". Padahal....bukan fikir nak pregnant...nak berat ideal, fit, cergas...senang kata...nak badan kita best lah....nak badan macam zaman 20-an dulu....cergas je...walau umur dah 30-an....

Okeh...kat sini...saya kongsi pelan Detox Shaklee..yang dah disusun oleh pakat nutrisi Shaklee. Sangat bagus, teratur dan buat kita rasa badan kita kene "reset" baru...

Saya dah kurang suka makanan bergoreng...nak nak yang deep fry tu...

Dah kurang suka makanan manis....kalau sebelum detox...kemain sukalah nak makan kek kat resepi rahsia tu...nak nak tengok video membaking....tak makan pun dah terliur sangat..

Saya perasan...saya mudah bangun tidur. Suka sangat makan buah. Suka makan ikan. Kurang minat makan ayam...nak nak lagi ayam goreng....tekak yang tak berapa suka nak telan.

Paling best....saya ni jenis suka makan...makan nasi...lauk sedap sikit...confirm 2 pinggan...taksah tak tambah. Kalau pergi kenduri tu...tahan je hati nak menambah...malu pulak...hihi...kalau ikut hati...mau menambah lagi sepinggan....selera serupa naga !!! Tapi.....lepas je detox sebulan....makan nasi 2 senduk pun jenuh terkial kial.....penangan betul detox !! Automatik dia kawal selera makan. Tak yah tahan tahan makan. Tak yah lari larikan mata tengok makanan bergoreng panas2...ayam goreng berempah panas2...kalau dulu...sanggup tu tunggu orang goreng...sebab nak yang panas-panas...hihi...


Okeh...kat bawah ni



Image result for detox


Day 1️⃣ FIBRE🍃
-----
SALAD & FRUITS Meal
Semua sayur HIJAU BERDAUN sahaja dan buah sebiji (contoh epal)
Pagi Lunch makan raw
Malam mkn steam

WHY?
Untuk buang solid waste dan regulate bowel movement (sistem hadaman dan buangan badan jadi normal)

KESAN?
1. Badan Rasa Ringan
2. Kerap buang air menandakan proses detoks sedang berlaku
3.Bangun pagi rs selesa
4. Pening sebab baru nak adjust badan adapt kepada pemakanan baru
5. Ngantuk sebab lapo xckup tenaga
6. Minum air banyak dr biasa
7. Kuat berpeluh tanda detoks juga


DIARI Detox Hari ke-2

Day 2⃣ SOUP🍵

-----
VEGETABLE SOUP Meal
3x makan sup sayur
HIJAU BERDAUN & tidak BERDAUN dengan buah sebiji (contoh epal)

WHY?
Badan akan mmgumpulkan khasiat2x sayur
ini dan bergabung untuk buang lemak xmau dlm badan!Buang lemak ni..kne tabah ðŸ’ª

Kesan?
1. Pening yang amat
2. Tak boleh bangun pagi ni.
3. Naik tangga pun sakit semua bdn
4. Bpeluh wpun tak buat ape
5. Skt mcm gastrik tp bukan belah perut, kat usus
6. Kulit mcm makin flawless




DIARI Detox Hari ke-3

DAY 3️⃣ COLORS ðŸŽŠ
-----
SALAD & FRUIT Meal
Campur2x color sayur yang BERDAUN dan TIDAK BERDAUN bersama buah sebiji (contoh epal)
Siang makan Raw
Malam makan Steam

WHY?
Mengaktifkan enzim DETOX untuk membuang merosakan toksin dan mengelakkan kerosakan teruk lagi pada sel badan disebabkan toksin

Kesan?
1. Keluar Angin xberbau toksik cm dlu
2. Lapar amat tapi boleh tahan
3. Ada rasa  tak lalu sgt dh makan sayur tp masih terkawal nafsu
4. Membuang dgn lebih kerap dgn lawas dan lega
5. Ada jerawat naik tp lepas esoknya hilang
6. Kulit jadi lebih lembut
7. Ada yang akan berpeluh melampau dan ada bau; tanda detox sedang berlaku
8. Badan ringan
9. Tekak rasa loya sikit awal pagi tadi
10. Kepala tak pening dah



DIARI Detox Hari ke-4

Day 4️⃣ ENERGY ðŸ’ª

-----
SALAD Meal
Makan Raw Sayur yang BERDAUN pada paginya
Kemudian boleh masak sayur tu untuk tengahari dan malam bersama secawan ESP yang diblend dgn buah+susu rendah lemak
(ESP Fruits Smoothie is yummie)

WHY?
Ia bantu tingkatkan berat badan tanpa lemak! (lean bodymass) dan sekaligus bantu tingkatkan tenaga badan berjam2x

Kesan?
1. Bangun pagi lebih awal dan semangat
2. Dh xlalu sgt nk telan sayur, buah masih ok
3. Dpat Protein Smoothies mmg energy Booster!!
4. Masih lawas membuang
5. Badan rasa semakin ringan baik dr segi emosi, fizikal, mental


DIARI Detox Hari ke-5

Day 5️⃣ Vitality ðŸŽ¯
-----
Pagi : ESP Fruit Smoothie 
Lunch: Salad Meal
Raw sayur Berdaun + Ayam / Ikan (tanpa lemak/kulit) setengah tapak tangan (masak steam ke bako ke) bersama buah
Dinner: Western Meal
Ayam / Ikan (tanpa lemak/kulit) setengah tapak tangan (masak stim ke bako ke) bersama buah dan sayur berdaun / tidak berdaun

WHY?
Badan mula reset untuk Fokus Mental dan mengembalikan badan Fizikal cergas!

Kesan?
1. Perut rasa makin kecil dan kurang craving dr biasa sebab dh dpat protein+ikan/ayam setengah tapak tangan
2. Badan rs stabil dan cool
3. Ada inch loss, badan rasa lebih cergas



DIARI Detox Hari ke-6
Day 6️⃣ Carbo ðŸœ
-----
Pagi : ESP Fruit Smoothie / Protein Smoothie
Lunch: Salad Meal
Raw sayur Berdaun + Ayam / Ikan (tanpa lemak/kulit) setengah tapak tangan (masak steam ke bako ke) bersama buah
Dinner: Rice Meal
Ayam / Ikan (tanpa lemak/kulit) setengah tapak tangan (masak stim ke bako ke) bersama buah dan sayur berdaun / tidak berdaun bersama setengah cawan nasi!

WHY?
Kawalan karbohidrat bantu kt kawal berat badan sihat dan kesihatan optimum

Kesan?
Nafsu makan dapat dikawal dgn baik dan xada rasa nak makan banyak dh ðŸ‘





Day 7️⃣ FRESH START

Pagi : ESP Fruit Smoothie
Lunch: Rice Meal
Ayam / Ikan (tanpa lemak/kulit) setengah tapak tangan (masak stim ke bako ke) bersama buah dan sayur berdaun / tidak berdaun bersama setengah cawan nasi!
Dinner: Noodle Meal
Ayam / Ikan (tanpa lemak/kulit) setengah tapak tangan (masak stim ke bako ke) bersama buah dan sayur berdaun / tidak berdaun bersama setengah cawan noodle

WHY?
Ready Untuk START badan dgn FRESH!
Baru nak start? inilah hari kt start untuk kehidupan baru setelah kt detox seminggu lalu.Detox adalah buang toksin dlm badan.Selepas melalui proses detox, maka, badan bebas toksin dan bertenaga untuk kembali normal dan mula menerima nutrisi dgn baik.

Kesan?
Ready untuk gaya hidup dan makan dgn seimbang!
Perut, emosi, mental dah ready ðŸ’ª

Menu ini akan diteruskan sehingga hari ke 30

Kredit : Fb Firdhaus Zulkifli

Cadangan menu ini disusun oleh ahli nutrisi Shaklee. Setiap hari dalam proses detox juga dicadangkan makanan tambahan yang sesuai untuk membantu memberi tenaga dan juga bantu mempercepatkan kesan detox...

Rasa macam was was nak detox sebab bukan suka sayur..??? ada caranya...saya boleh guide..dah ada pun anti-sayur dalam group detox kami yang berjaya jadi suka sayur bila join detox program ni..

Alhamdulillah, sebulan lepas join detox ni...berat saya turun 6kg !!! Tak pernah lagi tau..sebulan turun 6kg...kalau sakit ke apa tu..memang lah kan..

daripada 63-56kg..Part yang best tu, inchloss banyak....suka suka suka..baju yang masa berat 50kg boleh pakai dengan longgarnye..maknanya saiz badan saya sama macam masa berat 50kg. masa tu memang tgh berusaha nak turun sampai 50kg..tup tup dah lekat !!

Alhamdulillah..berganda ganda Allah bagi. Berat turun, inchloss banyak.....anak pun dapat..syukur.

Rupa-rupanya bukan saya saje...ramai jugak geng seangkatan...hehe..lepas #Detox mengandung. Ada yang dah lama menanti, Doktor kata takde masalah...mengandung ! Tujuan detox untuk "servis" balik badan.

Bila scan rahim, ok..period ok..semua ok..tapi..tak lekat lekat....betul, rezki ni Allah punya kuasa kan..

tapi, kita tak boleh berhenti berusaha..kalau betul betul nak kan..cuba detox..mana tahukan...lepas "servis" satu badan...ada orang baru yang menghuni rahim comel kita tu..

Jom.....nak detox ni..biar ada geng...kawan-kawan bagi support sesama pendetox..baru lah semangat berkobar-kobar...betul tak ? 

jadi, pada yang nak cuba mendetox diri..dalam usaha nak badan lebih sihat, cergas..nak jugak dapat orang baru..boleh contact saya ye....jangan malu malu...cepat bertindak..

KESIHATAN ADALAH KEBAHAGIAAN

  Always Safe, Always Work and Always Green

Image result for get in touch

Fb : Juliza Sarif 
Call/ sms/ whatsapp / telegram : 0133081376
[ID : 888399] Your Best Trusted Consultant & Distributor

Popular Posts